Kuchařka pro muže

kucharka-pro-meho-muze_perex
I dnes mnoho mužů spoléhá ve vaření zcela na ženy. V životě se ale občas objeví chvíle, kdy musí i muž vzít vařečku do ruky a postavit se k plotně. Chce-li vědět, co a jak v těchto situacích dělat, je tu nová kuchařka, kterou žena napsala pro svého muže.

Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové je první českou knihou pro normálního chlapa, kterému kuchyně doposud sloužila jako  kulisa k lednici, v níž dřímalo jeho milované vychlazené pivo a jiné lahůdky. Jednoho dne se ale tento muž ocitne doma sám – nota bene sám s dětmi – a chce přežít, rád by svépomocí připravil party pro kamarády, samozřejmě s něčím k snědku, někdy by chtěl svou manželku, přítelkyni nebo jinou lásku překvapit dobrou večeří. Právě pro takového muže autorka knihu napsala – pro muže vařením nepolíbeného. Píše ji s láskou, nepoučuje, nepeskuje, vlastně ji píše pro vlastního manžela.

Kniha je rozdělena do kapitol podle toho, k jaké příležitosti muž právě vaří (bude mu rádcem, ať už vaří pro sebe, rodinu, kamarády či dámskou návštěvu, ale najde v ní oporu i tehdy, pokud bude vařit polévku nebo se rozhodne zhubnout), a poslední z nich je věnována základním postupům, užitečným radám a rozmanitým úskalím, na které chlap neuvyklý vaření pravděpodobně dříve či později narazí.

Nutno dodat – knihu sice s láskou muži napsala žena, o její vznik se však postarali opravdoví chlapi! Ať už známý fotograf David Turecký nebo skvělý kuchař a food stylista David Skokan. Grafickou podobu knihy ztvárnil Pavel Hamar.

 

Ukázka z knihy: Hovězí steak

Tím největším úskalím při přípravě dobrého steaku je koupě kvalitního vyzrálého masa. Z čerstvého masa totiž dobrý steak nepřipraví ani ten nejvynalézavější kuchař. Bohudík se vyzrálé maso na steaky začíná pomalu uvelebovat i v chladicích pultech českých řezníků, i když jich je zatím jen jako šafránu. O řádku níže ti přináším pár tipů, kde na ně natrefíš…

Na 1 chlapskou porci budeš potřebovat:

1 steak z vyzrálého vysokého či nízkého roštěnce, případně ze svíčkové, vysoký asi 2,5 cm (koupíš třeba ve Sklizeno, v Našem gruntu, v řeznictví Pavlis, …)
1 lžíci extra panenského olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
kvalitní pánev – teflonovou nebo grilovací
kuchyňské kleště na obracení steaku
kus alobalu

 

1. Příprava steaku je sama o sobě poměrně jednoduchá, je s ní však spojeno několik pravidel, která se vyplatí následovat. To první velí vyndat maso dobrou čtvrthodinku před přípravou z lednice, aby nebylo studené jako psí čumák a na pánvi nezažilo tepelný šok. Pravidlo druhé říká, že maso by mělo být soleno a pepřeno až v tom nejposlednějším okamžiku před tepelnou úpravou. A pravidlo třetí radí – nikdy do steaku nepíchej ani ho neukrajuj, utekla by z něj šťáva a zbyla by ti jen suchá podešev.

2. Ale teď už se do toho pusťme vezmi si k ruce tu nejlepší pánev, jakou doma najdeš, potři ji olivovým olejem a postav na rozfajrovanou plotýnku. Jakmile bude pánev pořádně rozpálená, polož na ni steak a nech jej z jedné strany a hned poté i z druhé strany dozlatova osmahnout, stačí vždy 1 minutu.

3. Následně oheň stáhni na střední stupeň a steak opět, už ale jen zvolna, opékej z jedné strany 4–5 minut. Poté maso za pomoci kleští obrať a opékej stejně dlouho i z druhé strany. Tak získáš středně propečený steak. Chceš-livšak steak krvavý, zkrať délku opékání na 2–3 minuty z každé strany, naopak propečenější steak bude vyžadovat dobrých 6–7 minut z každé strany.

4. A i když steak už voní celou kuchyní, nejsi ještě u konce. Maso potřebuje ještě trochu odpočinku, jehož délka je závislá na délce tepelné úpravy, čímž se dostáváme k dalšímu pravidlu, jež zní následovně čím kratší byla doba tepelné úpravy, tím delší bude doba odpočinku. Středně propečený steak bude odpočívat nějakých 6 minut, krvavý dobrých 8 minut a dobře propečený pouhé 4 minuty. Ke správnému odpočinku steak potřebuje teplé místo a speciální zábal, proto jej zaviň do alobalu a polož na předehřátý talíř nebo vlož do mírně teplé trouby (50°C).

5. Ve chvíli, kdy čas vymezený k odpočinku uplynul, už nic nebrání tomu, aby ses do steaku směle pustil. Jako příloha se k němu bude skvěle hodit salát z čerstvé zeleniny a/nebo hranolky.

 

Ukázka z knihy: Italské tiramisu

Každému, kdo vládne italským jazykem, je na první pohled jasné, o co tomuto kaloriemi napěchovanému dezertu jde. „Tirami su“ totiž v překladu neznamená nic jiného, než „zvedni mě“. A tak je skvělým lékem na únavu i smutek, umí alespoň na chvíli utišit bolest hlavy i srdce, a je spolehlivým prostředkem k zahnání mizerné nálady. Tiramisu je životadárnou vzpruhou ve dnech, které nestojí za nic, je sladkou nadějí a dokonalou závěrečnou tečkou za jakýmkoliv jídlem.

Na 4 půvabné porce budeš potřebovat:

4 čerstvá vejce
150 g moučkového cukru
400 g mascarpone
200 g podlouhlých cukrářských piškotů
175 ml čerstvě uvařené velmi silné kvalitní kávy, vychladlé
5 lžic jemného (tzv. holandského) kakaa na posypání

 

 

1. Ze všeho nejdříve si rozděl všechna čtyři vejce na žloutky a bílky (nejsi-li si jistý, jak na to, podívej se do kapitoly „Několik láskyplných rad“), přičemž do jedné mísy si dej čtyři žloutky a do druhé mísy bílky pouze dva. Zbývající dva bílky odsuň někam stranou, nebudeš je potřebovat (nebo je ulož do mrazničky, kde vydrží čekat na další zpracování i několik měsíců).

2. Následně si na pomoc přivolej elektrický šlehač, jeho metly ponoř do bílků a při středních otáčkách je šlehej tak dlouho, až se promění v nadýchaný sníh, na němž se tvoří vysoké špičky a který z mísy nevypadne ani při jejím otočení dnem vzhůru. Tento malý zázrak nastane za necelých deset minut.

3. Bílkový sníh dej nyní stranou a svou pozornost zaměř na žloutky. Přisyp k nim všechen cukr a kovovou metlou svižně šlehej, až žloutky s cukrem splynou v jedno. Poté k nim vmíchej, stále kovovou metlou, všechno mascarpone.

4. Nakonec do tohoto krému vmíchej bílkový sníh – vezmi si na to dřevěnou vařečku a sníh vmíchávej plynulými pohyby směrem ode dna vzhůru. V této fázi nikam nespěchej a počínej si opatrně, jen tak zůstane krém nadýchaný a bude hodný obdivu.

5. Nyní si vezmi k ruce nádobu, v níž hodláš tiramisu podávat – nejlépe se k tomuto účelu hodí skleněná čtverhranná nádoba o rozměrech 25 cm x 25 cm, pokud však takovou nemáš, dobře poslouží i jakákoliv jiná, ovšem podobných rozměrů.

6. Celé dno nádoby pokryj podlouhlými piškoty naskládanými těsně vedle sebe a vydatně je pokrop studenou kávou. Následně kávou nasáklé piškoty přikryj vrstvou krému ze žloutků, mascarpone a bílkového sněhu. Na krém opět naskládej piškoty, pokrop je kávou a schovej pod vrstvu krému. Takto pokračuj stále dokola, dokud nevyčerpáš všechny své suroviny, počítej však s tím, že závěrečné slovo bude mít mascarponový krém.

7. Na samotný závěr si nasyp kakao do cedníku s drobnými dírkami nebo do sítka na čaj a hotové tiramisu jím po celém povrchu štědře zasyp. Tiramisu odlož do lednice a nech jej tam chladit alespoň tři hodiny.

 

Kuchařka pro mého muže

Autorka: Veronika Zemanová

Vydalo: nakladatelství Smart Press
Počet stran: 184
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 210 × 272 mm
ISBN: 978-80-87049-72-3

Knihu Kuchařka pro mého muže vydalo nakladatelství Smart Press

 

Řekli o knize

„Taková praktická příručka se jistě uplatní především v kuchyních, do nichž muž vchází jen zřídka a zatím spíše nerad. Věřím, že mnohým mužům četba této knihy pomůže dojít k poznání, že krásná dobrodružství lze prožít nejen v ložnici.“

Vladimír Poštulka, gurmet kritik

„Skoro každá kuchařka předpokládá alespoň základní znalosti, které jsou snad běžné pro ženy a kolem máminy sukně v kuchyni motající se „mamánky“. Tato knížka ne! Řekne Ti, „vem tohle, udělej tamto, potom přidej tohle a máš to“. Přesně takhle to zvládne i kulinářský analfabet jako já. Díky za ni!“

Tomáš Titlbach, manažer

„Indiáni říkají, že nejlepší přítel hladového supa je mrtvý kůň. Já nyní říkám, nejlepší přítel hladového chlapa je Kuchařka pro muže.“

Michal Kasl, dispečer letecké dopravy

 

O autorce

Veronika Zemanová je spisovatelkou a překladatelkou z francouzštiny a angličtiny. Přispívala do časopisů MF Plus, F.O.O.D., Marianne, Food Service, La Cucina Italiana a dalších. V roce 2008 se se svým mužem Filipem odstěhovala z Prahy na venkov, kde svou pozornost obrátila k péči o velkou bylinnou zahradu a postupně se narodivší dva syny.

Zanedlouho zjistila, že její přirozené nadšení pro vaření je tlumeno nutností vařit častěji, než jí bylo po chuti. Na manželovu nabídku, že občas také rád uvaří, proto bez váhání kývla. Jediným zádrhelem byla skutečnost, že muž vařit neuměl a recepty v kuchařkách, jež našel doma, mu pomocnou ruku nepodaly – rozuměl jim totiž jen ten, kdo vařit už uměl. Tehdy se Veronika rozhodla, že recepty na pokrmy, které má její muž rád a nebrání se je sám připravit, mu vlastnoručně napíše tak, aby jim dokonale porozuměl a jídlo podle nich úspěšně uvařil. Postupně se tak zrodilo šedesát hustě popsaných listů a následně i šedesát výtečných pokrmů, které muž úspěšně a hrdě dokončil.

(Zdroj informací a fotografií: nakladatelství Smart Press)


Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky úspěšným knihám, které vydává, se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů. Nakladatelství se věnuje především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařka pro mého muže

Zemanová, Veronika

Smart Press, 2014

Napsat komentář