Když se světlo a tma spojí v šero

sera_hlidka
Třetí díl populární ruské fantasy série se dočkal nového vydání.  Ani tentokrát nekončí boj Světla a Tmy, zástupci obou hlídek se však musí spojit, aby se společně postavili nebezpečnému nepříteli.

Knihu Šerá hlídka vydalo nakladatelství Argo v lednu roku 2017. Jde o třetí díl populární ruské fantasy série Hlídka, jejímž autorem je Sergej Lukjaněnko (na předchozí díly série, Noční hlídku a Denní hlídku, si na našich stránkách můžete po kliknutí na názvy knih přečíst recenzi). Sergej Lukjaněnko je dnes nejúspěšnějším a světově nejproslulejším ruským autorem sci-fi a fantasy. Jeho světový věhlas se dá srovnávat s věhlasem zatím nejúspěšnějších ruských autorů vědeckofantastické literatury – bratří Strugackých.

Lukjaněnko se narodil v kazašském městě Karatau. Po střední škole vystudoval medicínu v tehdejší kazašské metropoli Alma-Atě a na nějaký čas se stal praktikujícím psychiatrem. Psát začal v osmdesátých letech a roku 1987 mu vyšla první povídka tiskem. Koncem desetiletí, v němž se jako autor sci-fi etabloval, působil jako zástupce šéfredaktora kazašského rusky psaného sci-fi časopisu Miry (Světy). Od roku 1993 je profesionálním spisovatelem a živí se výhradně literaturou. Jak je ostatně znát z jeho próz, jeho velkými koníčky jsou vaření a kouření dýmky.

Děj knihy Šerá hlídka se odehrává tři roky po románu Denní hlídka. Světlý mág a člen Noční hlídky Anton dostává za úkol vyhledat Jiného, který se provinil slibem změnit jistého člověka v Jiného, což bylo dosud považováno za nemožné. Tuto citlivou a závažnou záležitost vyšetřují společně zástupci Denní hlídky, Noční hlídky a Inkvizice, která dohlíží na dodržování Dohody, protože se objevily zkazky o užívání tajemné knihy, která má být schopna proměnit člověka v Jiného.

Rovněž třetí pokračování série Hlídka v sobě zahrnuje tři na sebe logicky navazující novely. Příběh začíná v Moskvě, aby se poté přesunul na venkov a do temných hlubokých lesů. Je rozehrána hra, která způsobí, že všechny frakce utajovaných Jiných musí spojit své síly, aby byla ochráněna samotná jejich existence.

Lukjaněnko je velmi složitý autor, co se psychologie postav týče. Dlouhé vnitřní monology a až sokratovské dialogy jsou plné hlubokých a k přemýšlení nabádajících myšlenek, přenositelných i do našeho světa. Fakt, že obě hlídky se musí spojit proti společnému nepříteli, dává knize úplně jiný rozměr, než tomu bylo ve dvou předchozích dílech. Příběh mi přišel kompaktnější a propracovanější, než tomu bylo v Noční hlídce a Denní hlídce. Co však zůstává, je návyková čtivost, kterou autor uchvátil nejednoho fanouška fantasy literatury.

Titul Šerá hlídka doporučuji všem fanouškům skvělé fantasy se silným filosofickým prvkem. Ten by mohl čtenáře, dávající přednost akci, od knihy odradit, dělá však sérii Hlídka tím, co tolik fanoušků fantastiky miluje.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠerá hlídka

Lukjaněnko, Sergej

Triton, 2017

Napsat komentář