Jak na výchovu dětí

rodina
Dnešní tipy jsou neocenitelné zejména pro znavené rodiče a vychovatele. Dostaňte děti od počítačových obrazovek a telefonních displejů, nastavte jim hranice, zvládněte jejich záchvaty vzteku – vše bez nadávek a znevažování.

Děti by měly u počítačů, tabletů a telefonů trávit jen určité množství času. Motivujte je, aby přešly od displejů zpátky k sobě a kvalitnímu času trávenému s rodinou. Pomůže vám knížka Odpojte se zkušeného psychoterapeuta Toma Kerstinga.

Odpojte se

Ochraňte své děti před závislostí na elektronice
Autor: Thomas Kersting
Přeložila: Jana Fersterová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3620-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Odpojte se vydalo nakladatelství Grada.

Máte někdy pocit, že vaše děti nemají kontrolu nad elektronickými přístroji a monitory – že naopak elektronika a displeje ovládají je? Nadměrné používání chytrých telefonů, počítačů a tabletů je zejména u dětí prokazatelně spojeno s rostoucím výskytem duševních a psychických problémů. Příliš mnoho času stráveného u obrazovek má skutečný vliv na mozek dětí, na jejich sebevědomí, emoční vývoj a sociální dovednosti. Nejen rodiče naleznou v této knize nepostradatelné rady, jak správně nastavit hranice času stráveného u displejů elektronických přístrojů. Zkušený a uznávaný psychoterapeut zde předkládá strategie založené na vědeckých důkazech a výzkumech. Nabízí komplexní pohled na to, jak nové technologie mění svět, ve kterém naše děti vyrůstají, jak ovlivňují jejich chování i způsob, jakým se učí a komunikují se svými rodinami a přáteli. Odpojení našich dětí i nás od digitálních technologií není snadné, ale ani nemožné. A pokud jste rozhodnuti přitáhnout svou rodinu od displejů opět blíž k sobě, je tato kniha ideálním prvním krokem.

 

Ukázka z knihy

Mozku trvá dlouhou dobu, než se jeho spoje změní – typicky tři nebo více hodin denně trvalé stimulující aktivity. Tři hodiny denně může znít jako hodně stimulace, a opravdu to je. Ale podle průzkumu z roku 2015 provedeného CNN tráví typičtí třináctiletí mnohem více než tři hodiny denně zabráni do vysoce stimulujících mozkových aktivit. Zkuste v průměru osm nebo více hodin denně sedm dní v týdnu strávit zíráním do zářivých světel chytrých telefonů, tabletů a počítačových monitorů. Výsledek: nový mozek. Mozek, který je rozzářený jako vánoční stromek; mozek, kterému doslova vyrostly nové větve, aby se přizpůsobil prostředí kyberprostoru; mozek, který se extrémně soustředí na tweety, obrázky a lajky a ne na školní přednášky paní Novákové nebo moje; mozek, který je geniální v komunikaci přes textovky a fotky, ale bojuje s komunikací tváří v tvář. Tyto neuronové dráhy se oslabily. (str. 21–22)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorovi

Tom Kersting je uznávaný psychoterapeut a středoškolský poradce. Pravidelně se objevuje v oblíbených talk show a ve zprávách, uváděl televizní série a show pro televizní stanice A&E, National Geographic, Food Network a Oprah’s Wellness Network. Přednáší po celých Spojených státech a je autorem podcastu Reconnected Parent. V New Jersey provozuje poradenskou praxi.

Zdroj informací: ukázka z knihy

————————————————

Jak zvládnout dětské záchvaty hněvu, účinně komunikovat s dítětem a vymezit mu hranice? S tím vám poradí Daniel Siegel a Tina Payneová-Brysonová a jejich kniha Klidná výchova k disciplíně.

Klidná výchova k disciplíně

Autoři: Tina Payneová-Brysonová, Daniel Siegel
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-182-6
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Klidná výchova k disciplíně vydalo nakladatelství Triton.

Záchvaty pláče či vzteku, spory nad domácími úkoly, hádky mezi sourozenci… podobné vypjaté situace obtížně zvládají nejen děti, ale i rodiče. Daniel Siegel a Tina Payneová-Brysonová v této knize poskytují rodičům a vychovatelům cenné rady, jak podobné okamžiky nejen přežít, ale též s nadhledem a výchovným záměrem zvládat. Autoři nabízejí výchovný přístup založený na nejnovějších poznatcích o vývoji mozku a konkrétní návod, jak klidně a laskavě navázat s dítětem kontakt, konstruktivně s ním komunikovat, ale zároveň mu jasně a důsledně vymezovat hranice. Příběhy ze života, vtipné ilustrace a přehledná shrnutí poskytují praktické rady, jak pracovat s vyvíjejícím se mozkem dítěte, klidně řešit konflikty a na základě této výchovné filozofie vést novou generaci ke šťastnému a spokojenému životu.

 

Ukázka z knihy

Snídaňová miska letí obloukem přes kuchyni a mléko s kukuřičnými lupínky se rozprskne po zdi.
Ze dvora přiběhne pes, který je kdovíproč natřený namodro.
Jedno z vašich dětí vyhrožuje svému mladšímu sourozenci.
Už potřetí za tento měsíc vám volá ředitel školy.
Co uděláte?
Než odpovíte, chceme vás požádat, abyste naprosto zapomněli na všechno, co víte o výchově k disciplíně. Zapomeňte, co podle vás tato slova znamenají, a zapomeňte, co jste slyšeli o tom, jak by podle vás rodiče měli reagovat, když děti udělají něco, co dělat nemají.
Místo toho si položte otázku: Jste ochotni alespoň začít přemýšlet o jiném přístupu k výchově? Takovém, který vám pomůže dosáhnout bezprostředního cíle – přimět dítě, aby v danou chvíli udělalo správnou věc, i dlouhodobějších cílů: pomoci mu stát se dobrým člověkem, který je šťastný, úspěšný, laskavý, odpovědný a dokonce i ukázněný?
Jestliže ano, tato kniha je pro vás. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Že se nadávkami, znevažováním a negativním hodnocením nedosáhne ničeho dobrého, potvrzuje i knížka Výchova bez ponižováníDaniela Gaigg a Linda Syllaba v ní hledají citlivější a účinnější způsob komunikace s dětmi.

Výchova bez ponižování

Sedm kroků k láskyplnému vztahu rodičů a dětí
Autorky: Daniela Gaigg, Linda Syllaba
Přeložila: Kristina Václavů

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-2003-9
Doporučená cena: 335 Kč

Knihu Výchova bez ponižování vydalo nakladatelství Portál.

Většina lidí vychovávajících malé děti podobnou situaci zná – občas se neudrží a dítěti začne nadávat. Příručka popisuje, co se děje s dítětem, které je takovýmto způsobem průběžně znevažováno a negativně hodnoceno, a nabízí užitečné postupy, jak něčemu takovému předcházet. Zejména v rodině může totiž vzhledem k nedostatečnému nastavení hranic a roztočené spirále negativního přístupu dojít ke zhoršení atmosféry, pocitu vychovatelského selhání u rodičů a vzniku negativního sebeobrazu u dětí. Kniha rozebírá jednotlivé aspekty této situace: Proč vůbec k negativnímu hodnocení a znevažování prostřednictvím nadávání a urážení v rodině dochází? Co cítí dítě, kterému se nadává? Co cítí rodič? Které jsou nejčastější příčiny a spouštěče? Napodobujeme výchovné vzorce svých rodičů? Pečujeme o sebe dostatečně fyzicky i duševně? Dokážeme najít správnou rovnováhu mezi zodpovědností a důvěrou? Jak s dítětem vhodně komunikovat? A jak to všechno převést do praxe? Každá část je doplněna kapitolkou s vyjádřením odborníka, otázkami a cvičeními.

 

Ukázka z knihy

I kdybyste se tak někdy cítili, rozhodně nejste sami! Naštěstí existují dnes i pro rodiny, které mají slabé sociální vazby nebo žijí poměrně odloučeně od ostatních, skvělé možnosti, jak na internetu navázat spojení se stejně smýšlejícími. Jsou i velmi konstruktivní fóra, skupiny a online setkání moderovaná odborníky.
Kdo chce žít se svou rodinou v rovnocenném prostředí zaměřeném na vztahy, už dávno není sám – vytvořila se hodnotná uskupení, která dovolují nahlédnout do každodenního života v jejich rodinách, jak zacházejí se společenskými strukturami a pravidly a jak případně vytvářejí nové zásady a směrnice pro moderní rodinný život. (str. 170)

Přečtěte si další ukázky.

 

O autorkách

Linda Syllaba je psycholožka, koučka a systemická terapeutka působící ve Vídni. Zabývá se i pedagogikou a vztahovou psychologií podle Jespera Juula. Společně s Danielou Gaigg vytvářejí podcasty a videa a pořádají semináře.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás knížky o výchově dětí? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdpojte se
Ochraňte své děti před závislostí na elektronice

Kersting, Thomas

Grada, 2023

zobrazit info o knizeKlidná výchova k disciplíně

Payneová-Brysonová, Tina – Siegel, Daniel J.

Triton, 2023

zobrazit info o knizeVýchova bez ponižování
Sedm kroků k láskyplnému vztahu rodičů a dětí

Gaigg, Daniela – , Syllaba, Linda

Portál, 2023

Napsat komentář