Fascinující cesta za poznáním

Historie cisla Pi
Matematika nemusí být nudná; skrývá v sobě dobrodružného ducha. Takové je poselství následující knihy, která prostřednictvím čísla pí ukazuje cestu za poznáním. Autor vyprávění okořenil vlastními, téměř až provokativními názory.

Pokusy o přesné určení poměru obvodu kruhu k jeho poloměru či o přesné stanovení plochy kruhu (kvadratura kruhu) provázely lidskou kulturu a civilizaci od samých jejích počátků. Autor knihy zasazuje jednotlivé etapy vývoje znalostí o tomto problému jak do kontextu vývoje celého matematického myšlení, tak do obecného kulturního a politického rámce příslušné doby. Vyslovuje na řadě míst velmi osobité názory na jednotlivé osobnosti i dobu, ve které žily. Čtenář s nimi nemusí vždy souhlasit, svou provokativností však přispívají k zajímavosti knihy a činí četbu ještě poutavější.
Na problému čísla pí demonstruje tato kniha fascinující cestu lidského pokolení za poznáním. Ukazuje, že matematika není nudná, že v sobě skrývá strhující dobrodružství ducha.

Ukázka z knihy

Již jsme poukázali na to, že vynález desetinných zlomků a logaritmů na konci 16. a na počátku 17. století podstatně ulehčil numerické výpočty a to se odrazilo na historii π, neboť zhruba v této době ho lidé začali počítat na stále větší počet desetinných míst, přičemž každá další číslice znamenala zvětšení přesnosti předchozí aproximace ne méně než desetkrát. Tento proces pokračoval daleko za hranice praktické použitelnosti. (str. 113)

Historie čísla pí

Autor: Petr Beckmann
Přeložil: Libor Pátý

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3133-4
Doporučená cena: 295 Kč

 

Knihu Historie čísla Pí vydalo nakladatelství Academia. Můžete si přečíst ukázku.

O autorovi

Petr Beckmann (1924–1993) působil jako profesor elektrotechniky a v 60. letech 20. století emigroval do Spojených států amerických.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHistorie čísla Pí

Beckmann, Petr

Academia, 2021

Napsat komentář