Prázdniny ve stanu v KJM

Stan
K prázdninám neodmyslitelně patří i tábory a spaní ve stanech. Jenže jsou děti, které na tábor z nejrůznějších důvodů nemohou jet, např. proto, že jsou ještě příliš malé. Chtějí-li i tyto děti (a nejen ony) nasát tábornickou atmosféru, stačí, když navštíví Knihovnu Jiřího Mahena…

Pro všechny dětské čtenáře je v KJM na Kobližné po celý červenec a srpen připraven program s názvem Prázdniny ve stanu. Na začátku července tu „vyrostl“ stan, ve kterém si děti mohou pohrát, přečíst nějakou zajímavou knihu, případně se zapojit do prázdninové soutěže.

Soutěž běží ve čtyřech cyklech, které se obměňují každé dva týdny. První dva cykly se týkaly Egyptu a táboření, během následujících týdnů se děti mohou vypravit nejprve k moři, potom za Neználkem.

Ve vyčleněné poličce jsou vždy k dispozici knihy, které se daného tématu týkají. Čtenáři tak nemají práci s vyhledáváním knih, stačí si jen vybrat tu, která odpovídá jejich věku (od nejmenších až po velké čtenáře), a začíst se. A tím vlastně splnit jeden ze soutěžních úkolů.

Úkoly jsou celkem čtyři, každý jinak bodovaný. Tři úkoly se v uplynulém měsíci opakovaly: tvoření, kreslení a čtení. Děti měly nakreslit obrázek, který souvisel s Egyptem / tábořením, povyprávět paní knihovnici o tom, co zajímavého se o Egyptě / stanování z knih dozvěděly, a vytvořit podle návodu pyramidu / papírový pohárek na pití. Čtvrtým „egyptským“ úkolem bylo napsat své jméno v hieroglyfech a „tábornickým“ zase zapátrat v mapě a naplánovat výlet. Děti dostaly seznam toho, co je potřeba v konkrétní mapě vyhledat (kemp, nemocnici, hrad), a nalezené objekty měly ukázat přítomné knihovnici. Za splněné úkoly děti kromě bodů získají i malý sladký dáreček.

S koncem prázdnin budou nejpilnější „táborníci“ odměněni.

Každé téma může rodičům i dětem posloužit k tomu, aby si rozšířili své vědomosti, aby si spolu přečetli knihu a vyprávěli si o přečteném textu. Témata jsou volena tak, aby záběr získaných vědomostí byl co možná nejširší – od historie přes přírodu až po známou pohádku. Vždyť kolik toho musí vědět a znát třeba takový správný táborník! Měl by se vyznat v přírodě, ve zvířatech či hvězdách, aby dokázal určit sever, poznal podle stop, zda mu nehrozí nebezpečí, věděl, které dary přírody jsou jedlé, … Nebo Egypt, mocná říše, která světu dala pyramidy, papyrus, tajemné pověsti o bozích, … Záleží jen na vás, za který konec téma uchopíte a kterým směrem své znalosti rozšíříte.

Při jedné návštěvě sice lze získat plný počet bodů, ale byla by škoda, kdyby se program Prázdniny ve stanu smrskl jen na honbu za body. Díky KJM máte možnost strávit zde příjemné chvíle, číst si v knihách a hledat v nich odpovědi na zvídavé otázky (menších) dětí. A vědění je přeci jen tou nejlepší odměnou.

Doporučení:
Share

Napsat komentář