Nekonečná autogramiáda Svěráka a Uhlíře

IMG_1333
Páteční podvečer zaplnilo OC Letňany převážně dětské publikum. Čekalo tu na autogramiádu známého uměleckého dua Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Beseda a autogramiáda byla jednou z mnoha akcí právě probíhajícího měsíce knihy.

Příchodu obou vzácných hostů předcházelo vyhlášení vítězů dvou soutěží o nejlepší slohovou práci. Výherci dostali odměnou knižní ceny vztahující se  k filmové pohádce Tři bratři.

Následně již pódium stylizované do podoby obývacího pokoje přivítalo Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Otázky moderátora směřovaly střídavě k oběma účastníkům, ale odpovídal převážně Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř si ho, dle svých slov, zvolil jako svého tiskového mluvčího.

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák

Jedna z otázek se týkala nedávno vydaného zpěvníku k pohádce Tři bratři. Myšlenka vytvořit takový zpěvník vzešla od syna Zdeňka Svěráka, který si myslel, že právě noty a akordy chybí původní knize Tři bratři. O oblíbenosti zpěvníku svědčilo množství přítomných dětí majících nachystaný právě zpěvník k podpisu.

Jaroslav Uhlíř se v současné době věnuje zájezdům a představením pro děti. Spolu se svým kolegou pracuje na dokončení osmi písní k Hodině zpěvu. Zdeněk Svěrák věnuje svůj čas více Divadlu Járy Cimrmana a psaní scénářů pro svého syna Jana. Přítomnému publiku se svěřil, že hraní pro děti osobně považuje za mnohem náročnější než hraní pro dospělé. Divadelní diváky přirovnal ke vzorné třídě, zatímco dětské publikum je ve svých reakcích a chování tak trochu nepředvídatelné. Herec si pak nikdy nemůže být jist tím, zda se jeho malí diváci nezačnou nudit, křičet, nebo dokonce dupat a jíst bonbóny.

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák

Jedno z dětí se zeptalo Zdeňka Svěráka, zda budou natáčet pokračování pohádky Tři bratři. Ten tuto možnost vyloučil se slovy:

„Když píšete scénář k filmu, tak tam dáte to nejlepší, co máte. Pokud byste psali pokračování, je to jako dělat šaty ze zbytků.“

Na konci krátkého společného setkání přišla na řadu vlastní autogramiáda, na kterou se stála opravdu obrovská fronta. Ani po více než půl hodině se zástup čekajících příliš nezmenšil. Všichni netrpělivě čekali na výjimečný podpis dvou vzácných hostů.

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpěvník ke knize Tři bratři

Uhlíř, Jaroslav - Svěrák, Zdeněk

Fragment, 2015

Napsat komentář