Čas jako další rozměr

mapa času
Lidstvo neustále posouvá hranice svého poznání a tvoří nové a nové vynálezy. Na něco ale stále nedosáhne. Cestovat časem je prozatím nemožné, nebo ne?!

Román zasazený do viktoriánské Anglie je fantastickým vyprávěním o cestování časem. V roce 1896 je v Londýně velkým hitem právě tato činnost. Každý, kdo něco znamená, touží uskutečnit cestu do roku 2000, kterou zprostředkovává společnost Murrayho cesty časem. Tuto cestu absolvuje i jistá Claire Haggertyová, která ve své době není vůbec spokojená a věří, že v budoucnosti objeví muže, který bude hoden její lásky. Povede se jí nalézt toho pravého?!

Knihu Mapa času napsal španělský autor Félix J. Palma. V České republice dílo vydalo nakladatelství Host v polovině roku 2013. Palma je novinář, spisovatel a literární kritik. Často se ve své tvorbě nechává inspirovat autory z Latinské Ameriky a anglosaskými autory. Za jeho největší přednost je považována schopnost spojit fantastiku a všednodennost.

V Mapě času nelze jednoznačně říct, kdo je hlavním hrdinou. S největší pravděpodobností je jím spisovatel H. G. Wells, který je svým způsobem zodpovědný za hysterii, která se rozpoutala v londýnské společnosti. On byl prvním autorem, který o cestě časem napsal. Jeho dílem se pak inspirovala další řada autorů. Kromě spisovatele se ale v příběhu objevuje mnoho postav, které do vyprávění zasahují a občas se dostávají do popředí, zatímco se Wells stáhne do pozadí. Takovou postavou je například Claire Haggertyová nebo osamělý mladík Andrew Harrington, který by raději cestoval do minulosti než do budoucnosti. Touží totiž potom, aby mohl zabránit smrti ženy, do které se zamiloval.

Velké množství postav tvoří mozaiku spletitých osudů, které se navzájem ovlivňují stejně, jako je tomu v běžném životě. Nikdo nežije tak, aby ho činy ostatních lidí neovlivnily, a tak je tomu i v tomto příběhu. Každá událost má své následky. Jelikož si ale roli vypravěče osvojil člověk, který stojí mimo vyprávění, dá se snadno celé dění sledovat a je takřka nemožné se v postavách ztratit. Každá z nich je totiž jedinečná a má specifické povahové rysy.

Félix J. Palma dokázal stvořit velmi inteligentní příběh. Důmyslný mechanismus, který pohání celý příběh, tvoří různé součásti, jež pobízí čtenáře k tomu, aby četl dál. Jsou to věci, které dělají vyprávění vyprávěním. Velice jsem ocenila hlavně jednotlivé dějové zvraty. Ve chvíli, kdy už si totiž člověk myslí, že ví, kam celý příběh směřuje a jak dopadne, zavede ho autor úplně jinam a dokáže mu, že nic není tak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tato hra na kočku s myší mě při čtení opravdu bavila. Bylo to dobrodružství, při kterém si člověk nemohl být ničím jistý.

Knihu vřele doporučuji. Je napsaná čtivě, obsahuje zajímavé polemiky, nepředvídatelné dějové zvraty a díky kvalitnímu překladu si čtenář může užít i výtečné dialogy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMapa času

Palma, Félix J.

Host, 2013

Čas jako další rozměr - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. vercadole vercadole napsal:

    I když je pravda, že tady v Klubu knihomolů je většina recenzí kvalitních:)

  2. vercadole vercadole napsal:

    Moc pěkná recenze na zajímavou knihu! Konečně jsem si v recenzi přečetla něco víc než jen popis příběhu!:))

Napsat komentář