Kladný hrdina Havel

Vaclav-havel
Václav Havel – jeden z nejznámějších a ve světě neujznávanějších Čechů. Stal se symbolem naši Sametové revoluce i pádu železné opony vůbec. Mluvil o svobodě, lásce a pravdě a pro tento svůj optimistický idealismus byl a je milován a bohužel i zatracován. Více se dozvíte z jeho životopisu od Edy Kriseové.

Šla jsem za prezidentem a povídám:
„Je malér. Nemáme tvůj životopis.“
A náš nový prezident se zasmál a povídá:
„Tak se někam na chvilku ukliď a nějaký napiš.“ A to mi zůstalo.

 Václav Havel znal spisovatelku Edu Kriseovou z disentu. Prožila s ním nejbouřlivější revoluční týdny a stala se nejprve jeho poradkyní a potom ředitelkou odboru Stížností a milostí na Pražském hradě. To, co se dělo tenkrát, se už nikdy nebude opakovat: vlády se chopili myslitelé, spisovatelé, filozofové… Sice bez praktických zkušeností s vládnutím, ale s těmi nejčistšími úmysly.

Autorka záměrně napsala život kladného hrdiny, aby lidé dostali příklad, idol, po marasmu, v němž žili čtyřicet let. Aby pochopili, že se vyplatí být slušný a držet se své pravdy a život má smysl jenom tehdy, když ho člověk žije ve vlastní celistvosti, a že stojí za to obětovat to osobní zájmu celé společnosti. Též očišťuje pověst české národní buržoazie, rodiny, z níž Václav pocházel a zachycuje vzpomínky Havlových kamarádů a současníků, aby z jejich paměti vystupoval Václav Havel nejopravdověji a nejživěji jako člověk se svými „výšinami i nížinami“.

Dvacet pět let po Sametové revoluci tyto ideály a hodnoty stále postrádáme a z prvotního nadšení jsme vystřízlivěli snad až příliš. Od utopie k realitě je proto název zamyšlení či shrnutí, které autorka do tohoto nového vydání připsala. Oproti prvnímu vydání v něm mapuje také ony nezapomenutelné první dva roky, které s Václavem Havlem na Hradě prožila. Tyto někdy úsměvné, jindy vážné vzpomínky jsou jedinečným svědectvím doby a vycházejí vůbec poprvé.

Tento životopis, který napsala Eda Kriseová v porevolučním nadšení, na přímou žádost Václava Havla, bude navždy jedinečný a svým způsobem nepřekonatelný. Autorka tehdy chtěla představit „neznámého“ disidenta, který se stal shodou okolností prezidentem, národu. Dnes, kdy jsme dávno utonuli v každodenní tržní realitě, a sám obraz Václava Havla se nám postupně rozostřil a rozplynul do podoby čím dál rutinnějšího politika a později stárnoucího vetchého muže, je více než potřebné udělat to znovu. Ukazuje se, že práce, kterou tehdy Eda Kriseová odvedla, je nadčasová. Tak jako se to, co jsme tehdy prožívali, nebude už nikdy opakovat, nenastanou už nikdy okolnosti k napsání tak čistého, spontánního obrazu této osobnosti. Právě z této knihy, jako z žádné jiné, plyne Havlova jedinečnost a jeho přínos, jeho postavení v české i světové historii.

Václav Havel

Autor: Eda Kriseová

Vydalo: nakladatelství Práh
Počet stran: 400
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 146 × 216 mm
ISBN: 978-80-7252-538-6

 

 

Knihu Václav Havel vydalo nakladatelství Práh

Řekli o knize

„Tato kniha je pohledem autorky na můj život a práci. Je to její pohled
a já těžko mohu posoudit, do jaké míry je výstižný. Mohu jen doufat, že
čtenářům přiblíží nejen mne, ale skrze mne i naši zemi.”

Václav Havel

O autorce

Eda Kriseová (*1940) je česká novinářka a prozaička, autorka jediné autorizované biografie prezidenta Václava Havla z roku 1991, pochází ze známé umělecké rodiny. Vystudovala Institut osvěty a novinářství na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, pracovala jako reportérka v časopise Mladý svět a v Literárních novinách a po roce 1968 musela z politických důvodů svou práci opustit. Knížky povídek a romány jí vycházely v samizdatu, v zahraničních překladech a česky v exilových nakladatelstvích. V roce 1989 byla členkou Koordinačního centra Občanského fóra a po zvolení Václava Havla prezidentem byla jeho poradkyní, později ředitelkou Odboru stížností a milostí na Pražském hradě. Ráda cestuje, zvláště do destinací, jako je Indie a Afrika. Její literární dílo zahrnuje více než deset knih. Zatím poslední z nich, Duši tělo opatruj, vyšla rovněž v nakladatelství Práh.


Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVáclav Havel – Jediný autorizovaný životopis

Kriseová, Eda

Práh, 2014

Napsat komentář