Sherlock Holmes a tajemství hedvábné stužky

bílé hedvábí
Zbrusu nové dobrodružství se Sherlockem Holmesem provází bílá hedvábná stužka. Sherlock sám však není něžný a líbivý – spíše naopak!

Anthony Horowitz (*1956) je autorem série napínavých příběhů pro mládež o dětském agentu tajných služeb Alexu Riderovi, která dosud zahrnuje knihy Strombreaker, Akademie Point Blanc, Ostrov kostlivců, Orlí úder, Škorpion, Vesmírná archa, Hadí hlava a Krokodýlí slzy. Napsal i scénáře k některým dílům televizních seriálů, jako jsou Vraždy v Midsomeru, Hercule Poirot a Foylova válka. Proto nepřekvapí, že se dovedně zhostil napsání i nejnovějšího pokračování literárního odkazu Sira Arthura Conana Doyla s hlavním hrdinou Sherlockem Holmesem. Jmenuje se Dům hedvábí a vydalo ho nakladatelství Argo, aby jím obohatilo předvánoční trh letošního roku.

Zavádí nás na Baker Street, do bytu číslo 221B v sychravém podzimu roku 1890, kdy se začal odvíjet záhadný a nanejvýše závažný případ. Začíná prosbou o pomoc obchodníka s obrazy, který se obává o svůj život. Tajemný muž se šrámem přes obličej ho prý pronásleduje již z Ameriky, kde zažil při doprovodu prodaných obrazů nepěkné dobrodružství. Sherlock se dává do vyšetřování, leč člověk s placatou čepicí a jizvou ve tváři je nalezen mrtev. A umírá i chlapec, který se stal „malým detektivem z Baker Street“, tedy pomocníkem samotného Holmese. Je nalezen umučený a s proužkem bílého hedvábí přivázaným na ruce. Co to znamená? Mohl vidět něco důležitého, z čeho chtěl mít prospěch jen on sám, a narazil? Nebo šlo o úplně jiné vyřizování účtů? Kde najít tajemnou organizaci skrývající svou tvář za označením „Dům hedvábí“? A jde opravdu jen o distributory tehdy tolerovaných drog, jako bylo opium, nebo halí nějaké jiné, mnohem otřesnější zločiny? To vše se pokusí rozplést ten největší detektiv všech dob po boku svého věrného přítele a kronikáře doktora Johna Watsona, a věru to nebude mít snadné. Stojí proti němu velmi silný protivník, který tahá za nitky jak u policie, tak ve vysoké politice a dovedně za sebou zametá všechny stopy.

Anthony Horowitz umně navázal na svého slavnějšího předchůdce. Jeho Sherlock rovněž oplývá intuicí a bystrým úsudkem, odolává zlozvykům, hraje na housle a svému příteli má za zlé, že se oženil a opustil jejich společné bydlení. Stále je o krok napřed nejen před Johnem Watsonem, ale i před čtenářem samým. Upadá do nepřítelovy léčky, ale dříve, než mu věrný doktor může přispěchat na pomoc, vyvlékne se z ní sám způsobem, který překvapí všechny okolo. John Watson se snaží ze všech sil alespoň sledovat myšlenkové cesty geniálního detektiva, ale jako vždy zůstává pozadu a ani jako lékař neprokáže zrovna nejbystřejší úsudek. Zbyla na něj tedy opět role kronikáře a obdivovatele.

I když jde o novinku z pera současného autora, je vše, jak má být – spletitý případ, Sherlock Holmes dovedně přelsťující všechny nepřátele, věrný John Watson, který nikdy netasí zbraň v pravý čas, a inspektor Lestrade, jenž sklízí vavříny úspěchu. Dokonce i ta tajemná londýnská zákoutí plná nebezpečných kamenných mostů, špinavých špeluněk utápějících se ve věčné mlze jako by vyšla z pera samotného Arthura Conana Doyla. Myslím, že příznivci originálu nebudou tímto pokračováním nijak zklamáni. Pokud máte nějakého takového milovníka doma, určitě mu můžete Dům hedvábí pořídit bez nebezpečí, že se dočká nemilého překvapení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům hedvábí

Horowitz, Anthony

Argo, 2012

Napsat komentář