Španělská občanská válka

spanelska-valka
Dnešní tipy na téma španělské občanské války zaujmou jak ty, kteří prahnou po biografických příbězích, tak i milovníky romantických a dramatických příběhů. Přečtěte si zápisky válečného vězně, nebo naopak romantický příběh na pozadí španělských válečných dějin!

V knize Španělský testament se setkáte s barvitě popsanými zážitky a vzpomínkami Arthura Koestlera, který za španělské občanské války jakožto agent loajalistické vlády několikrát navštívil Španělsko. Měl krytí díky britskému deníku News Chronicle a byl téměř zatčen Frankovou armádou. Štěstí mu bohužel nepřálo dlouho a při své třetí návštěvě byl zadržen a odsouzen k trestu smrti. Díky této knize se můžete začíst do jeho pamětí nejen z vězení.

Španělský testament

Autor: Arthur Koestler
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 396
Vazba: vázaná
Formát: 136×206 mm
ISBN: 978-80-200-3342-0
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Španělský testament vydalo nakladatelství Academia.

Španělský testament popisuje autorovy zážitky z občanské války ve Španělsku a následného pobytu ve vězení. Koestler během občanské války podnikl tři cesty do Španělska, přičemž pracoval ve prospěch Kominterny i jako agent oficiální tiskové agentury loajalistické vlády a ke krytí využíval akreditaci britského deníku News Chronicle. Při svém druhém pobytu na nacionalistickém území jen o vlásek unikl zatčení Frankovou armádou, když ho v nacionalisty ovládané Seville poznal jeho bývalý kolega z berlínského nakladatelství Ullstein. Potřetí učinil neuvážené rozhodnutí zůstat v Málaze na jihu Španělska, poté co se z ní stáhla republikánská vojska. Byl zajat, odsouzen k trestu smrti a uvězněn v Seville. Popis zážitků a psychologických prožitků z vězení tvoří druhou část knihy – Dialog se smrtí.

Ukázka z knihy

Pár dní předtím ale bylo krásně a jeden německý spisovatel v emigraci nás vzal svým autem na projížďku podél pobřeží. Byli jsme čtyři; německý spisovatel, řidič, Forrest a já. Spisovatel, říkejme mu třeba Alberto (všichni jsme si na konci jména přidávali gratis písmeno „o“), byl politickým komisařem u N-té roty Interbrigády. Byl ve Valencii na do volené z fronty; v uniformě vypadal skvěle. Rozvalili jsme se na pláži, mžourali do slunce a shodli se, že s azurovým mořem před sebou a modrou oblohou nad námi se válka jeví jako velmi nelogická záležitost, a užívali jsme si podobných honosně pompézních představ. Když jsme se vrátili k autu, našli jsme v něm sedět čtyři cizí muže, kteří se ho zoufale snažili nastartovat, zatímco náš řidič, čtrnáctiletý španělský chlapec, stál vedle a po tvářích se mu doslova koulely slzy.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Arthur Koestler (1905–1983) byl původem maďarský Žid z Budapešti. Ve třicátých letech byl členem německé komunistické strany, z níž vystoupil kvůli stalinským procesům, které literárně zpracoval v románě Tma o polednách (1941), jenž mu zajistil mezinárodní proslulost.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

O nakladateli

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.
Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

————————————————

Španělská občanská válka a jeden milostný příběh. To je román V lásce a válce od Maggie Brookes. Autorka vás provede příběhem mladičké dobrovolnice Lucy, jež se vydává do válkou sužovaného Španělska, aby zde pomáhala a zároveň našla své dva nejlepší přátele z dětství. Lucy se tak ocitne přímo uprostřed války a na vlastní kůži zažívá její krutou realitu. Ovšem pomoc těm nejvíce potřebným a zejména láska ji stále drží nad vodou.

V lásce a válce

Autor: Maggie Brookes
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7498-640-6
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu V lásce a válce vydalo nakladatelství Domino.

Milostný trojúhelník uprostřed španělské občanské války. Od autorky bestselleru Vězňova žena.
Jednadvacetiletá Angličanka Lucy se v roce 1937 vydává do občanskou válkou sužovaného Španělska. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům, ale to není jediný motiv její cesty. Hodlá taky najít a přivést domů Toma a Jamieho, své nejlepší přátele od dětství, kteří tu bojují každý na opačné straně války. Lucy se spojí s organizací, která pomáhá obětem války, a za pár týdnů se ocitá v centru zuřícího konfliktu, kde musí čelit děsivé realitě chudoby a nejistoty. Brzo se ale ukazuje, že láska překoná i ty největší hrůzy. Lucy pomáhá hlavně hladovým matkám a dětem, bojuje se zmatkem, byrokracií i válečnou bezohledností. Přitom se snaží najít oba bratry a zároveň si v sobě ujasnit, co ke kterému z nich cítí. Osud nakonec velmi dramaticky zamíchá jejich životy a láska se stane jen jedním z pěšců na šachovnici války. Přesto by se bez ní nedalo přežít.

Ukázka z knihy

Margarita vzala Lucy do úschovny pro kufřík a pak ji provedla pod klenutými kupolemi nádražní budovy na ulici.
„Nejsi moc unavená, zvládneš to pěšky?“ zeptala se jí hlubokým chraplavým hlasem, který jako by neseděl k jejímu malému tělu. „Je to asi tak půlhodinka cesty.“
Lucy ji ujistila, že se po té spoustě hodin ve vlaku ráda projde. Navíc se těšila, že si prohlédne město, které Toma tolik nadchlo.
S těmi barvami měl rozhodně pravdu – prapory a plakáty byly všude. Minula jeden, na němž byli evropští, afričtí a asijští vojáci, se sloganem V INTERBRIGÁDÁCH JSOU LIDÉ Z CELÉHO SVĚTA.
Ulice byly plné lidí, pospíchali, jako by šli pozdě na nějakou schůzku. Většinou měli na sobě modré nebo hnědé kombinézy, mnozí na ni nepokrytě zírali, jak ji míjeli.
„To je tou tvou pokrývkou hlavy,“ zasmála se Margarita. „Republikánské ženy je nenosí. A ještě k tomu baskický baret. Uvažují, jestli nepatříš k nějaké neznámé skupině domobrany.“
Lucy baret rychle nacpala do kabelky.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Než se Maggie Brookes stala spisovatelkou a básnířkou, pracovala jako novinářka a také jako producentka historických pořadů pro BBC TV. Ráda na světlo světa přivádí příběhy o tom, jakou roli hraje síla žen, přátelství a lásky v těch nejotřesnějších situacích. Například román V lásce a válce vypráví o lásce a odvaze za brutální španělské občanské války. Vězňova žena zase vychází z výjimečného skutečného příběhu, který se stal za druhé světové války. Maggie třicet let působila na Middlesex University, kde vyučovala kreativní psaní, a pod jménem Maggie Butt vydala šest básnických sbírek.

Zdroj informací: nakladatelství Domino

O nakladateli

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už dvacet jedna let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku. Jmenovat můžeme například Jefferyho Deavera, Michaela Connellyho, Sharon Bolton, J. D. Barkera; nebo také Daniela Wallace či Toma Hankse.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímáte se o španělskou občanskou válku? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpanělský testament

Koestler, Arthur

Academia, 2023

zobrazit info o knizeV lásce a válce

Brookes, Maggie

Domino, 2023

Napsat komentář