O smrti bez tabu

Tipy_Historie smrti_Hledani dobre smrti
Smrt není nic, o čem bychom se rádi bavili, ale nevyhne se jí nikdo z nás. Proč se tedy o ní nedozvědět něco bližšího? Dnešní tipy rozšíří vaše znalosti o způsobech pohřbívání v různých koutech světa a o zvyklostech spojených se smrtí.

Kniha Historie smrti od Michaela Kerrigana, psaná nenáročným a čtivým stylem, nabízí úvod do problematiky smrti – tématu, které je stejně tak ožehavé a strašidelné jako zajímavé a poutavé. Knížka u nás vyšla poprvé v roce 2008 v nakladatelství Deus, nyní ji nově vydává nakladatelství Zoner Press.

Historie smrti

Autor: Michael Kerrigan
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 189×240 mm
ISBN: 978-80-7413-561-3
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Historie smrti vydalo nakladatelství Zoner Press.

Smrt je univerzální a čeká nás všechny. Každá kultura se s ní však vyrovnává jinak. V knize Michaela Kerrigana Historie smrti (The History of Death) můžete do detailů zkoumat poutavé téma umírání, představ o posmrtném životě a pohřebních obřadů v různých kulturách a společnostech – od dramatických středověkých francouzských královských pohřbů po pohřbívání zaživa v Súdánu. Od egyptských pyramid přes čínskou terakotovou armádu až po propracovaná viktoriánská mauzolea. Od starověku přes morové rány v Londýně až po současnost. Pohřby a další rituály spjaté se smrtí nemusí být vždy slavnostní, jak je všichni známe. V jiných kulturách mohou mít i charakter oslavný, opilecký, a dokonce i lascivní. A víte, že ani pohřbem to mnohdy nekončí? Dozvíte se například, jaké je to mít zemřelého předka doma v obýváku, nebo si s jeho mumií občas zajít na piknik. Na jednu stranu je téma smrti (a toho, co přijde po ní) zahaleno aureolou tajemství, protože pro mnohé z nás je smrt a umírání tabu… Ale bylo to tak vždy? Proč, když se snažíme myšlenkám na vlastní smrtelnost nebo smrtelnost našich blízkých vyhýbat doslova jako čert kříži, se stala námětem tolika uměleckých děl, ať už slovesných či výtvarných? Co nás vede k touze toto téma „detabuizovat“ a proč tak jitří naši fantazii? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky jsou podány tak sugestivně, že tuto knihu doslova nepustíte z ruky. Máte strach, že se při čtení budete bát? Cítit na zátylku ledový dech smrti? Mít děsivé sny? Možná… Kniha je ale rozhodně poutavě a zároveň citlivě zpracována a obsahuje více než 100 pozoruhodných fotografií a uměleckých děl zobrazujících smrt a rituály s ní spojené. Ale není samozřejmě ani zdaleka jen morbidní studií. Chmurná fakta vyvažují zajímavé detaily z mnoha kultur a epoch a odhalují, jak svým odchodem vlastně utváříme vlastní životy.

 

Ukázka z knihy

Historie smrti_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Michael Kerrigan se věnuje historii, mytologii, umění a kultuře mnoha různých zemí, od Indie po Irsko a od Mongolska po Peru. Spolupracoval na The Reader’s Digest Illustrated History of the World (2005–2008) a je i dlouholetým přispěvatel Times Literary Supplement. S rodinou žije v Edinburghu.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

 

O nakladatelství

Nakladatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. V roce 2007 byla nabídka vydavatelství rozšířena o řadu oblíbených knih Naučte se kreslit… a v roce 2008 o fantasy žánr v edici Zoner Fantazie a populární publikace s japonskou mangou a komiksy, které vychází pod logem Zoner Manga. Pro vydavatelství jsou velmi inspirativní webové diskuse, názory, tipy a přání čtenářů, které probíhají na Facebooku Manga Zoner, kde jsou stále nové aktuální informace.

————————————————

Zajímalo vás někdy, jak se pohřbívá v různých zemích světa a jaké rituály pohřby provázejí v rozličných kulturách? Na tyto otázky odpovídá kniha Hledání dobré smrti spisovatelky Caitlin Doughtyové.

Hledání dobré smrti

Putování světem za posmrtnými rituály
Autorka: Caitlin Doughtyová
Přeložila: Tereza Šulcová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-80-7364-149-8
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Hledání dobré smrti vydalo nakladatelství Lukáš a syn.

Majitelku pohřebního ústavu Caitlin Doughtyovou fascinuje všudypřítomný strach ze smrti, pokouší se proto zjistit, jak o své mrtvé pečují lidé v jiných kulturách. Hledání dobré smrti je poutavá cesta do různých koutů světa, na které poznáte tajemné a působivé pohřební rituály, o kterých se v našem prostředí téměř nic neví. Na indonéském venkově sleduje muže, jak umývá a obléká tělo svého mumifikovaného dědečka, s nímž už dva roky pobývá v rodinném domě. V La Paz objevuje bolivijské ñatitas (oslavované lidské lebky, co kouří cigarety a plní lidem přání). V Tokiu se seznamuje s japonským zvykem kotsuage, během kterého pozůstalí vybírají čínskými hůlkami kosti svých milovaných z popela. Píše o inovátorech v oblasti pohřebních služeb, kteří zkoumají kompostování lidského těla a ekologické pohřby. Snaží se zjistit, jak by nám různé tradice, od mexického svátku Día de los Muertos až po zoroastrijský nebeský pohřeb, mohly pomoci vidět naše vlastní pohřební zvyklosti v jiném světle.

 

Ohlasy

Caitlin Doughtyová je ostrá jako břitva a o smrti píše s výjimečným přehledem a stylem. Hledání dobré smrti dokáže být jak nesmírně vtipným cestopisem, tak hluboce dojemnou knihou o tom, co pro nás všechny smrt znamená.

Dylan Thuras, spoluzakladatel Atlas Obscura

Tento makabrózní cestopis je promyšlenou reflexí a chytrou kritikou amerického pohřebního průmyslu, vyprávěný s nečekanou dávkou šibeničního humoru.

Smithsonian (Deset nejlepších cestopisů roku 2017)

 

O autorce

Caitlin Doughtyová je spisovatelka, bloggerka a zastánkyně smíření se smrtí a reformy západních praktik v pohřebnictví. Je majitelkou pohřební a kremační služby, tvůrkyní webového seriálu Ask a Mortician (Zeptejte se svého pohřebníka), zakladatelkou Řádu dobré smrti a autorkou několika bestsellerů. Tvrdí, že „náš“ způsob pohřbívání je zbytečně drahý a zoufale neosobní a že v nás podporuje sžíravý strach, který nám brání se smrtí se vyrovnat a prostě truchlit. Srovnáváním různých pohřebních zvyklostí poukazuje na to, že nejlepší a nejpřirozenější je, když o své zemřelé pečuje či pomáhá pečovat rodina a pozůstalí. Hledání dobré smrti je autorčina druhá kniha vydaná v češtině (Tlouštíci hoří rychleji, 2017).

Zdroj informací: nakladatelství Lukáš a syn

 

O nakladatelství

lukasasynlogo

Nakladatelství Lukáš a syn je nezávislé rodinné nakladatelství, vydává knihy o spiritualitě, filozofii a náboženství, přírodě a civilizaci a knihy pro děti, v menší míře i krásnou literaturu a odborné publikace z humanitních věd. Společnost byla založena v roce 1996, v současné době jsou majiteli a jednateli Ivo Lukáš a Bohdan Lukáš.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy o smrti a rituálech spojených s ní? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie smrti

Kerrigan, Michael

Zoner Press, 2023

zobrazit info o knizeHledání dobré smrti
Putování světem za posmrtnými rituály

Doughtyová, Caitlin

Lukáš a syn, 2023

Napsat komentář