Nenechte si ujít v týdnu od 30. června do 6. července 2014

Nenechte si ujít
Myslíte si, že o prázdninách si budou všichni užívat léta a dovolených a literární nadšenci se akcí dočkají až v září? Kdepak! Na červenec se těší snad každý fajnšmekr, vždyť v Brně a Ostravě probíhá Měsíc autorského čtení!

Největší literární událostí července je bezesporu Měsíc autorského čtení. Letos se koná již popatnácté. Každý den od 1. července do 3. srpna můžete navštívit dvě autorská čtení, jedno má představit literaturu ze země, která je pro daný rok čestným hostem (tím je letos Skotsko), a druhé domácí literaturu pořádajících zemí (ČR, Slovenko a Polsko). Těšit se můžete na mnoho skvělých autorů, jak domácích (včetně několika držitelů letošní Magnesie Litery), tak zahraničních. Ze skotských autorů nelze nejmenovat Petera Maye, úspěšného autora detektivek (na našich stránkách jste si mohli přečíst recenzi knihy Skála i druhého dílu série recenzi knihy Muž z ostrova Lewis), který do ČR zavítá na konci července.

Se skotskou dramatičku Sue Glover, patřící mezi žijící klasiky skotské literatury, se můžete setkat ve čtvrtek 3. července v Brně v Divadle Husa na provázku a v sobotu 5. července v Ostravě v Klubu Atlantik. V češtině vyšel v nakladatelství Větrné mlýny svazek tří dramatických her Tulení žena / Slaměná židle / Podruhyně. Právě poslední jmenovaná hra se okamžitě po svém uvedení stala moderní skotskou klasikou. Brněnské i ostravské čtení Sue Glover začíná v 19 hodin.

V pátek 4. července v Brně v Divadle Husa na provázku a v neděli 6. července v Ostravě v Klubu Atlantik se můžete setkat s Kateřinou Rudčenkovou. Za svou básnickou tvorbu získala v roce 2003 Cenu Huberta Burdy a letos i Magnesii Literu za poezii za sbírku Chůze po dunách. (O výsledku letošní ankety jsme vás informovali v tomto článku.) Čtení v Brně i Ostravě začíná v 20:30.

Z pestré nabídky nabízíme setkání s Vratislavem Brabencem, členem undergroundové skupiny The Plastic People of the Universe, s nímž se můžete setkat v sobotu 5. července v Brně, a s Milanem Uhdem o den později, taktéž v Brně. Souhrnnou nabídku brněnských i ostravských autorských čtení najdete v našem Kalendáři akcí.

Měsíc autorského čtení není jedinou prázdninovou akcí, kterou můžete v Brně navštívit. Stejně jako v minulých letech, i letos Knihovna Jiřího Mahena připravila pro všechny děti prázdninový program – Prázdniny ve stanu. Opět budou každých 14 dní řešit nové soutěžní úkoly, tentokrát související s Brnem (loni se děti vydaly po stopách Cyrila a Metoděje, předloni na ně čekaly Prázdniny v kufru a před třemi lety, stejně jako letos, Prázdniny ve stanu). Nejpilnější děti získají pěkné ceny.

Zdroj: www.kjm.cz

Samozřejmě, že akce se nekonají jen v Brně, potažmo Ostravě. I v dalších městech ČR můžete navštívit zajímavé výstavy či besedy s autory, stačí si jen vybrat, třeba v našem Kalendáři akcí. Krásné prázdniny!

Doporučení:
Share

Napsat komentář