Nejen Rub a líc Alberta Camuse

Albert-Camus
Chcete se při čtení trochu zamyslet nad smyslem života ve všech jeho aspektech? Pokud právě nyní hledáte něco jiného než prostou oddechovou četbu, je nové vydání Esejí Alberta Camuse to pravé. Ač Camus odmítal označení filosof, jeho eseje vás intelektuálně klidné rozhodně nenechají.

„Kdesi v hloubi každého umělce se totiž ukrývá jedinečný pramen, který v průběhu života živí to, co je a co říká. […] V mém případě, a tím jsem si jist, se onen pramen nachází právě v Rubu a líci“,

napsal v roce 1958 Albert Camus v předmluvě k reedici své prvotiny, jež vyšla ještě v Alžíru, o dvacet let dříve. Čtyřiadvacetiletý Camus se tehdy naplno zahryzl do literárního života svou první sbírkou esejů, v nichž vidění i slovo oscilují mezi rubem a lícem života, světa i sebe sama. Již zde se objevují náměty a myšlenky, které se stanou základnou celého pozdějšího Camusova díla.

Eseje zahrnuté ve sbírce Svatba vznikaly téměř současně s předchozími a vracejí se do míst autorova dětství a mládí, která v něm zanechala nesmazatelnou stopu. Tipasa, Džemila, Alžír, místa plná slunce, prostých radostí i bídy, nemilosrdné krásy bez falešného lyrismu.

Tyto dvě sbírky vycházejí v češtině poprvé, doplňuje je soubor Léto, jenž je se svou starší sestrou Svatbou těsně spjat a zároveň ji přerůstá, časem i zkušenostmi. Camus se v něm ohlíží po nihilismu válečných let, prochází staré cesty, přivolává k sobě spalující slunce alžírského domova.

Přestože eseje všech tří sbírek pocházejí z různých období Camusova života, spojuje je snaha nehledat střední cestu mezi viditelnými i neviditelnými protiklady lidské existence, nestavět se na stranu extrémů, ale pokusit se o co nejjasnější uvědomění si jednoho i druhého, intenzivní prožívání napětí mezi protilehlými póly.

 

Ukázka z knihy

Před dvěma lety jsem se seznámil s jednou starou ženou. Trpěla nemocí, o níž byla přesvědčena, že jí přivede do hrobu. Byla ochromena po celé pravé části těla. Jednou polovinou zůstávala na tomto světě, druhou už mu byla cizí. Neposedná, upovídaná stařenka odsouzena k mlčení a nehybnosti. Celé dny sama, negramotná, ne zrovna vnímavá, zato celá oddaná Bohu. Věřila v něj. Na důkaz měla růženec s olověným krucifixem a sádrového svatého Josefa s Ježíškem. Tušila, že na její nemoc není léku, tvrdila ovšem opak, jen aby vzbudila zájem, vše ostatní svěřovala Bohu, kterého tak nehodně milovala.
Onoho dne zájem vzbudila. Zájem jednoho mladého muže. (Jenž věřil v pravdu a na druhou stranu věděl, že paní brzy zemře, o řešení toho rozporu však nijak neusiloval.) On se o stařenčiny obtíže vážně zajímal.  Pochopila to i ona. Podobný zájem nemocná nečekala. Živě mu líčila všechny trampoty: sama už má na kahánku, mladým se ale prostor dát musí. Jestli se nudila? Jistě. Nikdo s ní nemluvil. Zůstala ve svém koutě, jako pes. Nejradši by se vším skoncovala. V jejích očích bylo lépe umřít než být někomu na obtíž.

Pokračujte ve čtení eseje Ironie!

 

Eseje – Rub a líc, Svatba a Léto

Autor: Albert Camus

Vydalo: nakladatelství Host
Přeložil: Denis Molčanov
Počet stran: 203
Vazba: brožovaná
Formát: 162 × 231 mm
ISBN: 978-80-7294-903-8

 

Knihu Eseje vydalo nakladatelství Host

 O autorovi

Albert Camus (1913–1960), francouzský spisovatel, filozof, dramatik a publicista narozený v Alžírsku, je považován za jednoho z hlavních představitelů existencialismu, přestože sám takové označení odmítal. Studia filozofie musel přerušit kvůli onemocnění tuberkulózou, dokončil je až v roce 1936. Jeho novinářská činnost vedla v roce 1940 k vyhoštění z Alžírska, Camus ze své země odešel a usadil se v Paříži. Zde pracoval v deníku Paris-Soir a publikoval své první dvě zásadní knihy – román Cizinec (1942; česky poprvé Václav Petr, 1947) a rozsáhlý esej Mýtus o Sisyfovi (1942; česky poprvé Svoboda, 1995). Po obsazení Francie se stal jedním z intelektuálních vůdců hnutí odporu. Přispíval do ilegálního časopisu Combat. Po válce dosáhl mezinárodního věhlasu romány Mor (1947; česky poprvé SNKLU, 1963) a Pád (1956; česky poprvé Mladá fronta, 1966) a dramatem Spravedliví (1949; česky poprvé Dilia, 1964). V roce 1957 získal Nobelovu cenu za literaturu. Zemřel při autonehodě na cestě ze svého domu v Lourmarinu.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)


 Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEseje
Rub a líc, Svatba, Léto

Camus, Albert

Host, 2014

Napsat komentář