Dětské knihy napříč žánry

Divky si ctou
V dnešních knižních tipech si přijdou na své všichni dětští čtenáři, od těch nejmenších až po komiksové nadšence. Malí čtenáři se vypraví s Miffy poznávat svět, prvňáčci se snadno vžijí do prvňáků Lindy a Honzy, milovníci pohádek si pustí audioknihu Devatero pohádek a hrdinové Doby ledové vtáhnou své čtenáře do komiksového dobrodružství.

Hrdinové filmu Doba ledová jsou zpět a představí se ve zbrusu nových příbězích, které ve filmu nebyly. Sledujte dobrodružství lenochoda Sida, mamutky Broskvičky a dalších. V neposlední řadě se objeví i šavlozubá veverka. Získá konečně svůj oříšek?

Nenechte si ujít další dobrodružství vašich přátel z Doby ledové, která ve filmu nikdy neuvidíte. Jsou stejně milí, stejně vtipní a stejně upovídaní. Sid, Broskvička, Louis, vačičáci a šavlozubá veverka vás přicházejí znovu pobavit ve dvou zcela nových příbězích.

Doba ledová: Ledová dobrodružství 2

Autoři: Caleb Monroe, Shelli Parolineová
Přeložili: Václav Dort,  Martin Trojan

Počet stran: 48
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 210×210 mm
ISBN: 978-80-86839-66-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Doba ledová: Ledová dobrodružství 2 vydalo
nakladatelství Comics Centrum.

————————————————

Králičí holčička Miffy je velice zvídavá a ráda se učí novým věcem. Zatímco v minulosti navštívila zoo, aby se seznámila se zdejšími obyvateli, a naučila se barvy, tentokrát chce poznat svět kolem sebe, k čemuž jí poslouží lupa. Uhodnete, co se ukrývá pod výřezy?

Leporelo pro nejmenší. Koho vidí malá Miffy v kulatém okénku na každé stránce? Vtipné výřezy a překrývání obrázků jsou pro nejmenší čtenáře tím pravým objevováním.
V Baobabu vychází další příběhy o slavné králičí holčičce Miffy holandského ilustrátora a grafického designera Dicka Bruny. Tentokrát vás naučí barvy, zvířata či objevovat svět pod lupou. Pestrý a srozumitelný je svět kamarádky Miffy. A díky zkušenostem autora je první dětské objevování nejen výtvarně dokonalé, ale také zábavné a vtipné.
Od roku 1955 vytvořil Bruna sérii více než 200 knížek o Miffy, která se pro Holanďany stala takřka národním symbolem. Jednoduchá pevná linka, vybraná barevná škála a grafické zobrazení dětského světa se časem stalo vzorem také mnoha opisovačům, ale utilitární styl Dicka Bruny zůstává stále jedinečný. Každá jeho knížka má nezaměnitelný půvab a vtip, zůstává odměřeně holandská a nepodléhá kýči.

Miffy má lupu

Leporela s Miffy jsou zábavná a krásně ilustrovaná, proto se neváhejte podívat na další.

Miffy má lupu!

Autor: Dick Bruna
Ilustroval: Dick Bruna

Počet stran: 14
Vazba: vázaná
Formát: 114×114 mm
ISBN: 978-80-7515-50-9
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu Miffy má lupu! vydalo nakladatelství Baobab.

O autorovi

Dick BrunaDick Bruna (* 23. srpna 1927) je holandský výtvarník, ilustrátor a grafický designér. Proslavil se jako autor knížek o slavné králičí holčičce Miffy (a také medvědu Borisovi, prasátku Poppy a pejskovi Šňupovi), kterých dodnes vydal více než 200. Použitím jednoduché obrysové linky vybarvované základními barvami se od počátku své kariéry hlásí k odkazu avantgardy.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Baobab

————————————————

Karel Čapek. Kdo by neznal jeho pohádky, ke kterým vytvořil ilustrace jeho bratr Josef. Nyní se kromě čtení můžete do nich i zaposlouchat, a to díky dalšímu výběru, v pořadí třetímu, který vyšel jako audiokniha. Pohádky ožívají díky Miloni Čepelkovi, který jim propůjčil svůj hlas.

Třetí výběr z knihy Devatero pohádek Karla Čapka, která – mimo jiné díky kouzelným ilustracím Josefa Čapka – patří mezi stálice literatury pro děti, obsahuje Velkou policejní pohádku, Pohádku pošťáckou a Velkou pohádku doktorskou. Interpretace se ujal herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka

Devatero pohádek (audiokniha)

výběr 3
Autor: Karel Čapek

Vazba: CD
ISBN: 8594015312842
Doporučená cena: 229 Kč

 

Audioknihu Devatero pohádek vydalo nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Hlavní hrdinové, prvňáčci Linda a Honza, se musí vypořádat s nepříjemnou situací. Jejich hodná paní učitelka onemocněla a ta nová se jim vůbec nelíbí. Vysmívá se jim, ale Honzík se rozhodne, že to tak nenechá, a podpoří ho i Lindin křeček.

Linda Nezralá a Honzík Hruška jsou kamarádi. Chodí spolu do první třídy a kromě čtení, psaní a počítání budou muset zvládnout i jednu hodně nepříjemnou situaci. Když onemocní jejich hodná paní učitelka, nahradí ji přísná a zlomyslná kolegyně, která ve třídě žertuje na Honzíkův a Lindin účet. To je ale podpásovka. Co s tím? Honzík vezme paní učitelku za slovo a do boje za čest se zapojí i Lindin křeček.
Jak se vyrovnat s tím, když si z vás někdo dělá hloupou legraci, o tom vypráví příběh určený začínajícím čtenářům.

Ukázka z knihy

Nezrala, Hruska, k tabuli„Ahoj, Ferdo,“ pozdravila svého chlupatého kamaráda, malého křečka. „Teď budeš dostávat zrní večer, protože já budu chodit do školy, víš?“ promlouvala s Ferdou, jako kdyby jí mohl rozumět.
Vyměnila mu vodu a do misky nasypala hrst zrní. Navíc přidala kousek suchého chleba, aby si mohl brousit zoubky. Zatímco měla Linda plné ruce práce, křeček pobíhal po pokoji.
Když Linda skončila, zavolala: „Ferdo, domů!“ Jindy Ferda přiběhl a hned se hnal do klece, aby si pochutnal na dobrotách. Tentokrát ale nepřišel. Dokonce se ani neozval. (str.10–11)

Kde se Ferda ukrýval, prozradí pokračování ukázky. Také si můžete přečíst naši ukázku.

Nezralá, Hruška, k tabuli!

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustroval: Drahomír Trsťan

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-0376-8
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nezralá, Hruška, k tabuli! vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Zuzana PospíšilováZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádky, Záchranářské pohádky.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoba ledová: Ledová dobrodružství 2

Monroe, Caleb - Parolineová, Shelli

Comics Centrum, 2012

zobrazit info o knizeMiffy má lupu!

Bruna, Dick

Baobab, 2017

zobrazit info o knizeDevatero pohádek (audiokniha)
výběr 3

Čapek, Karel

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeNezralá, Hruška, k tabuli!

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2017

Napsat komentář