I ty můžeš mít Lví srdce!

BratiLviSrdce
Přídomek Lví srdce známe z dějin, honosil se jím Richard I., statečný bojovník a vůdce Křížové výpravy. Lví srdce tedy říká o svém nositeli, že je odvážný a nezalekne se ani toho nejtěžšího boje. Jenže, co je to vlastně „odvaha“?

O tom vypráví krásný příběh pro děti s názvem Bratři Lví srdce, který napsala světoznámá autorka Astrid Lindgrenová.

Astrid Lindgrenová se narodila ve švédském městě Vimmerby v roce 1907 a dožila se úctyhodných devadesáti čtyř let. Naštěstí pro nás nezůstala sekretářkou v advokátní kanceláři, ale stala se maminkou a vypravěčkou pohádek, které si žádaly zaznamenání. Díky tomu se z ní stala světově uznávaná autorka dětské literatury, držitelka ceny Hanse Christiana Andersena a světlo světa spatřily knihy, které provázejí celé generace čtenářů. Kdo by neznal její Děti z Bullerbynu či Karkulína ze střechy, Pipi Dlouhou punčochu, Ronju, dceru loupežníka nebo Emila Neplechu? Z našich recenzí můžete poznat i další díla, například pohádku Dráček s červenýma očima a příběh Já ještě nechci jít spát.

Kniha Bratři Lví srdce, která právě znovu vyšla v nakladatelství Albatros, je trošku netypickým příběhem z pera švédské pohádkářky. Dva bratři Jonatán a Karel se totiž musí vypořádat s tím, co je v životě každého asi nejtěžší, se smrtí. Mladší Karel je těžce nemocný a miluje svého staršího bratra Jonatána, který je krásný, chytrý a statečný. Tuší, že postupující nemoc je asi brzy rozdělí, a tak si povídají o tom, co bude, až ta chvíle nastane. Jonatán si vymyslí zemi Nangijalu, kam přijdou po smrti, budou v ní spolu chytat ryby, jezdit na koních a užívat si pohádkový život. Jenže ani v tom skutečném životě neplyne vše tak, jak by člověk předpokládal.

První do Třešňového údolí v Nangijale odejde Jonatán a za to, že zemřel při záchraně bratra z plamenů, si vyslouží přídomek „Lví srdce“. Ani v krásné pohádkové zemi není vše v pořádku. Ve vedlejším Šípkovém údolí panuje zlý a krutý Tengil, který svými odpůrci krmí bájnou dračici Katlu. Stejně krutý osud čeká i Urbana, vůdce odboje, a Jonatán je jediný, který by mohl mít odvahu ho vysvobodit ze žaláře. Zvládne svůj těžký úkol? A zaslouží si i strašpytel Karel přídomek „Lví srdce“? O tom všem se dočtete v krásném dobrodružném příběhu, při jehož čtení se budete smát, bát i plakat. Mimo jiné zjistíte, že největší odvaha je v tom, nestydí-li se člověk přiznat, že má strach, ale dokáže se mu postavit.

Dozajista se nebudete nudit. Slovo „nuda“ Astrid Lindgrenová do svých knih nikdy nepustila. Pohádka Bratři Lví srdce je doslova nabitá akcí a fantazií, která je dětem blízká. Její hrdinové přemýšlí, jednají a mluví jako jejich skuteční vrstevníci, jen u toho zažívají velká dobrodružství ve vyfabulovaných světech. Ale i to je malým čtenářům vlastní.

Kniha je určena dětem od osmi let a já bych se ji nebála doporučit i dospělým, kteří mají rádi fantasy romány a nevyrostli z představy, že dobro musí zvítězit nad zlem. Svými ilustracemi dílo doprovodil sochař, malíř, hudebník a tanečník František Skála (*1956), autor proslulého komiksu Velké putování Vlase a Brady. Jeho obrázky v odstínech černé vhodně doplňují text a podněcují čtenářovu fantazii.

Pokud nevíte, jak dětem přijatelným způsobem vysvětlit pojem smrti a nebo máte doma malého strašpytla, který se bojí jít třeba sám do sklepa, určitě neváhejte a knihu, která se zabývá vážnými otázkami pro děti srozumitelnou formou, si pořiďte. Bratři lví srdce je knihou stvořenou pro všechny. Má totiž co nabídnout vám i vašim dětem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBratři Lví srdce

Lindgrenová, Astrid

Albatros, 2013

Napsat komentář