Detektiv Timothy Wilde znovu zasahuje v novince z nakladatelství Paseka!

lovci-vran
Násilí, pitky, podvod, zlodějina a špiónství. To vše ve své nové knize zkombinovala Lyndsay Fayeová a díky přesvědčivé charakterizaci vytvořila velmi povedený druhý díl série o New Yorku 19. století a nevysvětlitelných záhadách v něm panujících.

Americkou metropoli však neprostupují pouze záhady, ale také četní padouši. Na výběr jich má čtenář skutečně hodně. Největším padouchem celé knihy se ale v závěru jeví neustupující rasismus, který se projevuje segregací v dopravních prostředcích a postojem k otrokům. Ačkoliv se nacházíme v 19. století, situace na americkém kontinentě je stále velmi sužující pro obyvatele tmavé pleti.

Co však drží román pohromadě je vykreslení postav, které je velmi přesvědčivé. Všichni jsou popsáni realisticky. Jak má Valentine rád svého bratra Tima, tak moc také touží po politické moci a drogách. Komplikovaná minulost, která bratry pojí, se postupně stává stěžejním pilířem celého příběhu.

Píše se počátek roku 1846 a Timothy Wilde je posilou nově vzniklého newyorského policejního sboru, kde se specializuje na řešení zdánlivě nevysvětlitelných případů. Jednoho dne k němu vtrhne půvabná míšenka Lucy a prosí o pomoc. Lovci uprchlých otroků si podle ní přivydělávají únosem svobodných občanů, kteří jsou poté odvlečeni na Jih a tam znovu zotročeni. Lucy, jejíž hruď je z neznámých důvodů zjizvena biblickým nápisem, se obává, že právě takový osud potkal i její nejbližší rodinu. Stejně jako v předcházejícím románu Bohové Gothamu vykresluje autorka i v této historické detektivce fascinující a autentický obraz americké metropole poloviny 19. století a dokazuje, že je vypravěčkou strhujících příběhů s tajemstvím.

Lucy Adamsová na sobě měla jednoduchý zimní oděv a naprvní pohled nebylo pochyb o vysoké kvalitě jeho jednotlivých součástí. Špička jedné boty, vyčnívající zpod záhybů kobaltově sametových šatů, zvlhla sněhem. Žena tedy vyšla z domu narychlo, aniž si nazula gumové galoše. Hermelínovou pláštěnku slonovinového odstínu si kolem ramen upevnila divoce nesouměrným červeným uzlem a také řada dalších věcí toho večera naznačovala, že nutně potřebuje pomoc. Perlové zapínání kožených rukavic volně viselo. Neměla klobouk, jenž by ji chránil před chladem, a dokonce ani krajkový čepec, vyžadovaný společenskými ohledy. Čokoládově hnědé vlasy splývaly vlnu za vlnou v těch nejúhlednějších loknách, které jsem kdy viděl, a zvolna na nich tály bílé sněhové vločky.

Přihodilo se jí něco hrozného. Nepotřeboval jsem barmanský instinkt, abych to poznal. Oči Lucy Adamsové měly barvu lišejníku na kamenné zdi, se zelenými tečkami na šedém pozadí, a hleděly vytřeštěně, jako kdyby zrovna spadla z paluby parníku do Hudsonu. Zaskočeně jsme se na ni s panem Piestem zadívali. Rty měla plné a okrouhlé, a když chtěla promluvit, pohyb úst jako by jí působil bolest.

Zaujala vás kniha? Nakladatelství Paseka na svých stránkách uvolnilo velice štědrou ukázku a vy si ji tak můžete pročíst.

 

Lovci vran

Autorka: Lyndsay Fayeová
Přeložil: Michal Prokop

Počet stran: 370
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7432-589-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Lovci vran vydalo nakladatelství Paseka.

 

Lyndsay Fayeová

Americká prozaička debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače. V roce 2012 vydala historickou detektivku Bohové Gothamu, na kterou o rok později navázala úspěšným pokračováním Lovci vran, nominovaným na prestižní cenu Edgar. Sérii s netradičním detektivem Timothym Wildem uzavřela svazkem Osudový plamen.

Informace o autorce: nakladatelství Paseka

 


paseka-logoOd svého založení až do současnosti vydává nakladatelství Paseka i prózy úspěšného českého spisovatele Petra Šabacha. Velký ohlas zaznamenaly také knihy Květy Legátové Želary a Jozova Hanule, jež dosáhly velkého úspěchu i v zahraničí. Mezi kmenové autory patří rovněž básník Pavel Šrut. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů. V oblasti překladové literatury pokračuje v projektu souborného vydání díla Vladimira Nabokova a dlouhodobě se věnuje řadě předních světových prozaiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci vran

Fayeová, Lyndsay

Paseka, 2015

Napsat komentář