Sherlock je mrtvý, den už vyhasíná…

MoriartyNahled
Nejlegendárnější detektiv všech dob zahynul u Reichebašských vodopádů v souboji s profesorem Moriartym a v kriminalistických kruzích zavládla beznaděj. Kdo se nyní dostane na kobylku zločincům, kteří za sebou dovedně metou stopy a jejichž tváře i život nikdo nezná?

Všichni znalci Sherlocka Holmese pochopitelně vědí, že jeho smrt byla jen předstíraná a že po třech letech vstoupil velký detektiv opět na scénu. Ale co profesor James Moriarty – opravdu zemřel nebo svoji smrt také jen předstíral?…

Do tohoto okamžiku situuje svůj román s názvem Moriarty mistr novodobých dobrodružství Sherlocka Holmese Anthony Horowitz (*1956). S jeho rukopisem jsme se již mohli seznámit v příběhu Dům hedvábí, v němž prokázal, že je důstojným nástupcem Arthura Conana Doyla.

K Reichenbašským vodopádům se vydává inspektor Scotland Yardu Athelney Jones, aby identifikoval mrtvolu Moriartyho, kterou voda vyplavila. K němu se na místě připojí starší vyšetřovatel Pinkertonovy detektivní agentury Frederick Chase. Tvrdí, že z Ameriky do Londýna přicestoval zločinec Clarence Devereux, mnohem horší než sám Moriarty. Nikdo nezná jeho tvář, všichni však cítí zlo a brutalitu, kterou kolem sebe šíří. Jediným jeho poznávacím znamením je, že trpí agorafobií – panickou hrůzou z otevřených prostor. Dokážou ho Jones a Chase, který celý příběh vypráví, odhalit dříve, než mlhavým Londýnem potečou potoky krve?

Anthony Horowitz se svého úkolu doplnit stávající dobrodružství Doylových hrdinů zhostil opět na výbornou. Atmosféra románu evokuje dobu brků a kalamářů a čtenář tak opět vstupuje do prapodivných uliček Londýna, prochází se viktoriánskými domy i tajným podzemím a potkává gentlemany, kteří za dokonalou fasádou skrývají své zločinecké sklony.

Přesvědčila jsem se, že ani u Anthony Horowitze nemohu věřit všemu, co mi jako čtenáři předkládá. V samém závěru románu došlo k dokonalému dějovému zvratu a má dosavadní teorie se ukázala zcela chybnou. Ne, nejde o logickou hádanku, již by mohl čtenář rozkrýt zároveň s hlavním hrdinou. Pokusí-li se o to, bude nejspíše zklamán. Mé doporučení tedy zní, užívejte si četbu jen jako nestranný pozorovatel…

Jako bonus je k hlavnímu příběhu připojen ještě případ Tři královny z pera Johna Watsona. Autor ho uvádí, protože Athelney Jones se právě na něj odvolává, když poukazuje na své dřívější setkání se Sherlockem Holmesem. Jde o tradiční logickou hádanku, u níž slovutný detektiv nezaváhal a rozlouskl ji překvapivým způsobem.

Jestliže tedy už znáte všechny případy nejproslulejšího detektiva všech dob a marně pátráte po něčem, co by ukojilo váš hlad po novém příběhu, pak se určitě nerozpakujte si knihu Moriartynakladatelství Argo pořídit. Potěší vás a překvapí tak, jako to uměly ty z pera Arthura Conana Doyla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoriarty

Horowitz, Anthony

Argo, 2015

Napsat komentář