Čtyři mladí detektivové v akci

Maska se zaricima ocima
Máte doma teenagera, který rád čte detektivky? Archeologie, tajemno, rituály, nebezpečí a Mexiko jsou klíčovými slovy pro novou publikaci, kterou vám ve své recenzi představím.

Kniha Maska se zářícíma očima upoutá hezkou obálkou s lesklým hřbetem, jehož zářící červená barva je symbolická. Německý autor Thomas Brezina se o své tvorbě vyjadřuje v rozhovoru, který naleznete v knize. Uvádí v něm, že knihy nepíše proto, aby byl slavný, ale protože je to pro něj ta nejúžasnější věc na světě. Od čtenářů dostává spousty e-mailů, adresa jeho webových stránek je uvedena i v této publikaci. Bohužel, k jejich přečtení je nutná znalost němčiny.

Národ žijící na jihu Mexika zhotovil před více než tisíci lety čtyři záhadné masky. Konkrétně je nechal udělat největší, nejmocnější a nejstarší vládce Uaxa. Říká se, že pokud je někdo zavěsí v určité pyramidě, ukáží mu cestu k jeho slzám. Nikdo přesně neví, co jsou ony tajemné slzy. Údajně by to měly být diamanty velké jako pěst v hodnotě mnoha miliard. Nastává velká honba za těmito slzami, jelikož se pravděpodobně jedná o cenné předměty, které mají vysokou hodnotu. Nejprve je ale třeba zmocnit se tajemných masek.

Čtveřice mladých kamarádů, jimiž jsou Tina, Erik, Patti a Dominik, se vydává poznat Mexiko. Jedou se zájezdem a pozor na ně dává Erikův kmotr, strýček Willbert. Každý hrdina má své dobré i špatné vlastnosti, jejich portréty s popsanými charakterovými vlastnostmi najdete v přední i zadní části knihy. Můžete si tak udělat obrázek, jaký kdo je.

Po příletu do Mexika v dřevěném bungalovu Patty otevírá kufr. Zjišťuje, že není její. Z dvojitého dna vytahuje sáček s maskou:

„Popošla s maskou pod stropní světlo spoře ozařující místnost. Zkoumavě si prohlížela umělecký výtvor: vyceněné zuby, díra namísto nosu, žluté kameny zasazené místo očí. Konečky prstů přejela po náušnicích a po útvaru připomínajícím klobouk.“ (str.18)

Začíná napínavý detektivní příběh, kdy se čtveřice mladých detektivů ocitne v samotném ohrožení života a v patách jim budou nebezpeční zločinci…

Nebudu prozrazovat, zda se podaří v detektivním příběhu seskupit všechny masky a najít tolik tajemné Uaxovy slzy. Námět knihy je zajímavý, ale určité zápletky mi připadají nevěrohodné. Například poté, co je jeden z členů skupiny omámen foukačkou s jedovatými šípy, která vyvolává blouznění a zmatenost, nikdo nevěděl, co se s ním stalo. Mysleli, že ho možná kousl had, ale nezamýšleli se nad možnými důsledky, spíše jim jen vadilo, že je kamarád omámený. Strýček „slepě“ plnil každý rozmar dětí. Když se chtěli vrátit zpět do Evropy, rozhodl se je doprovodit domů. Poté se sám rozhodl vrátit a dokončit zájezd. Publikaci bych doporučila nenáročným teenagerům, kteří budou přijímat napsaná fakta a nebudou je rozebírat do hloubky. Je určena dětem od desíti let.

Musím bohužel podotknout, že ten, kdo kontroloval napsaný text, by rozhodně nedostal jedničku. Našla jsem tu a tam zvratné zájmeno se navíc, což je při sto třiceti šesti stranách textu psaných větším písmem docela umění přehlédnout. Nechci ale pouze kritizovat. Například černobílé ilustrace hezky dotvářejí děj a jsou plné zajímavých detailů. Publikace vyšla letos v nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaska se zářícíma očima

Brezina Thomas

Albatros

Napsat komentář