Mami, co nám uvaříš?

Mami-_mam_hlad-nahled
Každé mamince občas dojdou nápady, co připravit k obědu, na svačinku či k večeři svým dětem. I proto jsou všeobecně velmi populární různé kuchařské blogy a knihy.

Po první vydané knize Mami, mám hlad, která cílila na děti do jednoho roku, přišla matka_v_kuchyni Jana Šmíd Winterová s pokračováním. V Mami, mám hlad 2, vydané v nakladatelství Grada, však už najdete recepty na pokrmy pro starší děti, vhodné pro celou rodinu.

Na 150 stranách naleznete tipy na polévky, hlavní jídla, přílohy, svačiny, dobroty z trouby, sladké vánoční pečivo i domácí sirupy a likéry. Recepty se skládají z dostupných surovin, obsahují minimum soli a koření. U slaných pokrmů si povětšinou vystačíte se špetkou pepře, česneku a hlavně bylinkami. Do hlavních jídel budete potřebovat především zeleninu a kuřecí maso, výjimečně přijde na řadu i hovězí, vepřové či třeba krůtí.

U všech receptů uvidíte soupis surovin a postup přípravy krok za krokem, případně i teplotu a délku přípravy. Podle fotografií získáte představu o výsledku, k němuž byste měli svým úsilím dospět. Prostě nechybí nic, co byste v knize tohoto typu očekávali.

Příprava pokrmů podle předložených návodů je snadná a bez větších komplikací. Tedy obvykle. Na problémy jsem při zkoušení narazila záhy: ne u všech receptů je uvedeno, kolik porcí nám z uvedeného množství vznikne. Vystačí tedy připravené jídlo pro šest strávníků, nebo jen pro čtyři? Pokud potřebuji nakrmit více lidí, kolik mám přidat na vstupních surovinách? Kdyby tento údaj chyběl všude, v pořádku, předpokládám, že jde o záměr, jestliže ale u většiny návodů je, proč u jiných chybí? Ale to lze vnímat jako zanedbatelnou potíž.

Vyzkoušela jsem přípravu pokrmů takřka ze všech oddílů knihy. Polévka z pečené zeleniny zaujala celou rodinu a určitě ji zařadím do pravidelného jídelníčku. Díky pečení se totiž zvýraznila chuť zeleniny a rozmixování do krému patří mezi moje oblíbené postupy.FotoJet

Z hlavních jídel jsem uvařila kuřecí nudličky s kuskusem – chuťově skvělé a hlavně do dvaceti minut hotové včetně přípravy.FotoJet (1)

Těstoviny s rajčaty už nadchly méně. Ale zase šlo o velmi rychlý oběd (příprava včetně vaření zabere asi 35 minut), takže spíše přemýšlím, jak alternovat vstupní suroviny, aby výsledná chuť byla výraznější. Možná zaměnit Lučinu za strouhanou nivu, nebo parmazán, prostě nějaký výraznější sýr, a pro naše milovníky masa přidat do pekáčku trochu uzeného či kuřecího. Však i autorka sama udává možnost doplnit zapékaná rajčata o šunku.FotoJet (2)

Z dobrot z trouby jsem na zkoušku vybrala litý koláč s ovocem – těsto sice chuťově nezaujalo, ale pokud na kterýkoli typ základu dám mražené domácí švestky, nemusím se o osud koláče bát.FotoJet (3)

U skořicových čtverečků á la Cini Minis jsem bohužel narazila na problém s jejich krájením uprostřed pečení (tuhé horké těsto nešlo nijak přidržet) i s konzistencí po dopečení. Některé kousky krásně křupaly, jiné se zřejmě málo usušily a byly gumové. Nicméně chuť zaujala, takže zkusím „mouchy“ vychytat příště.FotoJet (4)

Dalo by říct, že přímo fiaskem skončily moje ovesné citronové sušenky. Příprava byla jednoduchá, ale bohužel v postupu chybělo pár údajů. Jak velké mají být kuličky z těsta? Na jakou sílu se placičky mají splácnout skleničkou? Mohou to být nepodstatné údaje, každý si je přece udělá podle svého, ale pak je třeba také dodat: pečeme na 180 ° do zlatova a ne péct na „180 ° v horkovzdušné troubě cca 30 minut“, protože pak jsem neměla krásně světlé sušenky, ale zhořklé „černotiny“. Chuťově by byly skvělé, nebýt chyby u pečení, takže příště se nebudu řídit pokyny z knihy, ale vlastním úsudkem, jak jsem zvyklá.FotoJet (5)

Co z toho tedy plyne? Pokud hledáte inspiraci pro každodenní vaření, pak si knihu Mami, mám hlad 2 pořiďte, protože v ní najdete plno námětů, a pokud vychytáte díky vlastnímu úsudku nějaké drobné nedostatky, pak s připravenými pokrmy určitě uděláte radost svým blízkým. Zejména by kuchařce měli věnovat pozornost zastánci jednoduchého, zdravého vaření, kteří si ale neodepřou ani klasiku a sladké. Rozhodně výborně poslouží mladým maminkám, které nechtějí v kuchyni trávit příliš času, ale současně zastávají zdravější způsob života.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMami, mám hlad 2
Snadné recepty pro celou rodinu

Šmíd Winterová, Jana

Grada, 2023

Napsat komentář