Pocta Sherlocku Holmesovi

Lyndsay Fayeova_Prach a stin
Příběh slavného londýnského vraha Jacka Rozparovače znovu ožívá v románu americké spisovatelky Lyndsay Fayeové. Proslulý geniální detektiv Sherlock Holmes musí tajemného zabijáka odhalit dřív, než bude příliš pozdě.

Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je – on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových lamp. Lyndsay Fayeová dokonale propojila mýtus Velkého detektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.

Tam, kde ostatní autoři pohořeli, Lyndsay Fayeová ve svém úchvatném debutu na všech frontách vítězí – nabídla napínavou zábavu, aniž by se uchýlila k laciné nápodobě. Svou knihou se řadí na čelné místo mezi nejlepší současné autory, kteří pokračují v díle Arthura Conana Doyla.

Caleb Carr

Prach a stín

Autorka: Lyndsay Fayeová
Přeložil: Michal Prokop

Počet stran: 326
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7432-663-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Prach a stín vydalo nakladatelství Paseka.

 

Ukázka z knihy

K mému potěšení se na obloze nad domy objevil ten nejprchavější ze všech přírodních úkazů, totiž londýnské slunce, a svěží vánek proudil okny (z nichž jedno jsem otevřel kvůli bezpečnosti během Holmesova chemického snažení), když vtom mou pozornost zaujal článek ve večerním vydání Staru.
„Nedokážu pochopit,“ pronesl jsem spíš sám pro sebe, „co vraha vede k tak naprostému zneuctění lidského těla.“
Aniž vzhlédl od práce, Holmes poznamenal: „Nabízí se domněnka, že úplné zneuctění lidského těla má ukončit jeho pozemskou užitečnost, z čehož by vyplývalo, že na všechny vrahy se vztahuje totéž specifické obvinění.“
„Tohle přesahuje všechny meze. Píše se tady, že nějakou nebohou ženu, jejíž totožnost zatím není známa, našli ubodanou ve Whitechapelu.“
„Ohavná, avšak stěží nepochopitelná událost. Předpokládám, že si tam vydělávala na jídlo, pití a přístřeší. Takové politováníhodné nešťastnice, jak úřady a novináři označují prostitutky, jako by ponoukaly ke zločinům z vášně muže, s nimiž se spolčují.“
„Utrpěla dvacet bodných ran, Holmesi.“
„A váš nenapadnutelný lékařský názor zní, že by stačila jedna.“
(str. 23)

Pokračujte ve čtení ukázky.

 

Lyndsay Fayeová

Americká prozaička Lyndsay Fayeová debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Prach a stín: Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače. V roce 2012 vydala historickou detektivku Bohové Gothamu (č. Paseka 2014), na kterou o rok později navázala úspěšným pokračováním Lovci vran, nominovaným na prestižní cenu Edgar. Sérii s netradičním detektivem Timothym Wildem uzavřela svazkem Osudový plamen (2015). V současnosti připravuje k vydání román o viktoriánské vražednici Jane Steeleová.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Paseka.

 

Doporučujeme

Vydejte se do úchvatného a tajuplného období viktoriánské Anglie i s jinými skvělými knihami! Přenese vás tam například Mapa času, Bellman & Black nebo třeba (tak trošku oklikou přes Edinburgh) román Vražedné struny. Pokud jste fanoušky Sherlocka Holmese, zkuste nahlédnout i do jiných knížek o něm. Přečtěte si Dům hedvábí nebo román Moriarty.


paseka-logoOd svého založení až do současnosti vydává nakladatelství Paseka i prózy úspěšného českého spisovatele Petra Šabacha. Velký ohlas zaznamenaly také knihy Květy Legátové Želary a Jozova Hanule, jež dosáhly velkého úspěchu i v zahraničí. Mezi kmenové autory patří rovněž básník Pavel Šrut. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova a dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrach a stín
Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače

Fayeová, Lyndsay

Paseka, 2016

Napsat komentář