Výživová doporučení pro děti předškolního věku

perex_kucharka_pro_rodice
Nahlédněte prostřednictvím ukázky do druhého vydání velmi úspěšné a navýsost praktické příručky uznávaného pediatra, který přináší rodičům nejen bohatý receptář jídel pro děti od batolecího do školního věku, ale především cenné rady ohledně racionální dětské výživy, které jsou podloženy jak aktuálními vědeckými poznatky, tak zkušenostmi lékaře-otce.

Většina knih o výživě začíná kapitolami o tom, co to je zdravá výživa. Kolik čeho a v jakém poměru by mělo dítě sníst, aby bylo zdravé. Bývá to hezké čtení, ale v dnešní uspěchané době, kdy se sami občas stravujeme poněkud zvláštně, fastfoody a mléčnými výrobky, zaručeně živými, které se nezkazí ani po několika týdnech, není jednoduché uvádět ho do praxe. Nejlépe vedeme dítě ke správné výživě vlastním příkladem, a v tom je kámen úrazu. Zdaleka ne vždy je naše výživa správná. A rozdíl mezi výživou dospělých a dětí je až na některé výjimky spíše ve velikosti porcí než v zastoupení jednotlivých potravin.

I když se nebudete moci věnovat alchymii dětské stravy a rozpitvávat kalorické hodnoty potravin a zastoupení jednotlivých složek, buďte dítěti dobrým příkladem a připravujte pro sebe i pro ně jídlo dostatečně pestré, obsahující řádný díl zeleniny nebo ovoce a vlákniny na úkor sladkostí a živočišných tuků. Dopřejte dítěti dostatek mléka a mléčných výrobků, i když samozřejmě také v rozumné míře, a vyhýbejte se smaženým kuřatům z Kentucky, hamburgerům od Kačera, pizzám od Itala a uzeninám od Krkovičky obloukem s co největším poloměrem. A protože všechny tyhle vykutáleniny sice nejsou zdravé, ale dobře chutnají, nezakazujte je zcela, tím by se ještě zvýšila jejich lákavost, ale nechte je třeba jen na zvláštní příležitosti (výlety apod.) nebo volte menší zlo, jako je například pizza zeleninová.

Napsat trvale platnou knihu o výživě malých dětí prakticky nelze. Výživová doporučení ohledně vhodnosti jednotlivých potravin pro daný věk, doby jejich zavádění do výživy a velikosti porcí se v průběhu let více či méně mění. A tak není překvapením, když po přečtení některých knih zjistíme, že jsme byli špatně živeni, špatně jsme živili své děti, které tím pádem neporostou, budou hloupé a nemocné. Jak to, že máme štěstí, a i při nevhodné stravě jsme vyrostli, stůněme stejně jako každý druhý a za hloupé se nepovažujeme, o tom knihy mlčí. Je to tím, že lidské tělo a procesy přeměny živin, které se v něm odehrávají, jsou velmi složité a funguje mnoho regulačních mechanismů, které naše stravovací prohřešky do určité míry kompenzují. Do lidského těla pouze nahlížíme a často jdeme cestou pokusů a omylů.

Knihu jsem psal na základě svých praktických zkušeností z dětské ambulance. Většina doporučení vychází ze současných dostupných odborných publikací našich předních pediatrů a odborníků na výživu dětí (Nevoral, Frühauf, Fuchs, Mydlilová, Kudlová, Paulová, Pozler, Tláskal, Lisá, Kytnarová a další). Množství a porce potravin podle věku dítěte by pro vás měly být při přípravě pokrmů orientační. Ve váze, výšce a chuti k jídlu je mezi dětmi stejně starými takový rozdíl, že jednotný metr pro ně platit ani nemůže. Nakonec pro každý věk je uvedeno určité rozmezí potravinových dávek. A co je hlavní, žádná pravidla správné výživy nebazírují na denních dávkách v gramech. O to ve své podstatě vůbec nejde. Nejdůležitějším měřítkem je správný růst a vývoj zdravého, spokojeného dítěte. A dlužno říci, že často stačí obyčejný selský rozum, abychom tohoto cíle dosáhli.

Výživová pyramida, která je v textu vysvětlena a je stále platná, má různé oponenty a jedna z možných revizí je zde nastíněna. Do knihy přispěla paní magistra Buriánková, zakladatelka vzorně vedeného bioobchodu v Praze, pojednáním o biopotravinách, které každého, kdo bere výživu aspoň trochu vážně, zajímají. Starostlivé maminky ji určitě ocení. Nejde o propagaci drahých potravin se značkou bio, ale o racionální shrnutí jejich přínosu pro zdraví nás všech. Iva Buriánková biopotravinám rozumí a umí se oprostit od komerčních a módních vlivů. Její sdělení je jakýmsi dopisem o aktuálním stavu biovýživy v Čechách, doplněným o odkazy na další informace z webových stránek.

Kapitola o obezitě, možnostech léčby a prevenci nesmí v knize o výživě chybět. Předkládám zde tuto problematiku mimo jiné i z pohledu vlivu genetiky na celosvětový vzestup počtu obézních dětí a dospělých.

Závěrečná kapitola je ryze praktická. Obsahuje několik desítek receptů pro batolata, předškolní a školní děti.

Obecné zásady výživy rodičů (i dětí)

  • Pestrá strava by měla být rozložená do více menších porcí během dne.
  • Pravidelná fyzická aktivita pomáhá udržet optimální tělesnou váhu.
  • Vhodná je strava s nižším množstvím živočišného tuku. Upřednostňujeme rostlinné oleje.
  • Smažené pokrmy jsou nevhodné.
  • Zelenina a ovoce v dostatečném množství (pro dospělého až 0,5 kg denně).
  • Z obilovin jsou vhodnější celozrnné.
  • Sladké nápoje, sladké a slané pochutiny v omezeném množství.
  • Mléčné výrobky jsou důležitou součástí jídelníčku i pro dospělé.
  • Jídla nepřisolujeme. Instantní jídla a polévky konzumujeme minimálně.
  • Pitný režim (2–2,5 litru tekutin denně) je součástí dodržování zásad správné výživy.

Ukázka je z druhého vydání knihy Kuchařka pro rodiče malých dětí, kterou vydalo nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabízí naučné a odborné knihy ze všech odvětví – právo, stavebnictví, ekonomie, psychologie, finančnictví, marketing…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchařka pro rodiče malých dětí
2., aktualizované vydání

Gregora, Martin

Grada, 2014

Napsat komentář