Získejte napínavý začátek nové detektivní série

kolibrik-perex
Sotva Anna Fekete nastoupí první den do služby, ihned je přidělena k případu. V nedaleké obci je totiž nalezena mrtvola. Ještě než policie stihne posbírat důkazy, dojde k další vraždě. Budou snad muset vyšetřovatelé hrát o čas se sériovým vrahem?

Sériový vrah ze severu Finska

Napínavý začátek nové detektivní série, ve kterém se vyšetřovatelka Anna Fekete na severu Finska zabývá palčivými problémy přistěhovalectví.

Má maďarské kořeny a narodila se v bývalé Jugoslávii. Někdejší uprchlice Anna Fekete se po delší době vrací do severofinského přímořského městečka, ve kterém od devíti let vyrůstala, a nastupuje k policii jako vyšetřovatelka. Ačkoli se v nové vlasti už zcela integrovala, ve svém nitru se stále cítí jako cizinka. Jeden z jejích kolegů se navíc netají svou xenofobií.

Během Annina prvního dne v nové práci je v nedaleké obci nalezena mrtvola mladé ženy, kterou kdosi zblízka zastřelil brokovnicí. V kapse její bundy policie objeví přívěsek zobrazující aztéckého boha. Brzy následuje další vražda a vše nasvědčuje tomu, že útoky má na svědomí sériový vrah. Dokáže ho Anna dostihnout, než udeří znovu?

Annin spánek narušuje i další případ. Na tísňovou linku zavolá Bihar, kurdská dívka, která se bojí o svůj život. Při výslechu, k němuž je předvolána se svými příbuznými, odmítá spolupracovat. Má snad strach z vlastní rodiny? Dokud Bihar nezačne mluvit, musí Anna hledat důkazy jinde.

 

Kolibřík

Autorka: Kati Hiekkapeltová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Linda Dejdarová
Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7491-798-1

Přečtěte si více o knize Kolibřík, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat ukázku, nebo přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Na jiné běžecké dráze ticho narušoval jen šustot oblečení osamělé běžkyně. Les mlčel, šum moře nebylo slyšet. Přece ptáci ještě neodletěli, nebo že by šli spát? pomyslela si v okamžiku, kdy vedle ní zakřičela vrána. Překvapeně sebou trhla, srdce se jí sevřelo leknutím a hned poté se odkudsi ze strany ozvalo zaševelení, jako by někdo ohýbal větve, které se pak se švihnutím vrátily do původní polohy. Kdosi se pohyboval lesem. Kdepak, ne někdo, ale něco: pták, ježek, nějaký hmyz, ale to snad ne, žádný hmyz přece nevydává takový zvuk, snad liška nebo jezevec, lesy jsou plné zvířat, nemá cenu se jich lekat, opakovala si nervózně, aby se uklidnila, ale nedařilo se jí to. Přidala a běžela příliš rychle. Všechny problémy jejího života jí vířily hlavou v jednom chumlu a ona běžela, aby se jich zbavila, celé léto až do dnešního večera běhala jako posedlá. Ať už začne semestr, pomyslela si, budu odsud moct pryč, pryč od všeho bývalého, budu moct začít novou kapitolu života, od čistého stolu. Tyto fráze si opakovala od té doby, co jí přišel přijímací dopis na univerzitu. Přesto měla pocit, že nedokáže utéct. (str. 14)

 

O autorce

Kati Hiekkapeltová (nar. 1970) je speciální pedagožka. Se svými dětmi a početným zvěřincem žije na staré farmě na ostrově v severním Finsku. Učila cizince a pobývala v oblasti Srbska se silnou maďarskou menšinou. Její debut Kolibřík (2013) se dostal do užší nominace na Petrona Award udělovanou překladům severské detektivní literatury ve Velké Británii. Druhý díl Suojattomat (Zranitelní, 2014) získal cenu za nejlepší finský detektivní román roku a ve Finsku se stal jednou z nejprodávanějších knih roku 2014.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Kolibřík

Nejen složitý případ, při jehož vyšetřování vše nasvědčuje tomu, že v okolí severofinského přímořského městečka řádí sériový vrah, dělá vrásky novopečené policejní vyšetřovatelce Anně Fekete. Její klidný spánek nahlodávají také myšlenky na kurdskou dívku Bihar, která se během hovoru na tísňovou linku svěřila, že se bojí o vlastní život, aby při následném výslechu odmítla spolupracovat. Vše navíc Anně ztěžuje kolega, který se netají svou xenofobií a jehož kolegyně s maďarskými kořeny, která se navíc narodila v Jugoslávii, pro něj představuje výborný terč. Jak se hrdinka nové krimi série popere se všemi nástrahami, které jí nové místo přineslo? To už si přečtěte sami v knize Kati Hiekkapeltové.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kolibřík vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kolibřík
probíhá od 26. ledna do 8. února 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 krimi knihy Kolibřík

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolibřík

Hiekkapeltová, Kati

Host, 2016

Napsat komentář