Jak vést lidi

manazer_koucem
Pracujete na vedoucí pozici, ale nemáte dostatek zkušeností s vedením lidí? Pak nastal ten správný čas sáhnout po knize Manažer koučem. Irma Bohoňková vám v ní udělí mnoho rad, co dělat a jakého jednání se naopak vyvarovat. Stačí se těchto rad držet a výsledky se dostaví.

Manažer koučem je učebnicí základů koučování pro manažery a vedoucí pracovníky – tedy pro ty, kdo netouží koučovat na profesionální úrovni, ale chtějí se naučit používat koučovací techniky, nástroje a dovednosti, jež by jim pomohly při každodenním vedení lidí.
V knize se dozvíte, proč je pro manažery užitečné umět koučovat, a také si ověříte, jestli máte pro koučování předpoklady. Dozvíte se, jak vést koučovací rozhovor, jak klást koučovací otázky, jak aktivně naslouchat. Naučíte se, jak za pomoci koučování nastavovat cíle, vytvářet akční plány, poskytovat zpětnou vazbu, vést hodnoticí a motivační rozhovory, řešit problémy či vést týmová setkání. Text je doplněný mnoha ukázkami z koučovacích rozhovorů a praktickými tipy pro využití daných technik.

Manažer koučem

Koučovací přístup při vedení lidí
Autorka: Irma Bohoňková

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1873-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Manažer koučem vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jinou chybou je, když se manažer snaží koučovat v situaci, kdy má předem v hlavě své „jediné správné“ řešení a snaží se k němu podřízeného dostrkat. Klade pak otázky tak dlouho, dokud podřízeného nenavede na tu svoji odpověď či řešení. Jak kdysi říkal jeden můj bývalý kolega: „Já je k tomu dokoučuju.“ V takovém případě však nejde o koučování, ale o manipulaci. Manipulace má v sobě vždy nějaký skrytý účel – chceme podřízeného někam dostat, ale tak, aby on nevěděl, že to chceme. Typické manipulativní otázky používané při takovém „pseudokoučování“ jsou např.

  • Jsi si jistý, že takhle to bude fungovat?
  • Myslíš si opravdu, že tenhle postup je ten správný?
  • Nemyslíš si, že ta druhá varianta by byla lepší?
  • Nedalo by se ještě zkusit…?
  • Neměl bys radši udělat…? (str. 84)

Další ukázky naleznete zde.

O autorce

Mgr. Ing. Irma Bohoňková, PCC, je profesionální certifikovaný kouč a lektor manažerských a koučovacích dovedností. V knize vychází ze své více než patnáctileté praxe profesionálního kouče, z vedení stovek kurzů a výcviků koučovacích dovedností, ze svých zkušeností při koučování mnoha vedoucích pracovníků v řadě různých firem a organizací i ze svého vlastního působení na manažerských pozicích. Je také autorkou knihy Sám sobě koučem (2010).

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManažer koučem
Koučovací přístup při vedení lidí

Bohoňková, Irma

Portál, 2022

Napsat komentář