Literaturou k cizím jazykům

zmateni-citu-dublinane
… nebo s cizím jazykem k literatuře? Dvojjazyčné knihy plní více funkcí. Zábavnou formou při čtení románů se učíme cizí jazyk a naopak při učení jazyků se seznámíme se zajímavými světovými díly. Navíc je tady začátek školního roku, tak se do obojího pusťme s vervou a hlavně vytrvejme!

garamond logo Nakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury, dále se nakladatelství specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury, napětí v detektivních řadách edice Černá káva i nabídnout vzdělání v cizích jazycích prostřednictvím řady Bilingua.
Dvojjazyčné knihy této řady  jsou oblíbenou formou vzdělávání a velmi pomáhají v procvičování jazyka. Nejde o převyprávěné knihy podle výše obtížnosti, ale o nezkrácené texty s kvalitním překladem, nejsme tedy o nic ochuzeni. Navíc odpadá vyhledávání ve slovníku, protože  máme nápovědu hned na protější straně. Můžeme si tak troufnout i na náročnější knihy.

nezkraceny-text-zmateni-citu

Jednou z knih z výše zmíněné řady je psychologická novela Zmatení citů / Verwirrung der Gefühle.

Vynikající psychologická novela klasika rakouské literatury Stefana Zweiga vypráví o mladém, zprvu znuděném studentovi se sklony k flámování, v němž jeho výjimečný profesor probudí nadšení pro anglickou literaturu. Oba se sblíží, student se u svého profesora dokonce ubytuje, pomáhá mu při sepsání celoživotního díla a seznámí se s jeho manželkou. Přátelství však čas od času zkalí profesorovo podivné chování. Jeho překvapivá příčina vychází najevo až na samém konci mistrovsky napsaného příběhu.

Zmatení citů / Verwirrung der Gefühle

Autor: Stefan Zweig
Přeložila: Jaroslava Vobrubová-Koutecká

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7407-266-6
Doporučená cena: 198 Kč

 

Přečtěte si více o knize Zmatení citů / Verwirrung der Gefühle .

 

Ukázka z knihy

O té nejtajnější složce mého duševního životního rozvoje neví ona kniha zhola nic: proto jsem se musil usmát. Všechno je tam pravdivé – jen podstatné chybí. Popisuje mě jen, avšak nevystihuje mě. Pouze o mně mluví, ale nevyzrazuje mě. Dvě stě jmen obsahuje pečlivě sesmolený rejstřík – chybí toliko jedno jméno, z něhož vyšel veškerý tvůrčí impuls, jméno muže, který určil můj osud a nyní mě zas s dvojnásobnou silou volá do mého mládí. O všech se tam mluví, jen ne o něm, který mi daroval řeč a jehož dechem mluvím: a najednou cítím toto  zbabělé zamlčování jako vinu.

Von jenem Geheimsten meiner geistigen Lebensentfaltung weiß jenes Buch kein Wort: darum musste ich lächeln. Alles ist wahr darin – nur das Wesenhafte fehlt. Es beschreibt mich nur, aber es sagt mich nicht aus. Es spricht bloß von mir, aber es verrät mich nicht. Zweihundert Namen umfasst das sorgfältig geklitterte Register – nur der eine fehlt, von dem aller  schöpferischer Impuls ausging, der Name des Mannes, der mein Schicksal bestimmte und nun wieder mit doppelter Gewalt mich in meine Jugend ruft. Von allen ist gesprochen, nur  von ihm nicht, der mir die Sprache gab und in dessen Atem ich rede: und mit einemmal fühle ich dieses feige Verschweigen als eine Schuld.

Stefan Zweig

zweig_stefanVýznačný rakouský spisovatel, dramatik a esejista se narodil roku 1881 ve Vídni. Studoval filozofii a dějiny literatury, překládal francouzské básníky (Baudelaire, Verhaeren), svou první knihu, svazek básní nazvaný Stříbrné struny, vydal roku 1901.
Záhy se začal věnovat próze, ač ani později poezii zcela neopustil, jak o tom svědčí například veršované drama Tersites. Vyznával humanistické a pacifistické ideály a tento postoj se naplno promítl v tvorbě, jež se vyznačuje hlubokou znalostí lidské duše i patosem úcty k člověku. Zweigovo dílo se otevírá do neobyčejné žánrové šíře. Proslulost založily jak jeho biografie (Triumf a tragika Erasma Rotterdamského, Marie Stuartovna), tak soubory psychologických novel (První zážitek, Amok, Zmatení citů) i jiné samostatné novely (Šachová novela), eseje (Stavitelé světa) a historické miniatury (Hvězdné hodiny lidstva). Svět odcházející rakousko-uherské monarchie zachytil v autobiografii Svět včerejška. Kniha Netrpělivost srdce z roku 1939 je jeho jediným románem.
Po celý svůj život Stefan Zweig hodně cestoval. V letech 1908-1909 strávil pět měsíců v Indii, na Cejlonu, v Barmě a Indočíně, o dva roky později navštívil USA, Kanadu, Kubu a Portoriko. Po nástupu nacismu k moci nalezl v zahraničí politický azyl. Ač získal britskou státní příslušnost, opakovaně pobýval v Brazílii; zde také roku 1942 společně se svou ženou spáchal sebevraždu.

Informace o autorovi pochází z webu bux.cz.

————————————————-

Další dvojjazyčnou knihou z nakladatelství Garamond, tentokrát pro studenty angličtiny, je povídková kniha Dubliňané. James Joyce se v Dublinu narodil, a i když v něm většinu života nežil, vracel se k němu rád ve svých knihách.

Povídková sbírka Jamese Joyce Dubliňané ve své době vyvolávala kontroverze a na vydání v roce 1914 si musela počkat celých sedm let – autorovo živé a zároveň střídmé pozorování života dublinských chudých vrstev, nekonvenční témata, obhroublý jazyk a zmínky o skutečných lidech i místech řadu nakladatelů odradily. Dnes však na Joycových příbězích obdivujeme pronikavý a dokonale provedený rozbor soudobého života a jemnou úspornost, s níž se zde autor vyjadřuje. Kompletní sbírku povídek přinášíme ve dvojjazyčném, anglicko-českém vydání.

Dubliňané / Dubliners

Autor: James Joyce
Přeložil: Zdeněk Urbánek

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-306-9
Doporučená cena: 240 Kč

 

Přečtěte si více o knize Dubliňané / Dubliners.

Ukázka z knihy

„Jistě nerad uslyšíš, že nás už opustil tvůj starý přítel.“
„Kdo?’ zeptal jsem se.
„Otec Flynn.“
„Je mrtev?“
„Právě nám to řekl pan Cotter. Šel kolem domu.“
Věděl jsem, že mě pozorují, a tak jsem jedl dál, jako by mě zpráva nezajímala. Strýc podal starému Cotterovi vysvět lení.
„Moc se s chlapcem přátelili. Ten stařec ho naučil spoustě věcí; a prý mu byl velmi nakloněn.“
„Bůh opatruj jeho duši,“ řekla zbožně teta.
Starý Cotter se na mne chvilku díval. Uvědomoval jsem si, že si mě jeho jiskřivá černá očka prohlížejí, ale nemínil jsem ho potěšit tím, že bych vzhlédl od talíře. Soustředil pozornost opět na dýmku a nakonec si neslušně odplivl do krbu.
„Já bych tedy nechtěl,“ řekl, „aby se moje děti moc stýkaly s takovým člověkem.“

“Well, so your old friend is gone, you’ll be sorry to hear.“
“Who?” said I.
“Father Flynn.”
“Is he dead?”
“Mr Cotter here has just told us. He was passing by the house.”
I knew that I was under observation so I continued eating as if the news had not interested me. My uncle explained to old Cotter.
“The youngster and he were great friends. The old chap taught him a great deal, mind you; and they say he had a great wish for him.”
“God have mercy on his soul,” said my aunt piously.
Old Cotter looked at me for a while. I felt that his little beady black eyes were examining me but I would not satisfy him by looking up from my plate. He returned to his pipe and finally spat rudely into the grate.
“I wouldn’t like children of mine,” he said, “to have too much to say to a man like that.”

James Joyce

James Joyce se narodil roku 1882 v Dublinu o pouhý rok později než Stefan Zweig, autor Zmatení citů. James Joyce byl irský romanopisec a básník. Svým dílem náleží mezi významné autory 20. století. V jeho knihách se často objevuje motiv jeho rodného města, Dublinu a další náplní jeho díla je římskokatolická církev. Nejzřetelněji je jeho vztah k církvi vidět v psychologii Štěpána Dedala, jedné z hlavních postav románu Odysseus. Od roku 1898 studoval Joyce na univerzitě v Dublinu. Po promoci v roce 1902 odešel do Paříže, kde získal mnoho spisovatelských zkušeností, když pracoval  jako novinář či učitel angličtiny. Jeho literární tvorba je charakteristická  modernistickou experimentální formou počátku 20. století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmatení citů / Verwirrung der Gefühle

Zweig, Stefan

Garamond, 2016

zobrazit info o knizeDubliňané / Dubliners

Joyce, James

Garamond, 2016

Napsat komentář