Pusťte děti k troubě!

Peceni_pro_deti-nahled
Dívali se vaši potomci s vámi na soutěž Peče celá země a mají chuť se do pečení pustit také? Pak možná uvítáte knihu jednoduchých receptů.

Nakladatelský dům Grada ve své dětské odnoži Bambook vydal v půli února úspěšný titul nakladatelství DK, tedy Dorling Kindersley Limited, Pečení pro děti s podtitulem Bezva recepty krok za krokem.

Vydavatelství knihu doporučuje dětem od devíti let, ale určitě může posloužit i mladším (s dopomocí rodiče) a samozřejmě i všem starším pekařským nováčkům. Já jsem například titul využila jako zdroj inspirace pro syna, který dosud v kuchyni zvládl připravit jen čaj a vajíčka. Pod vlivem televizní obrazovky dostal chuť se více angažovat právě při pečení, takže mi nové srozumitelné recepty přišly vhod.

Kniha však neobsahuje jen názorné recepty s fotografiemi postupu přípravy, ale také dvoustránkové vsuvky, díky nimž se mladí pekaři dozvědí, kde se bere mléko, máslo, mouka, vajíčka, cukr, čokoláda, jak účinkuje soda či prášek do pečiva a zjistí, co přesně se skrývá pod pojmy prohníst, promíchat, vyšlehat a dalšími, které se v cukrářských postupech běžně vyskytují. Myslím, že zrovna objasnění pekařského slovníku je pro neznalé začátečníky důležité. Vědět, kdy máslo rozpustit, kdy nechat jen změknout a kdy použít studené, může být právě součástí kuchařského úspěchu.

Samotných receptů najdete v knize 17, od jednoduchého, ale chutného jogurtového dortíku (bez polevy a krému), přes německý jablečný koláč, klasický americký cheesecake, cupcaky, bábovku, sladké chlebíčky až po slavnostní dort. Můžete tedy volit podle dostupných surovin (co zrovna máte doma) či obtížnosti přípravy (netroufáte si na zdobení krémem, zvolte tedy recept bez něj).

Syn začal „Koláčem s citronovou polevou“. Vše šlo jako po másle, než došlo na polévání sirupem. Autoři receptu totiž zatajili, že aby vznikl tekutý sirup, musí se do citronové šťávy a krystalového cukru přidat voda! Není ani v ingrediencích, ani v postupu – a bohužel bez vody sirup nevznikne. A ne, nejde o záměnu s polevou. Na dotyčný koláč má totiž přijít kromě sirupu i poleva (z citronové šťávy a moučkového cukru). Pro nezkušeného cukráře jde tedy o docela nepříjemný chyták. Nicméně jinak byl koláč chutný a rozkrájený na jednohubky i jedlý. Na české poměry totiž obsahuje příliš cukru a větší kousky se pro svou přeslazenost opravdu jíst nedaly.

citronovy-kolac

Druhý recept, který syn vyzkoušel, byl „Jogurtový dort“. Ve skutečnosti jde spíš o jogurtovou bábovku z dortové formy, ale protože na tvaru nezáleží, může to být i dort. U tohoto receptu žádný zádrhel nenastal, jen při pečení jsme museli nastavovat jeho délku, aby byl dortík správně propečený. Ale to záleží na typu trouby a mnoha dalších okolnostech, takže nešlo o nic mimořádného a pravidelné zapichování špejle to jistilo. Výsledek pak zmizel do druhého dne – šťavnatá buchta neměla šanci okorat.

jogurtovydort-surovinyjogurtovdort-michani

jogurtovydort-hotovo

Věřím, že stejným způsobem syn postupně vyzkouší všechny recepty a že to zvládne opravdu sám. Podle našich zkušeností je však nutné, aby vše probíhalo pod dohledem rodiče, který případné nejasnosti posoudí a poradí.

Každopádně pokud máte doma dítě, jež se hrne do kuchyně k troubě, pak kniha receptů Pečení pro děti může být dobrým zdrojem inspirace.


Knihu Pečení pro děti vydalo nakladatelství BAMBOOK můžete zakoupit na Grada.cz.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePečení pro děti – Bezva recepty krok za krokem
Už umím péct jako maminka!

bambook, 2024

Napsat komentář