Severská detektivka pro náročné

999
Čtenáři se již po šesté mohou setkat s komisařem Wallanderem, mužem s temnou duší a bystrým úsudkem. Tentokrát však stojí proti vrahovi, který přesahuje jeho nejhorší noční můry. Uspěje, nebo bude jeho snaha korunována hořkou prohrou?


Titul Pátá žena, šestá kniha v sérii Případy komisaře Wallandera, je dílem švédského spisovatele Henninga Mankella. Tento stockholmský rodák působí jako herec, divadelní režisér a manažer ve Švédsku a v Mosambiku, kde vede divadelní soubor Avenida. Na počátku devadesátých let vytvořil postavu komisaře Wallandera a následná série knih s ním v hlavní roli Mankella proslavila po celém světě. V nakladatelství Host, jež roku 2015 vydalo kriminální román Pátá žena, již vyšly Mankellovy knihy Vrazi bez tváře (na titul si můžete po kliknutí na tento odkaz přečíst na našich stránkách recenzi), Psi z Rigy, Bílá lvice, Usměvavý muž a Ve slepé uličce. Další díl série, nesoucí název O krok pozadu, plánuje nakladatelství vydat v září tohoto roku.

Komisař Kurt Wallander strávil idylický týden v Římě se svým otcem a doufá, že i náplň jeho práce se ponese ve stejném odpočinkovém duchu. Není mu však přáno. Pátrání po osmaosmdesátiletém amatérském ornitologovi a nadšeném pisateli poezie se zvrhne ve vyšetřování děsivé vraždy. Stařík je nalezen nabodnutý v pasti z ostrých tyčí. Sotva se rozjede pátrání po brutálním vrahovi, ztratí se další muž. Komisař Wallander musí zasáhnout, než počet obětí vzroste. Jeho práci však komplikuje fakt, že pachatel je z jiného těsta, než je komisař zvyklý. Přesněji řečeno jde o ztělesnění jeho nočních můr…

Román Pátá žena je zajímavý hned z několika příčin. Jednou z nich je dopodrobna vypracovaná psychologie postav. Hlavní hrdina, komisař Wallander, je vnitřně rozervaný, individualistický, zasmušilý, idealistický a nespokojený v osobním životě. Jeho charakteristika je z části i dílem toho, že autor jej údajně stvořil proto, aby mohl psát o znepokojivém vývoji švédské společnosti, ve které vzrůstá míra násilí.

Další kladnou stránkou příběhu je velmi detailně propracovaný průběh vyšetřování, ačkoli některým čtenářům může neustálé vracení se k již zavrženým teoriím, rozvíjení téže myšlenky z různých úhlů a tak podobně připadat zdlouhavé a zbytečné. Těm, kterým nevadí poněkud vleklý a popisný děj, Mankellův styl umožní nazírat na věci různými způsoby, stavět a bourat vlastní teorie a jistým způsobem se tak účastnit vyšetřování.

Knihu mohu doporučit nejen náročným čtenářům severských detektivek, kteří hledají propracovaný příběh se složitě rozvinutými postavami, ale i těm, jež chtějí jednoduše jen prožít chvíle napětí u dobře napsaného kriminálního románu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePátá žena
Případy komisaře Wallandera

Mankell, Henning

Host, 2015

Napsat komentář