Knihy plné fantazie, kouzel i hrůzy!

Tipy_fantazie kouzla hruza
Dnes potěšíme nejen fanoušky rozličných žánrů. Poslechněte si známý hororový příběh jako audioknihu, nebo si přečtěte úspěšné fantasy romány. A nemusíte zůstat jen u pasivního snění, vytvářet si své vlastní světy není tak složité, jak by se mohlo zdát. Přesvědčí vás o tom poslední kniha.

Světoznámý horor Frankenstein Mary Shelleyové vypráví příběh mladého vědce Viktora Frankensteina, který stvoří umělého člověka, ohavné monstrum s nadlidskou silou. Nyní si toto nesmrtelné vyprávění můžete poslechnout díky audioknize, v níž účinkují Lukáš Hlavica, Miroslav Táborský a Jiří Hromada. Režie se chopil Ivan Chrz.

Frankenstein (audiokniha)

Autorka: Mary Shelleyová

Vazba: CD
ISBN: 8590236091825
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Frankenstein vydalo nakladatelství Radioservis.

Stovky adaptací divadelních, filmových i rozhlasových, komiksy, a dokonce i počítačové hry. Přestože vznikl ve století páry, román Frankenstein opanoval zábavní průmysl i v jeho virtuální éře a stal se trvale inspirujícím dílem populární kultury. Trvalo mu to bezmála dvě století, během nichž vydělal miliardy, paradoxem je, že ne svojí autorce. Mary Wollstonecra Shelleyová u prvního vydání ani nezveřejnila své autorství, takže Frankenstein vyšel v roce 1818 anonymně a v nákladu pouhých pěti set výtisků. Předmluvu napsal již tehdy známý a skandály opředený básník Percy Bysshe Shelley, Maryin manžel, což podnítilo spekulace o jeho utajeném autorství. Dnes víme, že na románu měl jistý podíl, jako řekneme „rodinný editor“, a právě on povzbudil svou novomanželku, aby původní náčrt povídky rozšířila na román. Ostatně byl i u toho, kdy se Mary nadchla myšlenkou napsat nějaký hrůzostrašný příběh.
Stalo se to ve Švýcarsku u Ženevského jezera ve společnosti básníka Lorda Byrona a jeho lékaře Johna Polidoriho. Škoda že nevíme přesné datum, protože onen večer deštivého léta byl obzvlášť významný pro žánr vampyrického hororu a vědecko-fantastického románu. Z přátelské soutěže o to, kdo napíše nejlepší horor, vznikla totiž dvě díla stojící na jejich počátku. Byla to Polidorova povídka Vampýr, v níž poprvé vešel do literatury upír jako jednající postava, a román Frankenstein. Mary Shelleyová tvrdila, že příběh o vědci, který stvoří umělou bytost, se jí zdál ve snu stejně jako jeho jméno – Viktor Frankenstein. Byla však přece jen dítětem své romantické doby (v tom roce jí bylo pouhých osmnáct!), a tak mnohem pravděpodobnější je verze, že na cestách po Německu navštívila hrad Frankenstein opředený pověstmi o alchymistovi a jeho pokusech stvořit homunkula, umělého člověka.
Přes první odmítavé kritiky Frankensteina se Shellyová nakonec dočkala i jeho velké popularity, ne tak její muž. Velký romantický básník zmizel navždy v mořských vlnách stejně jako monstrózní i tragický hrdina jejího románu.

————————————————

J. K. Rowlingová vás zve do nové éry kouzelnického světa prostřednictvím scénáře k filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Ocitáme se v New Yorku roku 1926. Činy hrstky lidí i zvířat tu utvářejí osudy mnoha dalších. Odborník na kouzelné tvory Mlok Scamander právě dorazil do města a chce se zdržet jen krátce. Jenže když se mu ztratí jeho kouzelný kufřík a několik fantastických zvířat se rozprchne po městě, na potíže je zaděláno…

Fantastická zvířata a kde je najít

Původní scénář
Autorka: J. K. Rowlingová
Přeložila: Helena Šváchová

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-00-04591-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Fantastická zvířata a kde je najít vydalo nakladatelství Albatros.

Podle původní bradavické učebnice od Mloka Scamandera napsala J. K. Rowlingová scénář filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Autorka milovaných a celosvětově úspěšných knih o Harrym Potterovi se zde představuje poprvé jako scenáristka. Příznivce její bezedné představivosti na každičké stránce potěší charakteristický humor, neuvěřitelně propracovaný kouzelnický svět a hluboké porozumění lidem všeho druhu (ať už nosí hůlku, nebo ne). Čeká vás vskutku velkolepé dobrodružné vyprávění, které vám vezme dech.

 

Ukázka z knihy

Rowlingova_Fantasticka zviraza_scenar

Stáhněte si a prolistujte další ukázku.

 

J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová je autorkou série sedmi knih o Harrym Potterovi, která vycházela v letech 1997–2007. Knihy vyšly ve dvou stovkách zemích, přeloženy byly do 74 jazyků a prodalo se jich přes 450 milionů výtisků. Na základě série vzniklo osm filmů. Spisovatelka je nositelkou mnoha ocenění včetně Řádu Britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II. za zásluhy o dětskou literaturu, španělské Ceny prince asturského, francouzského Řádu čestné legie a nejvyššího ocenění pro autory dětských knih, ceny Hanse Christiana Andersena. Angažuje se v mnoha charitativních hnutích včetně podpory znevýhodněných dětí. Je též autorkou knih Bajky Barda BeedlehoFantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků. Pro dospělé napsala knihu Prázdné místo a pod pseudonymem Robert Galbraith také detektivní sérii s Cormoranem Strikem: Volání kukačky, Hedvábník a Ve službách zla.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Albatros.

————————————————

Ve spolupráci s nakladatelstvím Triton připravilo nakladatelství Argo nové vydání 7. dílu populární fantasy série Sergeje Lukjaněnka, a to v brožované podobě. Co přinese Šestá hlídka? Další napínavé dobrodružství plné nebezpečí!

Šestá hlídka

Autor: Sergej Lukjaněnko
Přeložila: Iva Dvořáková

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7553-265-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Šestá hlídka vydalo nakladatelství Argo.

Moskevské ulice zase přestaly být bezpečné. Upíři opět útočí na nevinné lidi. Ve jménech obětí se ukrývá zašifrovaný vzkaz určený pouze pro Světlého Antona. Kdo ale vzkaz poslal? Vyšetřování přivádí Antona Goroděckého k prorokovi, jehož děsivá předpověď hlásá konec veškerého života na Zemi. Dávná dohoda s Dvojjediným, nejstarším a nejpůvodnějším bohem Jiných, byla porušena a on se dožaduje rovnováhy. Jediný, kdo může konec odvrátit, je Anton. Pro zkušeného mága je nejvyšší výzvou rozluštit proroctví, pochopit, co se skrývá pod pojmem Šestá hlídka, a pak takovou hlídku znovu ustavit. Dřív než bude pozdě!

 

Ukázka z knihy

„Takže všichni proroci na světě se domluvili a předpovídají konec světa,“ řekl jsem. „Konec Světla a Tmy. Moji rodinu napadli dva šílenci, jeden Temnej a druhej Světlej, který disponujou takovýma silama, že se dva Nejvyšší mágové Ruska rozhodli radši jen přihlížet a nezasahovat. Takže tyhle vyšinutý zrádce nakonec zapudila Nejvyšší upírka, jejímž případem se zabejvám… Nádhera. Co mi poradíte, Velcí?“
„Antone, ty se mi nelíbíš ani za mák,“ odvětil upřímně Zavulon. „Ale tvoje dcera je důležitá. Je mrzutý, že je Světlá, ale prostě už je to tak, ať si je Světlá. Proto jsem taky ochoten chránit tebe a tvou rodinu. A znovu, jsem přesvědčen, že vaše životy jsou nějakým způsobem spjatý s životy všech Jiných…, a když se to tak vezme, tak i všech lidí. Takže… nabízím vám ochranu i útočiště pod střechou Denní hlídky.“ (str. 80–81)

 

Sergej Lukjaněnko

Sergej LukjanenkoSergej Lukjaněnko je dnes zdaleka nejúspěšnější a světově nejproslulejší ruský autor sci-fi. Jeho světový věhlas se dá srovnávat s věhlasem zatím nejúspěšnějších ruských autorů vědeckofantastické literatury – bratří Strugackých. Ostatně – pokud jde čistě o proslulost a prodejnost, je na tom Lukjaněnko po dvanácti letech profesionální spisovatelské práce nepoměrně lépe. Lukjaněnko se narodil 4. 11. 1968 v kazašském městě Karatau. Po absolvování střední školy vystudoval medicínu v tehdejší kazašské metropoli Alma-Atě a na nějaký čas se stal praktikujícím psychiatrem. Psát začal jako mladík v 80. letech a v roce 1987 mu jako devatenáctiletému vyšla první povídka tiskem. Koncem desetiletí, v němž se jako mladý autor sci-fi literatury etabloval, působil jako zástupce šéfredaktora sci-fi rusky psaného kazašského časopisu Miry (Světy). Od roku 1993 se stává profesionálním spisovatelem a živí se výhradně literaturou. Sergej Lukjaněnko je ženatý a vychovává jednoho syna. Rád se stará o své cvičené myši a yorkshira Busju a velmi si zakládá na tom, že všechna svá domácí zvířata přiměl k tomu, aby se spřátelila. Jeho velkým koníčkem je vaření a kouření dýmky, což ostatně vyplývá i z řady jeho próz. Psát začal na přelomu 80. a 90. let a od té doby má za sebou (většinou v podobě dilogií a trilogií) asi 25 románových knih. Od doby svých literárních začátků se postupně změnil v uznávaného autora příběhů, které dodnes vyšly v asi třiceti zemích světa. Přečtěte si naše recenze k jeho Noční hlídceDenní hlídce a Šeré hlídce. Zaujmout by vás mohl také článek věnovaný první z těchto knih.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Kouzelníkův únik z reality je sarkastický feel-good román o přátelství, závisti, lásce a o tom, co se stane, když nepomůžete natrhat květiny malé holčičce. Může magický les dát domýšlivému kouzelníkovi za vyučenou? Uvidíme, co si o tom myslí autor Lars Johansson

Kouzelníkův únik z reality

Autor: Lars Johansson
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-848-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Kouzelníkův únik z reality vydalo nakladatelství Host.

Jakožto kouzelník dokáže Anton jednou rukou za zády rozvázat složité uzly. Jakožto člověk si sotva zvládne koupit hrnek kávy, aniž se přitom dostane do potíží. Vlastně by měl být celkem spokojený, ale občas si nemůže pomoct a myslí na přátele z mládí, Sebastiana a Charlottu, a na to, že tisíce lidí platí za zhlédnutí jejich velkolepé kouzelnické show spoustu peněz, zatímco on sám vystupuje v neutěšených pečovatelských domech. Život je někdy pekelně nespravedlivý. Pak má navíc Anton během svého turné nehodu – poblíž švédského národního parku Tiveden narazí autem do pohovky stojící přímo uprostřed silnice. Zabloudí v prastarém lese a zjistí, že se to tam hemží nadpřirozenými bytostmi a nevysvětlitelnými jevy. Nedobrovolně se zaplete do pradávného boje mezi dobrem a zlem, ve kterém se ukáže, že Antonovým nejhorším nepřítelem je jeho vlastní osobnost.

 

Ukázka z knihy

„Ujel jsem tři sta kilometrů a kromě několika soust skoro prošlého napoleonského řezu jsem byl celý den o hladu, takže mě omluvte, jestli to bude znít trochu podrážděně. Ale kde si myslíte, že budu vystupovat?“
Možná až příliš demonstrativně jsem oběma rukama naznačil, že místo není ani mezi židlemi, kde mělo sedět publikum, ani u stolů, protože nedokončené skládačky byly očividně důležitější než fakt, že potřebuju někde stát. Rudovláska navrhla, že by diváci třeba mohli sedět v kruhu. Nešlo by, že bych čaroval uprostřed? V tom rámusu jsem skoro neslyšel, co povídá. Zagestikuloval jsem na uklízeče, který si mě tentokrát všiml.
„Mohl byste vypnout ten vysavač? Pokouším se tu pracovat. Já se taky nemotám kolem vás a neuklízím, když se vy snažíte pracovat, nemám pravdu?“ (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku a také náš článek.

 

Lars Vasa Johansson

Lars Vasa Johansson je jeden z nejlepších švédských scenáristů. Napsal scénáře pro řadu oblíbených švédských televizních seriálů a celovečerních filmů všech možných žánrů. Pracuje také na vývoji filmových a televizních produkcí v USA. Je spoluautorem vúdú série pro mladé čtenáře. Kouzelníkův únik z reality (2016) je jeho první samostatný román, vychází také ve Španělsku, Francii nebo Německu.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Na závěr našich tipů si dáme něco zcela odlišného. Jste fanoušky fantazijních světů plných příšer, skřetů a čarodějů? Hrajete rádi RPG hry? Zajímá vás tvorba map? Nebo jen chcete v kreslení a malování vyzkoušet něco nového? Kniha Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy kartografa Jareda Blanda je určena právě vám! Poskytne vám bohatý zdroj inspirace a bude trpělivým průvodcem při tvorbě vlastních fantastických říší krok za krokem.

Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy

Kartografie pro fanoušky fantasy krok za krokem
Autor: Jared Blando
Přeložila: Michaela Ženatá

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 210×275 mm
ISBN: 978-80-7413-339-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy
vydalo nakladatelství Zoner Press.

Na špičkách vašich prstů leží nové světy! Profesionální kartograf a umělec Jared Blando vás ve své knize Naučte se kreslit fantasy a RPG mapy (How to Draw Fantasy Art and RPG Maps) provede tvorbou fantasy a RPG map krok za krokem – od načrtnutí kontinentů a moří přes rozmístění vašich sídel, hradů a doupat až po detaily na ploutvích mořských příšer a propracovaná erbovní znamení. Naučíte se, jak vytvářet složité obrázky pomocí jednoduchých tvarů, jak svoji mapu vybarvit, dát jí šmrnc a hlavně vlastní příběh. Ponořte se do fantazijních světů, ve kterých je vše dovoleno. Jediná kniha pro milovníky fantasy, RPG her a kartografie tohoto druhu na našem trhu!

 

Ukázka z knihy

Jared Blando_fantasy a RPG mapy

Prohlédněte si celou ukázku.

Do 2. června 2017 si o tuto knihu můžete zasoutěžit.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu knih za skvělé ceny.

Máte raději fantasy, horory nebo knihy, v nichž můžete projevit svou kreativitu? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrankenstein (audiokniha)

Shelleyová, Mary

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeFantastická zvířata a kde je najít
Původní scénář

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeŠestá hlídka

Lukjaněnko, Sergej

Argo, 2017

zobrazit info o knizeKouzelníkův únik z reality

Johansson, Lars Vasa

Host, 2017

zobrazit info o knizeNaučte se kreslit fantasy a RPG mapy
Kartografie pro fanoušky fantasy krok za krokem

Blando, Jared

Zoner Press, 2017

Napsat komentář