Pohádka naruby dodá dětem zdravé sebevědomí

Tonička a pirát Jedno Oko
Pohádky o pirátech bývají plné klišé o zlých a nesmlouvavých loupežnících, které je třeba pochytat a strčit do vězení. Ne tak v příběhu Dany Šianské…

V pohádkové knize s názvem Tonička a pirát Jedno Oko, která je druhým počinem lounské autorky Dany Šianské, však žádná klišé nečekejte. Možná snad jen to, že všechno dobře dopadne, patří ke stereotypům, které u čtení pro malé čtenáře očekáváme.

Už jméno „Tonička“ z názvu knihy je matoucí. Nejde totiž o nějakou holčičku upadlou do spárů krvelačných pirátů, ale o paní učitelku Toničku, která je postrachem všech dětí i dospělých ve městě. Ve škole je přísná a děti deptá za jiné známky než jedničky. I dospělí se jí bojí. Pirát Jedno Oko má sice pěkně po pirátsku přes jedno oko pásku a na své lodi kraluje, ale nehromadí uloupené poklady pro sebe a ani jeho srdce není tak tvrdé, jak bychom čekali.

Prostě pohádka Dany Šianské je plná překvapivých momentů a polepšení v ní nepotřebují kupodivu piráti, ale paní učitelka, která díky pobytu na palubě jejich lodi teprve pochopí, že lze ublížit i slovem a školní znalosti nejsou tím nejdůležitějším, co nám pomůže v životě obstát.

Autorka i ve své druhé knize určené dětem odhaluje chyby nás dospělých, které v dobré vůli na svých dětech pácháme. Slovo je jako meč a šrámy jím způsobené na dětské duši se jen obtížně zacelují a leckdy právě výroky autorit dokážou zmrzačit člověka na celý život. Čím dříve si to uvědomíme a přestaneme na děti klást přehnané nároky, tím lépe. I k tomu nám svým milým a jednoduchým příběhem pomáhá Toniččino dobrodružství.

Tonička a pirát Jedno Oko je kniha určená primárně malým dětem. Určitě ji lze doporučit už čtenářům od osmi let. Kapitoly jsou krátké a věty, ač jednoduché, bez dlouhých a složitých souvětí, sdělné. Písmo je rovněž větší a text prokládaný veselými barevnými obrázky z dílny ilustrátora Václava Šlajcha má dobrý spád. Úplně začínajícím čtenářům by ovšem mohla vadit celková délka příběhu – 85 stran je přece jen při pomalém slabikování pro malého čtenáře velký výkon. Možná by se i jim dal příběh zpřístupnit střídavým čtením dospělý-dítě nebo předčítáním, stejně jako předškolním dětem. I když nejlépe si obsah vychutnají ti, kdo už nějakou zkušenost se školou, potažmo s učiteli, mají.

Rozhodně bych knihu doporučila všem rodičům. Možná pro ně budou, co se týče výchovy dětí, přínosnější tituly Dany Šianské, a to jak pohádkový Tonička a pirát Jedno Oko, tak dobrodružný Zakázané prázdniny, než lecjaké odborně se tvářící psychologické příručky. Stačí, když budou chtít vnímat poselství, které do svých příběhů autorka tak citlivě zakomponovala.

Veselou knihu Tonička a pirát Jedno Oko vydalo nakladatelství Krigl.


Přečtěte si také příspěvek Dany Šianské do Čtení ke kávě nebo rozhovor s ní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTonička a pirát Jedno Oko

Šianská, Dana

Agentura KRIGL, 2014

Pohádka naruby dodá dětem zdravé sebevědomí - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Iva Kulhánková napsal:

    Když jsem od paní Šianské přečetla knihu Zakázané prázdniny, byla jsem nadšená. Své pocity jsem popsala na těchto stránkách. Moc jsem se těšila na vydání její druhé knihy. Tonička pirát Jedno oko je kniha určená spíš pro menší děti, ale nezklamala mě. Má v sobě kouzlo, které upoutalo mého devítiletého stále znuděného vnuka k lůžku, kde bez hnutí poslouchal celý večer, když jsem mu ji předčítala. Povýšila jsem tedy paní Danu Šianskou na kouzelnici a smekám.

  2. Knihu Tonička a pirát Jendo Oko mohu jedině doporučit. Velice se mi líbí a mé devítileté dceři také. Je veselá, dobrodružná i poučná zároveň. Myslím, že naše ratolesti na ní ocení hlavně to, že v ní není zapotřebí napravit zlobivé dítko nýbrž přehnaně přísnou paní učitelku.

    Přeji příjemné počtení.

Napsat komentář