Ukázka z knihy Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti

Radcina kucharka bez lepku_slavnosti
Chcete jíst zdravě a bez lepku i ve svátečních dnech? Toužíte po nápaditých a chutných pokrmech, které obohatí vaši slavnostní tabuli? Třetí knížka známé autorky Radky Vrzalové nabízí 120 receptů pro inspiraci.

Přinášíme vám ukázku z knihy Radčina kuchařka bez lepku – slavnosti,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Zdraví a životní styl.

 

NEČEKANÉ NÁVŠTĚVY

První kapitola, a hned takové nadělení…

Nikdy jsem neměla ráda nečekané návštěvy typu: „Ahoj, tak jsme tady, jen jsme šli kolem a řekli jsme si, že zazvoníme…“ Od té doby, co řešíme bezlepkovou dietu, mě ale žádná rychlá návštěva nepřekvapí. Vždycky mám totiž v mrazáku nějaké to pečivo, ze kterého se dají během chvíle připravit křupavá slaná kolečka à la „bakerolls“, na kterých pak nikdo nepozná, z jakého pečiva vlastně jsou.
Pokud vám dá návštěva trochu času, například ozve se alespoň hodinu dopředu, už máte možností daleko více a záleží jen na obsahu vaší ledničky. Já tam ukrývám vždycky nějaké to bezlaktózové pomazánkové máslo, ze kterého vykouzlíte tyčinky, krekry, slané i sladké variace na štrúdl, slané šnečky apod.
Crumble s křupavou drobenkou je hotové za chvíli, pokud máte ovoce v mrazáku – stačím ho připravit, než naservíruji hostům kávu nebo čaj. Samostatnou kapitolou jsou domácí donutky, ať už slané, nebo sladké, protože jsou rychlé, skvělé, jemné, efektní. A můžete je připravit hostům, třeba když se rozhodnou u vás setrvat do snídaně.
Objevujte další rychlé recepty nejen v této zimní kapitole a zkoušejte, zda vaši hosté odhalí, jestli jsou bez lepku či dalších alergenů.

 

SLADKOSTI
VAFLE VE DVOU VARIANTÁCH

Radcina kucharka bez lepku_slavnosti_ukazka1Čokoládové vafle
130 g bezmléčného tuku Alsan
100 g čekankového sirupu (pro nižší glykemický index), případně 120 g krupicového cukru + cukr s pravou vanilkou
4 malá vejce
230 g mouky Schär Mix It
30 g kakaového prášku
1/2 kypřicího prášku bez lepku (asi 6 g)
8–10 polévkových lžic rostlinného mléka, např. mandlového
50 g hořké čokolády Fin Carré (Lidl), nastrouhané najemno
olej na vymazání
vaflovač nebo silikonová forma do trouby

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, je třeba je vyndat z lednice alespoň dvě hodiny před přípravou.

  1. V robotu nebo ponorným šlehačem vyšleháme tuk se sirupem nebo s cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce a vždy pořádně zašleháme.
  2. V další misce promícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem.
  3. K vaječné směsi střídavě přidáváme po několika lžících moučnou směs a mléko, nakonec přimícháme strouhanou čokoládu a necháme asi 30 minut odpočívat na lince.
  4. Smažíme v nahřátém, tence vymazaném vaflovači asi 3–5 minut nebo pečeme na 180 °C v silikonové, tence vymazané formě asi 10–12 minut.

 

Kokosové vafle

1 kokosový jogurt (125 ml, Lidl)
3 polévkové lžíce čekankového sirupu
1 kávová lžička vanilkového extraktu
2 banány, asi 200 g
120 g tuku Alsan
50 g strouhaného kokosu
100 g hladké rýžové mouky (Natural Jihlava)
50 g čirokové hladké mouky
50 g tapiokového škrobu
6 g kypřicího prášku
8–10 polévkových lžic rostlinného mléka

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

  1. Ušleháme jogurt s čekankovým sirupem, vanilkovým extraktem a rozmačkanými banány, přidáme změklý tuk a opět prošleháme.
  2. V další misce promícháme kokos s moukami a kypřidlem a postupně po lžících přišleháváme do jogurtovo-banánové směsi střídavě s rostlinným mlékem.
  3. Smažíme v nahřátém, tence vymazaném vaflovači 3–5 minut nebo pečeme na 180 °C v silikonové, tence vymazané formě 10–12 minut.

Čokoládové i kokosové vafle podáváme teplé s kokosovou šlehačkou nebo s pomerančovou marmeládou, polité čokoládovou polevou.

 

JEDNODUCHÁ, ALE SKVĚLÁ OLEJOVÁ BUCHTA

5 středně velkých vajec
200 g krupicového cukru (150 g xylitolu)
1 kávová lžička vanilkového extraktu
špetka soli
180 ml řepkového oleje
150 g cukety, najemno nastrouhané a vymačkané, nebo dýně (popř. vařených brambor či pastiňáku)
100 g jemné čirokové mouky (z bílého čiroku)
100 g jemné rýžové hladké mouky
1 kypřicí prášek
30 g kakaového prášku do tmavé poloviny těsta
30 g kokosové mouky do světlé poloviny těsta
drobné ovoce obalené v cukru (nemusí být)
pečicí nádoba vyložená pečicím papírem o velikosti
20 × 30 cm nebo jednoporcové papírové pečicí vaničky (např. Tiger, Nanu-Nana apod.)

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a solí do žluté pěny, přilijeme olej a zašleháme, pak přimícháme cuketu. Nakonec přidáme směs čirokové a rýžové mouky s kypřicím práškem.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu do dvou misek, do jedné vmícháme kakao a do druhé pro zahuštění kokosovou mouku.
  4. Do pečicí nádoby vlijeme světlé těsto a pak dolijeme tmavé. Můžeme špejlí či lopatkou promíchat, abychom dosáhli mramorování. Nakonec opatrně poklademe ovocem.
  5. Pečeme asi 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta čistá. Lze péct i jako bábovku ve formě vymazané bezmléčným tukem a vysypané kokosem nebo strouhankou. Tu pečeme na středním roštu 35–40 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta čistá. Necháme vychladnout na mřížce ve formě a teprve pak můžeme vyklopit.

TIP: Pokud nebudete mít při ruce jednodruhové mouky, můžete zaměnit celou gramáž za mouku Schär Mix It nebo Doves Farm samokypřicí; u samokypřicí směsi dáváme maximálně 5 g kypřicího prášku.

—————————-

Prolistujte si celou ukázku.

—————————-

Doporučujeme

Bezlepkové vaření může být nejen chutné, ale i kreativní a zábavné. Inspirace načerpáte v celé řadě kuchařek:

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize  zobrazit info o knize   zobrazit info o knize


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadčina kuchařka bez lepku – slavnosti
Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

Vrzalová, Radka

Grada, 2019

Napsat komentář