Plán na vyhlazení Židů

Auschwitz a spojenci
Téma holocaustu se v poslední době těší značnému zájmu. Vznikají jak beletristické příběhy, tak odborné publikace. Příkladem druhého jmenovaného je kniha o koncentračním táboře Auschwitz. Ta vznikla na základě mnohaletého bádání a orální historii.

Autor na základě rozsáhlého výzkumu v archivech několika zemí a komunikace s očitými svědky holokaustu předkládá drtivou zprávu o spletité cestě informací o táboru Auschwitz na Západ a o tom, jak na ně Západ reagoval, či přesněji řečeno nereagoval. Směs nezájmu, úřednického šlendriánu a alibismu nacistům umožnila realizovat plán na vyhlazení Židů prakticky nerušeně po několik let. Nakonec se Spojenci pro akci přece jen rozhodli; to však již bylo pozdě.

Ukázka z knihy

Znepokojení z německé okupace Maďarska v průběhu dubna Židovské agentuře nezabránilo ve sledování dalších kauz. Dne 10. dubna šéf politického oddělení agentury Moše Šertok, nacházející se právě v Londýně, obdržel z Jeruzaléma telegram, který ho instruoval, aby „urgentně“ obstaral „minimálně“ 6 000 palestinských certifi kátů pro všechny židovské uprchlíky, kteří tou dobou byli v Itálii, Španělsku, Adenu, Tangeru, Casablance a Turecku. Šlo o uprchlíky, kteří už byli mimo oblast, v níž jim hrozil nacistický útlak, a jejichž životy už nebyly v ohrožení. (str. 343)

Přečtěte si pokračování ukázky.

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Doporučujeme

Nahlédněte do dalších publikací věnujících se této tragické kapitole světové historie.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Auschwitz a spojenci

Autor: Martin Gilbert
Přeložil: Marek Pocestný

Počet stran: 640
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3110-5
Doporučená cena: 595 Kč

 

Knihu Auschwitz a spojenci vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Martin Gilbert byl britský židovský historik, jeden z nejuznávanějších historiků současnosti. Specializoval se především na Winstona Churchilla, na 20. století a na dějiny Židů a Izraele. Své dětství strávil v Kanadě v rámci programu záchrany dětí před německým bombardováním. Po válce studoval na Highgate School a poté na oxfordské Magdalen College. Mezi jeho učitely na Oxfordu patřil i A. J. P. Taylor. Krátce po své aprobaci začal Gilbert pomáhat Randolphu Churchillovi se psaním biografie jeho otce, Winstona Churchilla. Po Randolphově smrti v roce 1968 převzal úkol dokončit zbylých šest dílů osmidílného životopisu. Na projektu strávil celých 30 let. V roce 1990 se stal komandérem Řádu britského impéria a o pět let později jej královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu za „službu britské historii a mezinárodním vztahům“. Napsal např. knihu Churchill a Židé.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAuschwitz a spojenci

Gilbert, Martin

Academia, 2020

Napsat komentář