Tajemství domu s výhledem na oceán

v_priboji_pochyb
Některé příběhy jsou plné tajemství a čtenáři od samotného začátku netuší, komu z hlavních hrdinů mohou věřit a kdo naopak lže.

Lži hrají hlavní roli i v novém thrilleru V příboji pochyb, který napsala Lindsay Marcott. Ačkoli má autorka na svém kontě už více knih, do češtiny zatím přeloženy nebyly. Napsala také scénář k seriálu HBO Stopař (The Hitchhiker), který získal nominaci na cenu Emmy, a koprodukovala mnoho filmů, např. celovečerní film Přízrak zmizelé (Breaking at the Edge). Ve své tvorbě se ráda zabývá různými záhadami a využívá i hororové prvky. A jinak tomu není ani v knize V příboji pochyb.

Zde se setkáváme se scénáristkou Janie, která se podílela na seriálu pro malou kabelovou televizi. Bohužel byl seriál po šesti letech vysílání ze dne na den zrušen. A Janie se ani po osmi měsících nedaří najít novou práci. Pociťuje paniku, protože její úspory se za tu doby značně ztenčily. A přesně v tuto chvíli dostává nabídku od svého kamaráda Otise. Mohla by opustit New York a jet za ním do Kalifornie. Otis bydlí a pracuje u svého bratrance Evana Rochestra, který má na svém pozemku nepoužívaný domek s výhledem na oceán. Pokud by Evanovi pomohla s jeho třináctiletou dcerou, mohla by tu zadarmo bydlet a ještě si něco vydělat.

„Domek s výhledem na oceán. V čem je háček?“
„Žádný není, tedy žádný velký.“ (str. 16)

Úspěšný podnikatel Evan Rochester financuje začínající firmy v Silicon Valley, ovšem v osobním životě se mu již tolik nedaří. Nedávno čelil podezření z vraždy své manželky Beatrice; nikdy mu však nebylo nic dokázáno. Podle některých celou kauzu prostě jen rozvířila média, přitom Beatrice spáchala sebevraždu utonutím a její tělo odnesl oceán.

Nic ti nehrozí, jestli se tohohle bojíš. Chci říct, že bych tě sem netahal, kdyby ti někdo v noci mohl podříznout krk nebo tak něco. (str. 18)

Janie nakonec Otisovu nabídku příjme, ačkoli jí intuice našeptává, že nejde o správné rozhodnutí… To se také záhy potvrdí. Lidé kolem ní se chovají podivně a dochází k několika událostem, pro které Janie marně hledá vysvětlení. Občas má pocit, že ji někdo sleduje. V noci slyší podivný vřískot. Párkrát zahlédla nějaký bělavý tvar – něco jako přízrak…

Musím říct, že autorce se podařilo vytvořit hned několik zajímavých postav a já jsem dlouho nevěděla, co si o nich vlastně myslet. Třeba Evan je velmi zvláštní muž. Podle mnoha žen velice přitažlivý. I Janie by si měla dávat pozor, aby jeho kouzlu nepodlehla! Sama se však přesvědčí, že umí být arogantní, hrubý a vznětlivý. Jenže opravdu by byl schopen zabít svou ženu?

Dokáže být okouzlující, když se mu to hodí. Ale udělá cokoli, aby dostal, co chce. (str. 87)

Rozporuplnou postavou je i Beatricin bratr. Pochopitelně ho sestřina smrt zdrtila, ale rovněž se zdá, že se svou zlobou nechává až příliš ovládat… Janie brzy zjišťuje, že jí v některých věcech lhal. Jak mu tedy má věřit? A ani Otis nepůsobí příliš upřímně. Určitě Janie neřekl úplně všechno. Co skrývá? Potřebuje krýt záda? Proč? Sehrál i on nějakou úlohu ve zmizení Beatrice? A pak samozřejmě samotná Beatrice! Od začátku víme, že trpěla bipolární poruchou. Podle některých lidí byl její stav stabilizovaný a rozhodně by si na život nesáhla. Jiní tvrdí, že neustále slyšela hlasy, které ji naváděly k různým činům… Co si tedy o její smrti myslet? A komu Janie může věřit?

Autorka vám hlavu zamotá ještě více! Své vyprávění totiž napsala nejen z pohledu Janie (tato forma převažuje), ale také z pohledu Beatrice. A pokud si myslíte, že z těchto pasáží budete moudřejší, pletete se…

Název knihy je dokonale zvolený. Pochyby totiž doprovázejí hlavní hrdinku i čtenáře od začátku příběhu až do jeho konce. Lindsay Marcott si s vámi pěkně pohraje. Používá mnoho náznaků, kterými však nic konkrétního neřekne. Takže vůbec nevíte, kam děj směřuje. Jen tušíte, že starý dům s úžasným výhledem skrývá nějaké temné tajemství. Podaří se Janie zjistit, co se s Beatrice stalo? Chcete-li znát odpověď, nenechte si tento příběh plný záhad z produkce nakladatelství Cosmopolis ujít a pusťte se do čtení!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV příboji pochyb

Marcott, Lindsay

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář