Pojďte se stát „kytkožroutem“!

kvetinova-kucharka
Určitě víte, že velké množství rostlin, které nás obklopuje, je jedlých. Bohužel, jen malé množství z nich skutečně konzumujeme. K rozšíření kulinárních obzorů má sloužit nová kuchařka z nakladatelství Smart Press.

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.
Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.
Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Čočka s jarním lupením

Pro 4 osoby

Cocka s jarnim lupenim

Na obrázku čočka s mladou bršlicí, kerblíkem, šťovíkem a květy šťavelu

200 g vařené červené čočky
200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku)
40 ml vinného octa
100 ml olivového oleje
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky dijonské hořčice
sůl

Čočku uvařte do měkka. Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku.
Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku.
Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama, nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát.
Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.
Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek. Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.
Tipy a triky:
Červená čočka je navýsost sympatická surovina. Uvaří se rychleji, než nakrájíte ostatní suroviny. Společnost nejrůznějšího lupení přijímá s vděčnou velkorysostí. Potěšíte s ní gurmány i alternativní strávníky. Je prostě všestranná.

Ukazka z knihy

 

Květinová kuchařka

Autorka: Jana Vlková

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 220×220 mm
ISBN: 978-80-87049-76-1
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Květinová kuchařka vydalo nakladatelství Smart Press.

Ohlas na knihu

Kniha se vám tak stane nepostradatelným průvodcem do světa, který jste zatím asi neznali anebo znali jen z malé části. Brzy si uvědomíte, že po zážitcích z toho světa vlastně už dávno toužily vaše chuťové papily, čichová a zraková čidla i hmatová nervová zakončení. Ale netoliko vaše smysly, ale i váš duch zjistí, že takové povznášející zážitky velice postrádal a dojde svého estetického naplnění teprve při uskutečňování pokynů, jež nám kniha dává a při konzumaci výsledků této činnosti.

RNDr. Jan Květ, Csc., Botanický ústav Akademie věd ČR

Jana Vlková

Jana Vlková se s humorem představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí.  Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd tamtéž. Vaření, jídlo a gastronomie ve všech podobách je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily. Během minulého roku uspořádala zimní přednášky o jedlých květech a několik seminářů v přírodě. Zájem, který tyto akce vyvolaly, ji velmi překvapil.
Založila blog kytkykjidlu.blogspot.cz a webové stránky www.kytkykjidlu.cz. Provozuje též kabinet kulinárního koučinku: www.kulinarnikoucink.cz.

(Informace a fotografie: nakladatelství Smart Press)


Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky Josefu Formánkovi (Prsatý muž a zloděj příběhů), bioženě Hance Zemanové (Biokuchařka Hanky Zemanové, vyhlášena nejlepší kuchařkou roku 2006) nebo díky Ivě Málkové (bestsellery „Hubneme s rozumem“) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů.  Věnuje se především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvětinová kuchařka
Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Vlková, Jana

Smart Press, 2015

Napsat komentář