Ukázka z knihy Maminko, důvěřuj si!

maminko_duveruj_si
V těhotenství se zvyšuje psychická citlivost, a žena se tak může cítit jako na houpačce. V takových chvílích bývá obtížné mít se ráda, přijmout sama sebe, přemýšlet pozitivně… Autorka knihy o důvěře  je zastáncem toho, že nejlepším pomocníkem je humor.

Úvod

Rozhodla jsem se napsat tuto knížku z jednoho velmi prostého důvodu: maminky o sobě hodně a zbytečně pochybují! S mnohými maminkami pracuji ve své praxi a jsem „panička“ velmi rozverného pejska, proto vím, jak výchova může být těžká. A také si dnes troufnu tvrdit, že lze výchovu pojmout z pozitivního hlediska, které je v  mnoha směrech nápomocné.
Dnes rozumím tomu, že jsem si mnoho zbytečné energie mohla ušetřit tím, kdybych byla hned od začátku sebevědomá panička! Ale to jsem tenkrát opravdu nebyla! Náš pejsek nás válcoval svou rychlostí, chytrostí a vymáháním si „svého“.
Asi to samé občas znáte od svých dítek, viďte? Čím více byla výchova mého psíka oříškem, tím více jsem si uvědomovala staré české přísloví „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, nebo jinak řečeno „co vyzařujete, to se k vám vrací“. Byla jsem nejistá, různí cvičitelé říkali různé věci a někdy i protichůdné „triky“ a energii jsem vydávala na to, že jsem si na psíka pořád jen stěžovala a jemu opakovala, jak zlobí a  jak mě neposlouchá! Panečku, pěkně jsem přilévala svoji energii do nechtěného.
Pozitivní přístup je klíčovým faktorem pro spokojený život ve všech oblastech života, ať už ve vztazích, financích, zdraví nebo výchově. Všimla jsem si však, že slovo „pozitivní“ spíše tak trošku lidi děsí, než aby je inspirovalo. Rozumím tomu, že když je člověku do breku, že slova „vždyť je život skvělý“ rozhodně nejsou ta nejvhodnější. Možná by bylo vhodné slovo „pozitivní“ prostě vyškrtnout, aby nás přestaly děsit a vlastně i dost štvát podobné věty, když se cítíme pod psa. A naopak si spíše říci, že nejde o ten nejlepší pocit, ale jde o to, myslet tak, aby nám to dalo lepší pocit. Zkrátka najít jakoukoliv myšlenku, která nám poskytne úlevu. Jakoukoliv myšlenku, která nám dá lepší pocit. Důležité je totiž, zda těm slovům věříme nebo ne.
Věta „Život je prostě báječný!“ v momentě, kdy se nám věci vůbec nedaří, je pro nás samozřejmě naprosto neuvěřitelná. Ale už je pro nás uvěřitelná věta typu: „I když se mi nedaří právě teď nejlépe, věřím, že je to přechodné období.“ Nebo když na sobě nedokážeme nic ocenit, tak určitě neposlouží vysoce pozitivní věta typu „jsem skvělá“, ale dobrý pocit nám přinese větička „chci se mít ráda“.
Vše je o postupných krůčcích, vše je o našem zaměřování pozornosti na cokoliv, co nám dává lepší pocit a čemu věříme. Čemu nevěříme, to nám je k ničemu.
Co myslíte? Přeji si, aby vám tato knížka co nejlépe posloužila na cestě za vaším dobrým pocitem. Jste báječná maminka a je načase si to uvědomit, co říkáte, báječná maminko?

Couple giving two young children piggyback rides smiling(zdroj obrázku www.flickr.com)

Psychické rozpoložení těhotné ženy

Než se začneme věnovat tématu „sebevědomá maminka“, ráda bych zde zdůraznila, jak velký kus cesty jste již jako maminka ušla! Období těhotenství je dnes pro mnoho žen psychicky velmi náročné převážně z důvodů obav o vyvíjející se miminko v lůně nastávající maminky. Pojďme se podrobněji podívat na to, co všechno jste během tohoto období těhotenství zvládla a překonala!
Již od doby puberty vás provází váš menstruační cyklus, který je neodmyslitelně silně spjat s ženskou psychikou. Cyklus má na ženu veliký vliv, určuje její periodické prožívání. Žena se během cyklu proměňuje jednak uvnitř těla, jednak psychicky. V období menstruace se cítí unavená a  její tendence je spíše se uzavírat, zatímco v průběhu plodných dnů je naopak velmi otevřená okolnímu světu a dychtivá jej poznávat, prozkoumávat a užívat si jej. Je dobré si uvědomit, že ženská cykličnost je veliký dar, protože umožňuje zrod dítěte.
Jakmile žena počne, očekává se, že je šťastná, vděčná, spokojená, sebejistá. Jistě ženu takové pocity provázejí z velké většiny, nicméně má právo na období různých hlubokých nepříjemných otázek či obav. Již v období těhotenství se může tedy dostavit krize s rolí matky – žena si může nést různá psychická zranění, která prožila jako holčička v dětství. Může mít komplikovaný vztah se svojí matkou. Může mít obavy a  strach, zda roli matky zvládne.
Další obavy se mohou týkat financí. Toto je v  naší společnosti velmi opomíjené téma, a přesto pro maminky tak důležité. Věnuji mu proto speciální část této knihy.
Dalším velkým strašákem může být strach z porodu. Společnost porod prezentuje jako něco velmi traumatického, děsivého, obáváníhodného. Z psychologického hlediska je velmi důležité uznat jedinečnost prožitků dané ženy. Každá žena prožívá těhotenství, porod a  roli maminky samozřejmě podle svého a má právo na své pocity. Každý, kdo je v kontaktu s těhotnou ženou či maminkou, by měl respektovat její pocity a být jí oporou.
Jak tedy pečovat o  ženskou duši? Základním odrazovým můstkem je, jak bylo výše řečeno, respektovat citlivost, proměnlivost a hlubokou intuici, která je pro ženy naprosto přirozená.

Ženy jsou velmi citlivé bytosti a mají schopnost do sebe okolní věci velmi silně absorbovat. Také z fyziologického hlediska je žena ta, která přijímá spermie dovnitř svého těla. Proto by měla být velmi vybíravá, jakými informacemi a lidmi se obklopuje. Stejně tak lidé nacházející se v její blízkosti by se k ní měli chovat velmi citlivě.
Zvláště v těhotenství dochází ke zvýšené emocionalitě – citové reaktivitě. To znamená, že nálady kolísají od euforie až po depresivní nálady, frustrace, beznaděj, podrážděnost a klesání sebedůvěry. Ženě se velmi uleví, když ví, že na tyto změny, pocity není úplně sama, že má podporu svého nejbližšího okolí.
Budoucí maminky nebo stávající maminky, nepotlačujte své pocity! Máte na ně právo a svěřte se se svými pocity partnerovi, rodině nebo přátelům a  dávejte podporu hlavně sama sobě. Posilujte si svoji sebeúctu a mým přáním je, aby i tato knížka byla vaším průvodcem právě na této cestě posílení sebedůvěry a sebeúcty.

 

Ještě více z knihy si můžete přečíst v ukázce na stránkách nakladatelství.

Knihu Maminko, důvěřuj si! vydalo nakladatelství Grada.


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy o architektuře a stavebnictví a samozřejmě knihy pro děti. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaminko, důvěřuj si!

Nesnídalová, Jitka

Grada, 2015

Napsat komentář