Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. května 2015

Nenechte si ujít
V pořadí druhý květnový týden je ve znamení jednoho ze dvou největších literárních veletrhů, dvacátého prvního ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy 2015. V našem dnešním výběru pozvánek však nebude řeč jen o něm.

Svět knihy se stal tradičním místem setkání čtenářů s knižními novinkami, jejich nakladateli, spisovateli, ilustrátory, překladateli a vůbec všemi, kdo se na tvorbě knih podílí. I letošní program nabízí mnoho příležitostí k takovým zajímavým setkáním. Svět knihy 2015Půl hodiny před samotným oficiálním zahájením festivalu, tj. 14. května o půl desáté se můžete potkat s oblíbenou autorkou dětských knih Ivonou Březinovou, představí svou novou knihu Útěk Kryšpína N. V 10:00 bude veletrh oficiálně zahájen a to za přítomnosti představitelů zástupců čestného hosta veletrhu, jímž je letos Egypt. Následuje bohatý program přednášek, představení knih, vyhlášení literárních cen a dalších zajímavých akcí. Velmi přínosné by mohlo být například setkání s bohemistou Chálidem Al Biltagím, mj. autorem překladu knihy Moc bezmocných, politické eseje, jejímž autorem je Václav Havel. Nejen o Václavu Havlovi, ale také o (ne)srozumitelnosti evropského myšlení pro arabský svět bude řeč od 14:00 v Komorním sále.

páteční program je nesmírně bohatý, představeny budou moderní egyptské povídky, moderní tchajwanská literatura v českém překladu nebo korejská literatura. Získat podpis můžete například od Charlese Lewinského, Jany Benkové, Milana Sobotky nebo Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

Sobotní program je doslova přeplněn známými jmény a lákavými akcemi. Potkat se můžete například s Václavem Žmolíkem, akademickým malířem Jonasem Karlssonem, Janem Cimickým, Jáchymem Topolem, Arnoštem Goldflamem, Adolfem Bornem, Michalem Vieweghem, Janem Saudkem, Ladislavem Špačkem, Kateřinou Tučkovou, Jiřím Hájíčkem a mnoha a mnoha dalšími autory. Několik přednášek bude věnováno Egyptu, vykopávkám a arabštině.

Neděle je posledním dnem veletrhu a i program na tento den už není tak obsáhlý a bohatý jako v sobotu. Přesto zní velmi lákavě. Ostatně posuďte sami. Navštívit můžete workshop Kouzla egyptské kuchyně, lunapark filmových vynálezů, přednášku Ženy ve fantastice nebo pásmo čtení z dětských knih. Podpis můžete získat od Jana Buriana, Afaga Masuda, Pavly Jazairiové, Václava Králíčka, Jany Červenkové, Kateřiny Petrusové, Václava Chaloupka nebo Josefa Pecinovského.

Na útěkuNemáte-li právě cestu do Prahy anebo vás davy lidí na malém prostoru výstavní plochy děsí, máme pro vás pozvánky i na jiná literární setkání. Hned v pondělí 11. května jste vítáni v Kuřimi, konkrétně v Klubu Kotelna Městské knihovny Kuřim. Od 18 hodin se tu koná beseda se spisovateli Luďkem Navarou a Miroslavem Kasáčkem nad knihou Na útěku a filmem o Josefu Bryksovi, válečném letci RAF, který se proslavil odvážnými a riskantními útěky z německého zajetí. Beseda je příspěvkem k 70. výročí osvobození Československa.

Máte-li rádi příjemné mrazení v zádech provázející čtení dobré detektivky, pak právě vám je určena přednáška a diskuze o detektivním žánru, krimi a thrilleru v současné české i zahraniční literární produkci. Průvodcem světem literárního zločinu vám bude Lukáš Vavrečka a přednáška se bude konat v úterý 12. května v pobočce Moravské předměstí B Knihovny města Hradec Králové od 17 hodin.

Eva PilarováVe středu 13. května máte jedinečnou příležitost setkat se s žijící legendou české pop music Evou Pilarovou. V kolínském OC Futurum v 17:00 představí svou právě vydanou knihu Potkala jsem léčiteleJako host přijal pozvání léčitel Jaroslav Doubrava.

Máte-li v sobotu 16. května cestu do centra Brna, pak vám k návštěvě doporučujeme Knihovnu Jiřího Mahena. Od 18 hodin se v jejich prostorách bude konat jedno z mnoha LiStOVáNí, tentokrát věnované Dobrodružstvím strýčka Ludvíka. Od 22 hodin na stejném místě začne další představení projektu LiStOVáNí – děti však tentokrát nechte raději doma –, věnováno bude knize Zdenka Merty Pražská svatba a jiné erotické povídky.

Doporučení:
Share

Napsat komentář