Zpověď královny české gymnastiky

caslavska
Člověk může být známý, úspěšný sportovec, mohou jej obdivovat po celém světě, a přesto nemusí být šťastný. Nějak tak by se možná měla cítit i jedna z našich nejvýznamnějších sportovkyň…

Věra Čáslavská pro Československou republiku vybojovala na olympijských hrách v Tokiu a v Mexiku jako sportovní gymnastka celkem sedm medailí. Její smysl pro čest a spravedlnost ji ale za totalitního režimu nadlouho vyloučil z veřejného života. Když nadešel čas sametové revoluce, začalo svítat na lepší časy. Jenže přišla rodinná tragédie s obrovským dopadem na její psychiku a Věra Čáslavská se zase stáhla do ústraní. Teprve poslední tři roky se objevuje na veřejnosti více. Pavel Kosatík, který proslul literárním ztvárněním životních osudů osobností naší kultury a politiky se rozhodl zařadit na výčet titulů i ten, který bude o této jedinečné ženě vypovídat. Knihu Věra Čáslavská – Život na Olympu vydalo ke kulatým sedmdesátinám úspěšné sportovkyně nakladatelství Mladá fronta.

Pravdou je, že životopisy bývají většinou zdlouhavé, nudnější, bez emocí. To se ovšem o knihách Pavla Kosatíka, včetně této poslední, říci nedá. Jedná se o autorizovaný, velice čtivě napsaný příběh, který je nabitý vášní. Z každého slovíčka budete vnímat atmosféru, jež vládla v okamžicích, které se autor snaží prostřednictvím vyprávění Věry Čáslavské přiblížit. I přestože tato sportovkyně měla před sebou nadějnou kariéru, po podpisu manifestu Dva tisíce slov byla nucena opustit výsluní, které se jí nabízelo za její úspěchy. Jaké to pro ni bylo období, se snaží pochopit i Pavel Kosatík, a nevynechává rovněž i nové začátky po pádu komunistického režimu, kdy se stala poradkyní prezidenta. Slunce se ale rozhodlo, že nad hlavou Věry Čáslavské zářit nebude tak, jak by jí zřejmě většina přála. V roce 1993 její syn při potyčce smrtelně zranil exmanžela Josefa Odložila. I toto téma, byť je sebevíc nepříjemné, výjimečná žena netají…

„Ještě nikdy s nikým jsem o svém životě nemluvila tak otevřeně jako s Pavlem Kosatíkem a po přečtení jeho knihy toho nelituji. Přemýšlím, čím vším v té knize je: historikem, psychologem, soudcem lidských osudů a v neposlední řadě také znalcem sportu – bez rozpaků by splnil podmínky pro specializaci »trenér I. výkonnostní třídy«. Myslím si, že je to kniha pravdivá, lépe bych svůj život popsat nedokázala.“ (Z přebalu knihy)

Publikace je doplněna velkým množstvím černobílých i barevných fotografií, které ještě více čtenářům přiblíží život této sportovkyně, včetně jejího soukromého života. Co mě trochu mrzelo, bylo, že bych očekávala rozložení fotografií postupně, podle vývoje života v čase, jak je popisován i v knize. Místo toho se jedná o uskupení na téměř jednom místě.

Věra Čáslavská – Život na Olympu je jedinečným titulem, který obohatí knihovnu každého. A nemusí se jednat jen o pamětníky. Je to dílo, které popisuje krásu i krutost života. Jsou v něm zachyceny okamžiky, které musí nutně sevřít srdce každého. Vzpomínky, které čas nikdy neodvane…

Ukázka z knihy

Rodičovské role byly doma rozdělené. Maminka byla starostlivá a otec moudrý, zdálo se, že má přehled úplně o všem. Věra si z dětství zapamatovala krámek s lahůdkami, který otec

vedl na Poříčí. Často tam chodívala s maminkou, která pro obchod vyráběla bramborový salát a pár dalších pochutin. Když měli rodiče moc práce, hlídala Věra v poříčském parku přes ulici (dnes už neexistujícím) bráchu v kočárku. Často si přitom myslela na uherák, který měl otec vystavený pod sklem na pultě. Kdyby jí tak kousek dal, aspoň kolečko! Dopředu ale věděla, co jí zas řekne, když se zeptá, jako mockrát předtím: Ne ne ne, pak obřadně ukrojí krajíc chleba, posolí a dá jí ho se slovy: Tady máš, Věrko, Boží dar.

Žádný salámek. Šmytec. A po únoru 1948 byl šmytec i s krámem, komunisti si ho vzali, což se podepsalo na ekonomické situaci rodiny. Otec to vzal jako pokyn osudu: když všichni tolik chtějí znárodňovat, je těžké se tomu zpoza pultu postavit.

Doma se nenadávalo na poměry a nečekalo se, „až to praskne“: obchod byl pryč a nebylo na tom co řešit, byla to v životě odepsaná kapitola a psala se nová, ve které šlo o to, vychovat děti co nejlíp, poměry nepoměry. Že otec asi není úplně nadšen v novém zaměstnání ve svazu spotřebních družstev, kam ho shora přidělili, si dcery odžívaly spíš v představách. (str.11)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěra Čáslavská: život na Olympu

Kosatík, Pavel

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář