Vyhrajte knihu pro svůj osobní rozvoj

David-a-Golias-perex
Kniha od Malcolma Gladwella nabízí čtenářům pohled na to, jak je možné biblický příběh o Davidovi a Goliášovi přenést do běžného života. Každý z nás občas proti nějakému obrovi stojí a pustíme-li se do boje, můžeme i my zvítězit.

Naučte se čelit svému obrovi

Malcolm Gladwell ve své nejnovější knize zpochybňuje naše obvyklé vnímání toho, co je překážka a co naopak nevýhoda. Zároveň nabízí novou interpretaci faktů, co pro člověka znamená trpět dyslexií, chodit do prestižní školy, přijít v dětství o rodiče nebo čelit diskriminaci.
Vychází z biblické legendy o Davidu a Goliášovi. Znovu nás zavede na bitevní pole ve staré Palestině a rozebere, proč vítězství pastýřského chlapce proti hrozivému obrovi vůbec nebylo tak nepravděpodobné, jak se vypráví. Na příbězích z nedávné doby pak Gladwell ukazuje, jak mohou obyčejní lidé čelit Goliášům nejrůznějšího druhu. Zaujalo ho přitom, kolik cenného v těchto nevyrovnaných střetech vzniká, kolikrát při boji v drtivém oslabení vytvoří zdánlivý outsider něco nádherného. Především se ale věnuje tomu, že tyto konflikty často interpretujeme mylně, a ukazuje, že to, co pokládáme za největší sílu mocného protivníka, zároveň nezřídka bývá jeho největší slabinou.
Ve čtivých kapitolách nachází nečekané paralely a provazuje počátky impresionistického hnutí s chytrou volbou vysoké školy, válečné strategie s nečekaným úspěchem žákovského týmu, který vlastně vůbec neuměl hrát basketbal, nebo klid, s jakým Londýn zvládal německé bombardování, s příběhem lékaře, který našel lék na leukémii.

 

David a Goliáš

Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry

Autor: Malcolm Gladwell

Vydává: nakladatelství BizBooks
Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-2650-132-9

Přečtěte si více o knize David a Goliáš – Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství BizBooks patřící pod společnost Albatros Media. Nezapomeňte se podívat ukázku a stáhnout si vzorovou kapitolu.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost nabízející pod značkami devíti samostatných nakladatelství Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a v koedičním projektu s ČT Edice České televize široké spektrum mediálních produktů – knih, interaktivních encyklopedií na CD-ROM, audionahrávek a DVD.

 

Ukázka z knihy

Představte si, že byste měli sečíst všechny války za posledních dvě stě let, v nichž se střetla velká země s velmi malou. Řekněme, že jedna strana musí druhou nejméně desetinásobně převyšovat co do populace a ozbrojených sil. V kolika případech podle vás zvítězí silnější strana? Myslím, že většina z nás by uvedla číslo blížící se sto procentům. Desetinásobná převaha je obrovská. Skutečná odpověď vás zřejmě překvapí. Když politolog Ivan Arreguín-Toft tento výpočet před pár lety provedl, přišel s výsledkem 71,5 %. To znamená, že téměř ve třetině případů zvítězí ta slabší země.
Pak Arreguín-Toft otázku zformuloval trochu jinak. Co se stane ve válce mezi silným a slabým protivníkem, když se ten slabší zachová jako David a odmítne podmínky boje, jaké si představuje silný soupeř, a zvolí netradiční nebo guerillovou taktiku? Odpověď: v těchto případech se procento válek, v nichž vítězí outsider, vyhoupne z 28,5 na 63,6 %. Abychom to trochu přiblížili, počet obyvatel Spojených států desetinásobně převyšuje populaci Kanady. Kdyby proti sobě tyto dvě země vytáhly do války a Kanada se rozhodla bojovat nekonvenčně, historie napovídá, že byste měli vsadit právě na ni.
Vítězství outsiderů vnímáme jako nepravděpodobná – právě proto nás příběh Davida a Goliáše stále znovu tak silně oslovuje. Arreguín-Toft ale ukazuje, že to tak ve skutečnosti vůbec není. Outsideři vyhrávají v jednom kuse. Proč nás tedy pokaždé tolik šokuje, když David porazí Goliáše? Proč automaticky předpokládáme, že někdo menší, chudší nebo méně dovedný je nutně v nevýhodném postavení? (str. 25)

 

Vyhrajte knihu David a Goliáš – Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry

Ukázka toho, že vaše nevýhoda se může lehce proměnit ve výhodu a i vy můžete zvítězit nad svým strachem – svým obrem, na vás čeká v knize od novináře a současného spisovatele Malcolma Gladwella. Ten se zaměřuje především na knihy o osobním rozvoji a bojovat s obry se můžete právě nyní naučit i vy.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám totiž přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu David a Goliáš – Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy David a Goliáš – Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry
probíhá od 8. května do 21. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy David a Goliáš

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDavid a Goliáš
Outsideři, odpadlíci a umění bojovat s obry

Gladwell, Malcolm

BizBooks, 2014

Napsat komentář