Nové vydání Noční hlídky

16372-b-Lukjanenko_nocni.hlidka
Noční hlídka, kterou nyní nově vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, je prvním dílem fantasy série Hlídka Sergeje Lukjaněnka, předního ruského spisovatele fantastické literatury.

Mezi námi žijí Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy. Legenda vypráví o dávných časech, kdy jejich armády sváděly nelítostný a nebezpečně vyrovnaný boj. Aby jejich soupeření nezničilo celý svět a aby zůstala zachována rovnováha, uzavřeli spolu Dohodu. Světlí drží Noční hlídku a bdí nad činy Temných, armáda temnoty při Denní hlídce kontroluje počínání Světlých. Díky vzájemnému respektu je tak svět ušetřen nejhorších katastrof. Jenže to se má změnit. Staletí trvající rovnováhu má vychýlit příchod „Velkého Jiného“. Dávné proroctví popisuje jak zničení křehkého smíru, tak strašlivou válku, která uvede svět do nové éry strachu a hrůzy. Ten čas právě nastal…

První díl fantasy pentalogie Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy 90. let, popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.

 

Noční hlídka

Autor: Sergej Lukjaněnko
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7553-042-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Noční hlídka vydalo nakladatelství Argo
ve spolupráci s nakladatelstvím Triton.

 

Ukázka z knihy

Chlapec se rozběhl.
Hudba zazněla s novou silou a protrhla i clonu větru. Teď už mohl porozumět i slovům…, mohl, ale nechtěl.
Nejrozumnější by v tuto chvíli bylo pokračovat po hlavní třídě, podél zavřených, ale jasně osvětlených obchodů, ve společnosti pozdních chodců a na dohled uhánějících aut.
Jegor ale zabočil do průjezdu. Hudba ho volala právě tam.
Tady byla skoro tma, jen u stěny se tiše pohybovaly dva stíny. Jegor je viděl jako v mlze, tlumeně prozářené mrtvolným namodralým světlem. Byl to mladý pár – oba oblečení jen velmi lehce, jako by nebylo minus dvacet.
Hudba zahřímala naposled, pronikavě a vítězoslavně. Pak utichla. Jegor cítil, jak mu ochabuje celé tělo. Byl zpocený od hlavy až k patě, jen stěží se držel na nohou a nejraději by se býval posadil rovnou na kluzkou, zmrzlým blátem pokrytou zem.
„Hezoučkej…,“ pronesla tiše dívka. Měla vyhublý obličej s vpadlými tvářemi a velmi bledou pleť. Živé se zdály jen oči – černé, obrovské a uhrančivé oči.
„Nech mi trošku…“ pousmál se mladík. Byli si podobní jako bratr a sestra – ne rysy tváře, ale čímsi trošku nepostřehnutelným, co je spojovalo, jako by přes ně někdo přehodil poloprůsvitný, zaprášený tyl. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Sergej Lukjaněnko

Sergej LukjanenkoSergej Lukjaněnko je dnes zdaleka nejúspěšnější a světově nejproslulejší ruský autor sci-fi. Jeho světový věhlas se dá srovnávat s věhlasem zatím nejúspěšnějších ruských autorů vědeckofantastické literatury – bratří Strugackých. Ostatně – pokud jde čistě o proslulost a prodejnost, je na tom Lukjaněnko po dvanácti letech profesionální spisovatelské práce nepoměrně lépe. Lukjaněnko se narodil 4. 11. 1968 v kazašském městě Karatau. Po absolvování střední školy vystudoval medicínu v tehdejší kazašské metropoli Alma-Atě a na nějaký čas se stal praktikujícím psychiatrem. Psát začal jako mladík v 80. letech a v roce 1987 mu jako devatenáctiletému vyšla první povídka tiskem. Koncem desetiletí, v němž se jako mladý autor sci-fi literatury etabloval, působil jako zástupce šéfredaktora sci-fi rusky psaného kazašského časopisu Miry (Světy). Od roku 1993 se stává profesionálním spisovatelem a živí se výhradně literaturou. Sergej Lukjaněnko je ženatý a vychovává jednoho syna. Rád se stará o své cvičené myši a yorkshira Busju a velmi si zakládá na tom, že všechna svá domácí zvířata přiměl k tomu, aby se spřátelila. Jeho velkým koníčkem je vaření a kouření dýmky, což ostatně vyplývá i z řady jeho próz. Psát začal na přelomu 80. a 90. let a od té doby má za sebou (většinou v podobě dilogií a trilogií) asi 25 románových knih. Od doby svých literárních začátků se postupně změnil v uznávaného autora příběhů, které dodnes vyšly v asi třiceti zemích světa. K jeho Noční hlídce si můžete přečíst také naši recenzi.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Triton vydává knihy od roku 1991. Specializuje se především na lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické knihy. Z krásné literatury pak na biografie, sci-fi a fantasy a pohádky.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční hlídka

Lukjaněnko, Sergej

Triton, 2016

Napsat komentář