Jak voněla první republika

potah republika.indd
Poctivé místní suroviny, štědré porce, pokrmy, které nasytí chuťové pohárky i oči. Umělecká díla podávaná na svátečním stříbře. Pár desítek let dozadu si taková menu dopřávali i chudší Češi. Pohádka? Nikoli. Vítejte ve světě první republiky.

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkami

• 200 g brusinek

• 1 hlávka červeného zelí

• 2 vejce

• 200 ml zakysané smetany

• cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

 

P. S.: Tohle je převelice zajímavá variace na boršč, která pro nás byla příjemným objevem i z hlediska chuti (je podle receptu z knihy Františka Janalíka a Jiřího Marholda Tajemství židovské kuchyně). Díky použitým surovinám jde navíc o pokrm zdravý, lehký a moderní!

 

Kuchařka první republiky

Šťavnaté telecí ptáčky

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

 ————————————-

 

Autorky: Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková
Fotografie: Alena Hrbková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 175×246 mm
ISBN: 978-80-87049-73-0
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Kuchařka první republiky vydalo nakladatelství Smart Press.

Autorky

JITKA RÁKOSNÍKOVÁ
Vystudovala španělštinu a dějepis na Filozofické fakultě a dlouhá léta po ukončení studia španělštinu i sama vyučovala − na pražské VŠE. Naštěstí pro čtenáře se začala naplno věnovat své kuchařské vášni a po redakční spolupráci s časopisy F.O.O.D., Apetit či Gurmet se konečně rozhodla (společně s Evou Všetíčkovou) vydat unikátní dílo. Ke slovu se tak dostalo i její původní zaměření na dějepis…

EVA VŠETÍČKOVÁ
Studia ji zavedla na FAMU v Praze, přesněji k dokumentární tvorbě. Tímto rozhodnutím nastartovala svou filmovou kariéru, především v České televizi a Krátkém filmu. Od roku 2004 však hrdě přiznala, že její největší zálibou je vaření a stala se redaktorkou gurmánských časopisů − kde se potkala s Jitkou Rákosníkovou. A tak nastal čas pořádně zdokumentovat období voňavé první republiky, v jejich společné kuchařce!

(Fotografie a informace o autorkách www.smartpress.cz)

 ————————————-

 

Puncovy dort

Punčový dort… a sladká tečka.

 


smart press

Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky Josefu Formánkovi (Prsatý muž a zloděj příběhů), bioženě Hance Zemanové (Biokuchařka Hanky Zemanové, vyhlášena nejlepší kuchařkou roku 2006) nebo díky Ivě Málkové (bestsellery Hubneme s rozumem) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.Věnuje se především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů. Letošním hitem je například provoněná Květinová kuchařka, Sladké bary a Škoda nevařit (kuchařka plná hudby)!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařka první republiky

Rákosníková, Jitka – Všetíčková, Eva

Smart Press, 2015

Napsat komentář