Zimní příběhy pro nejmenší

grada_vanočni_pohadky1
Vánoce se bez pohádek neobejdou. Zavítejte i vy se svými dětmi do kouzelného světa plného zázraků…

Oblíbená autorka Zuzana Pospíšilová napsala pro ty nejmenší čtenáře knížku naplněnou originálními příběhy, ze kterých voní vánoční cukroví a čiší atmosféra lásky a pohody, jež k těm nejkrásnějším svátkům v roce neodmyslitelně patří. Titul Vánoční pohádky vyšly v listopadu tohoto roku v nakladatelství Grada a přinášejí celkem dvacet zimních příběhů, v nichž mají hlavní slovo Ježíšek, tradiční zvyky a samozřejmě dárky, na které se každé dítě bezpochyby těší nejvíce.

Už na první pohled zaujme knížka svou barevností. Ilustrace Jany Valentovičové jsou vyvedené ve sladkých pastelových odstínech. V jemném tónu nakreslené obrázky ještě více přidávají na vánoční atmosféře, která se Zuzaně Pospíšilové podařila přiblížit v pohádkách naprosto neuvěřitelně. Každý příběh vnese malého čtenáře do kouzelného světa Vánoc. Autorka ale nevypráví jen o dětech, které tvoří hlavní postavy hned v několika z nich. Protože Vánoce jsou časem pohádkovým, vystupují tu i věci a postavičky, které k těmto svátkům také neodmyslitelně patří. I sněhové vločky mají svá přání, stejně jako vodník, kterému v rybníce chybí jeho milovaní kapři. Věděli jste třeba, že si veverky nařizují během zimního spánku budík, aby nezaspaly Vánoce?

Autorka přibližuje dětem ten nejkrásnější čas roku jako dobu, kdy by na sebe měli být všichni milí, konat dobré skutky a vážit si života. Vysvětluje samozřejmě i důvody, proč by tomu tak mělo být. Nevynechává ale ani zlo, jež se bohužel objevuje i o Vánocích. Ale kouzlo těchto svátků je tak silné, že viník je potrestán spravedlivě a dětem zůstane to, na co se nejvíce těší…

Zuzana Pospíšilová, jako i ve svých předchozích titulech, názorně ukazuje na postavách svých příběhů nejrůznější lidské vlastnosti, se kterými se děti v reálném světě mohou setkat. Nenásilnou formou jim vysvětluje, jak by se měly chovat, aby je lidé v jejich okolí měli rádi, aby dělaly radost svým rodičům a že třeba namyšlenost nikdy nepovede k nějakému dobrému cíli a je většinou jen k neprospěchu věci.

Titul je určený pro předškoláky a mladší školáky. Ti menší stráví velmi krásné chvíle při předčítání s rodiči, kterým umožní alespoň na chvilku zastavit se u vánočního úklidu, pečení a nakupování. Mohou si společně s dětmi připomenout bezstarostnou dobu plnou her a smíchu. Ti větší mohou využít knížku k samostatnému čtení. Písmenka jsou větší, věty kratší a převládají dialogy, jež činí příběhy dějově zajímavější.

Ukázka z knihy

Crrrrrr! Do hlubokého zimního ticha se ozvalo zařinčení budíku.

„To už je jaro?“ probudila se veverka Esterka a protřela si oči. Najednou si vzpomněla: „Vánoce!“

Honem běžela k Vojtíškově posteli, aby vzbudila i brášku. Veverky se sice ukládají k zimnímu spánku, ale takovou slavnostní chvíli, jakou je oslava vánočních svátků, si nemohou nechat ujít, a proto si nařídí budík na Vánoce.“

„Co se děje? Proč mě budíš?“ nechápal Vojtíšek.

„Jsou přece Vánoce!“ vysvětlovala Esterka. „Budeme mít ořechové koláčky a taky dárky!“

„Dárky a koláčky?“ zpozorněl Vojtíšek a vyskočil z postele. V tu chvíli totiž dostal veliký hlad.

„Tak vás vítám do vánočního dne,“ řekla s úsměvem maminka a všem nalila vrchovatý talíř šiškové polévky. Pak dětem řekla, ať si obléknou teplé kožíšky a přinesou pár smrkových větviček. (Str.56 – 57)

Vánoční pohádky jsou nádherným titulem podtrhujícím atmosféru klidu a míru, který mě skutečně nadchnul. Domnívám se, že se jedná o jedno z velice zdařilých děl Zuzany Pospíšilové. Takové, jež by nemělo chybět v žádné domácnosti, ve které jsou děti, těšící se na Ježíška.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoční pohádky

Zuzana Pospíšilová

Grada, 2012

Napsat komentář