Deník pro zahnání nudy aneb Twispovci opět na scéně

5owysu8e8qpa
Jste mladý muž, je vám patnáct a máte pocit, že celý svět je proti vám? Nejste v tom sám…

Tak to totiž chodilo i chodí stále. Patnáctiletí si myslí, že život je tu proto, aby si ho užili plnými doušky, a dospělí se je snaží brzdit, a tak vlastně chránit před opakováním jejich vlastních chyb. O tom se můžete přesvědčit i ve volném pokračování hexalogie Mládí v hajzlu s názvem Mládí furt v hajzlu z pera amerického spisovatele C.D. Payna (*1949), které právě vyšlo v nakladatelství Jota.

Štafetový kolík psaní deníku od Nicka Twispa převzal jeho syn Scott. Právě oslavil patnácté narozeniny, užírá se tím, že „řidičák“ může dostat až za dlouhý rok a že není tak snadné přijít o panictví. Obzvlášť, když rodiče dostanou tak hloupý nápad přestěhovat se z Las Vegas do L. A., kde nikoho nezná. Tatínek se rozhodl skoncovat se životem žongléra v zábavních podnicích a zkusit uplatnit svůj talent v Hollywoodu. Chce prorazit jako hlavní hvězda vlastního televizního sitcomu. Scotty se trápí a vůbec ho netěší pobyt u bohatého bratrance Tylera v jeho honosném sídle. Ke všemu mu starouškové otrávili prázdniny tím, že ho zaměstnají na brigádě ve filmovém studiu jako „poskoka pro všechno“. Z počátku se tam nudí, a tak začne rozplétat životní osudy svých blízkých a usiluje o to, aby všichni ti „staří“ třicátníci a třicátnice byli šťastní. Což v jeho představách znamená ženatí a vdané. Není snadné najít tu pravou pro multimilionáře Tylera, který dosud preferoval krásky na jednu noc. A což teprve jeho vlastní milostný život? Podaří se mu v tom hektickém létě zažít nějaké dobrodružství?

Stránky deníku Scotta Twispa zahrnují dny od 7. ledna do 26. října v jednom roce. Grafická úprava lehce naznačuje kroužkovou vazbu levného sešitu jako stvořeného pro zápisky. I překladatelka do češtiny, Naďa Funioková dodržela psaní hovorovým jazykem, navíc stylem současné mládeže, takže celé dílo působí velice autenticky. Možná by se stejné věty o senilních rodičích, kteří nechápou své ratolesti, mohly objevit i ve skutečných denících našich puberťáků. Určitě jde o román v první řadě pro dospívající, ale pobaví určitě i jejich rodiče. Tedy pokud vládnou právě oním potřebným nadhledem. Já sama jsem se dost často smála nahlas, přestože bych svého patnáctiletého syna v milostných avantýrách nepodporovala, a jsem tak ne nepodobná Scottyho mámě. Zároveň si ale pamatuji, jak bylo mně v jeho věku. Zápletka podrobně líčící zrod pilotního dílu plánovaného seriálu je obalená propletencem vztahů minulých i současných, konflikty i rozuzleními – ve všem jsou vidět tahy mistra pera a dovedného „spřádače“ fiktivních osudů, které jsou tak absurdní, až jsou skutečné. Vždyť co je víc k neuvěření než opravdový lidský život?

Kniha o rozdílu mezi generacemi, o tom, že všechno tu vlastně již bylo, že děti opakují chyby svých rodičů, to celé podané s nadhledem, humorem, nadsázkou a sebeironií může tedy oslovit jak mladé, tak i ty starší čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMládí furt v hajzlu
Deník Nickova syna Scotta Twispa

Payne, C. D.

Jota, 2012

Napsat komentář