Fantasy o nemoci a umírání

dobrodruzstvi_zacina_hvezdami_nahled
Studené nemocniční prostředí slouží jako kulisa pohádkového příběhu. Tajemné děvčátko s čarovnými schopnosti rozzáří smutné tváře těch, kteří ani na Štědrý den nemohou jít domů…

Fantasy příběh o nemoci a umírání napsala již před mnoha lety snad nejlepší vypravěčka dětských příběhů Astrid Lindgrennová. Jmenoval se Bratři Lví srdce a možná si na něj vzpomínáte. Nyní se do stejného tématu pustila česká autorka Dana Šianská ve své knize Dobrodružství začíná pod hvězdami. Ale volba stejného námětu neznamená stejný obsah, o čemž se můžete lehce přesvědčit.

Neznámé děvčátko je nalezeno, jak bosé běhá zasněženým lesem. Prochladlou dívenku odvezou do nemocnice. Ačkoli se zdá, že všemu kolem sebe rozumí, s nikým nemluví. Jako oko v hlavě střeží malý odraný batůžek. Blíží se Štědrý den a nemocniční pokoje se vyprazdňují. Kromě „Divošky“ zde zůstává jen několik dětí. Mezi nimi i Aleš, fotbalista, kterého z ničeho nic zradily nohy. Místo propuštění domů se dočkal přemístění na samostatný pokoj. Jeho nemoc je o to vážnější, že ani on sám nevěří v uzdravení. Veškerá radost a naděje jej opustily stejně jako chuť bojovat.

To však cítí i tajemná dívka, která najednou začala mluvit. Elenka není obyčejná holčička. Je plná empatie, což jí dává neobyčejnou schopnost – číst myšlenky druhých, a proto se rozhodne Alešovi pomoci, aby i on sám uvěřil tomu, že se uzdraví. Nejprve mu začne dávat radost. Společně se naučí ve svých myšlenkách opustit zdi nemocnice a začnou prožívat dobrodružství pod hvězdami, kde o tom, kdo bude žít, rozhoduje krém nebo sníh na špičce kouzelné hory…

Dana Šianská není tak zkušenou autorkou, jakou byla již zmíněná Astrid Lindgrenová, vyšly jí zatím jen dvě knihy: Zakázané prázdniny a Tonička a pirát Jedno Oko, ale již v nich se projevil její vypravěčský talent. Její příběhy jsou laskavé, a když přináší poučení, pak ne moralizujícím způsobem.

Kniha Dobrodružství začíná pod hvězdami se dotýká tématu závažných dětských onemocnění. Věřím, že by mohla dodat takto postiženým novou chuť do boje s tím, co je trápí. Na vlně fantazie přináší reálné povzbuzení. Utkání s Děsicí i putování s modrou labutí jsou krásnými podobenstvími o naší vnitřní síle a touze žít.

Ale dotýká se i tématu trápení zvířat. Na neznámou planetu autorka přimyslela „empaty“, v nichž se trapiči vžívají do rolí těch, jimž ublížili. Jak by to bylo snadné, kdyby se každý uměl vcítit do toho druhého. Oč méně by bylo arogantních a zlých lidí a děti by si jistě rozmyslely například trhání nožiček pavoukům či mouchám, pokud by dokázaly cítit jejich bolest…

Kouzelné vánoční vyprávění Dany Šianské doprovází černobílé ilustrace Barbory Kyškové. Spoluutváří příběh vhodný pro větší děti. A nemusí být ani nemocné. Vždyť nějakou tu „děsici“, kterou ukrývá například tma pod postelí, má snad každé dítě. Kniha Dany Šianské jim může dodat odvahu postavit se vlastním strachům a vybojovat vítězství.

Pro vydání knihy Dobrodružství začíná pod hvězdami si nakladatelství Fragment nemohlo vybrat příznivější dobu – adventní čas je chvílí nanejvýš vhodnou pro zázraky, které se dějí nejen v pohádkových fantaziích. Příběh o přátelství, naději a víře si však své čtenáře jistě najde v každý čas. Tomu zase věřím já…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrodružství začíná pod hvězdami

Šianská, Dana

Fragment, 2016

Fantasy o nemoci a umírání - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. tonislavka napsal:

    Autorka píše tuto knihu přesně ve snovém duchu našeho století, kdy tak jako každý dospělý člověk tak i dítě, se ve své těžké nemoci dokáže odpoutat od minulosti a budoucnosti a prožívá výlety do snů jako svou pravou realitu. A tak se stane, že opět uvěří ve své uzdravení. Je to kniha rodinného charakteru, která zaujme nejen děti, ale přečte si ji rád i nejeden dospělák ! Paní Šianská děkuji za nevšední zážitek z Vaší knihy. Tonislavka

  2. Zdeňka Machačová napsal:

    Opět další dobrodružství. I když se tři dílka Dany Šianské námětově velmi liší, právě dobrodružství je jim společné. Ať již ono zcela reálné v Zakázaných prázdninách, nebo to pohádkové prožívané Toničkou. A nyní v rovině nádherné, uklidňující a uzdravující fantazie.
    Knížky této autorky čtu vždy nadvakrát. Nejprve mě na dva večery zcela pohltí dějová linie. Pak se ale musím vrátit a po kapitolách si příběh znovu vychutnávat po jazykové stránce. Dana Šianská má totiž dar jemného vtipu a umí ho vyjádřit jazykem velmi kultivovaným a dobře „čtecím“.
    Osobně si o Daně myslím, že patří k nemnoha dospělým, kteří nezapomněli na radosti a trable svého vlastního dětství. I tuto knížku by si se svými dětmi měli přečíst také jejich rodiče, vychovatelé, ideálně i zdravotnický personál. Vždyť kdo jiný, než my, velcí, jim může dát pocit a víru, že jejich dětský svět je, či zase bude, v pořádku. Že „strach, ten podivný brach, není jejich kočí, sejde jim z očí, aby se mohly smát a ne se ho bát“.
    Danuško, máš mou poklonu za nelehké téma i za (pochopitelně zdánlivou) poetickou lehkost jeho zpracování. Zdena

  3. Iva Kulhánková napsal:

    Třetí kniha Dany Šianské pro děti Dobrodružství začíná pod hvězdami má netradiční námět.
    Pojednává o nemocném chlapci a jeho setkání se záhadnou holčičkou. Všichni dobře vědí, jaké je to být nemocný. Rodiče dobře vědí, jaké je to mít nemocné dítě. Ale co se odehrává v dětské duši? Tato kniha má určité poslání. Vrátit víru, tam kde už není. Vrátit naději, tam kde už se nedoufá. Posuďte sami, jak dalece se to autorce podařilo. Společně s půvabnými ilustracemi Barbory Kyškové předkládá příběh laskavý a duši hladící. Jako ušitý pro vánoční rozjímání.

  4. Knihu jsem zatím nečetla, ale celá natěšená to hodlám brzy napravit. Nepochybuji o tom, že bude minimálně stejně laskavá a čtivá jako její dvě předchůdkyně. Daně tímto děkuji a přeji štěstí v životě i dalším díle.
    Irena L.

Napsat komentář