„Krimi příběhy“ poprvé v knize!

namesicnivrazi-nahled
Se zpracováním skutečných kriminálních zločinů se poslední dobou roztrhl pytel. Množství podcastů, YouTube kanálů i knih poskytuje příznivcům true crime žánru možnost seznámit se s reálnými případy.

Milovníkům zmíněného žánru jistě není neznámé jméno Stanislavy Veselé, jejíž YouTube kanál Krimi příběhy nasbíral od roku 2019 neskutečných 191 tisíc odběratelů! Mladá žena z Moravy natočila již více než 240 videí, v nichž se zabývá nejrůznějšími případy z celého světa. Letos na podzim však vykročila ze své obvyklé komfortní zóny a v nakladatelství BizBooks vydala svoji první knihu s názvem Náměsíční vrazi.

Jak lze vytušit již podle názvu – ani v psané podobě neopustila svůj předmět zájmu opravdových zločinů. Titul obsahuje sebrané zdokumentované případy vražd vykonaných ve stavu skutečné či údajné náměsíčnosti. Jde o průřez různých činů od 19. století do současnosti. Najdete tu přibližně dvacítku podrobně popsaných případů vražd, ale pro odlehčení i jiných zaznamenaných skutků, spáchaných ve stavu náměsíčnosti neboli somnambulismu. Dokonce nechybí ani historické okénko sahající až do 14. století – díky němu zjistíte, jak na náměsíčnost a konání pod jejím vlivem nazírali naši předkové a jaký byl vývoj přístupu k takto postiženým lidem až do současnosti.

Pokud jste zvyklí na podrobný způsob prezentace Stanislavy Veselé z jejích videí, pak budete nadšeni. Kniha totiž přináší přepis jejích přípravných textů k nenatočeným epizodám zaměřeným na činy s podobným pozadím. Pokud ji neznáte a knihu si vyberete v domnění, že jde o krimi román či sbírku povídek, pak můžete být při čtení rozčarovaní.

Ve skutečnosti se totiž jedná o krimi (to ano), ale dokument, navíc s mnoha vysvětlujícími odbočkami – autorka obsáhle objasňuje nejen samotný jev somnambulismu a dalších spánkových poruch, ale také různé právní klasifikace činů spáchaných v nepříčetném stavu, a dokonce i účinky léků, které hrají v jednotlivých případech roli.

Celek pak působí spíš jako populárně naučná kniha, která, ač má jen 200 stran, je docela náročná na čtení. Je těžké sledovat nitku příběhu a osudy jednotlivých postav, neb se k nim průběžně přidružují další lidé, a autorka navíc vkládá své doplňující poznámky. Tyto pak jsou v textu odlišeny šedou barvou podkladu, což byl (aspoň pro mne) další dost obtížný faktor pro čtení. Černé písmo na šedém podkladu je totiž velmi těžce čitelné a ve chvílích, kdy nejsou ideální světelné podmínky (což teď v zimě bývá málokdy), je takřka neviditelné. Možná by stačilo vkládané vysvětlující texty odlišit jen rámečkem či kurzívou, což by také splnilo svůj účel a neztěžovalo čtení samotné.

Jinak ale knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi skutečné (leckdy i kuriózní) kriminální případy a dávají přednost dokumentům před fikcí.


Knihu Náměsíční vrazi vydalo nakladatelství Bizbooks a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáměsíční vrazi

Veselá, Stanislava

BizBooks, 2023

Napsat komentář