První žena na Tyrkysové hoře

Tyrkysova hora_uvodni
Přečtěte si dobrodružný příběh známé horolezkyně Diny Štěrbové, která jako první žena vystoupala na šestou nejvyšší horu světa Čo Oju.

Čo Oju je šestá nejvyšší hora světa a v překladu znamená Tyrkysová bohyně. Čtyři roky po jejím prvním zdolání se o její pokoření pokusila i první ženská expedice. Skončila tragicky.

„S pocitem smutku jsem si tenkrát uvědomila svou příslušnost ke slabší polovině lidstva, jednoznačně předem vyloučené z himálajského dobrodružství, ale moji touhu vylézt na vysokou horu nic nezmenšilo.“

Dině Štěrbové se podařilo jako první ženě na světě na horu vystoupit roku 1984.

 

Tyrkysová hora

První žena světa na Čo Oju
Autorka: Dina Štěrbová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-995-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Tyrkysová hora vydalo nakladatelství Alpress.

 

Ukázka z knihy

Nedlouho poté, co jsem oslavila své desáté narozeniny, stanul první člověk na vrcholu hory z rodiny čtrnácti osmitisícovek. Byla to 8 076 metrů vysoká Annapurna, jejíž jméno vonělo dálkou i exotikou tajemného nepálského království, které konečně otevřelo brány horolezcům. Počátkem června 1950 stanuli na vrcholu hory Maurice Herzog a Louis Lachenal, členové francouzské expedice.
V té době jsem byla malý hubeňour s tenkýma nohama a trvalou nechutí k jídlu, která mou starostlivou maminku zneklidňovala. Měla jsem vlasy spletené do dvou copánků, většina jich však nevysvětlitelným řízením osudu neustále vířila v podobě svatozáře kolem mé hlavy, podobně jako podivná směsice nápadů nijak neodpovídajících představám tehdejší dívčí výchovy. Z velké části to měl na svědomí můj romanticky založený táta, který si přál mít jako prvorozené dítě kluka. (str. 1)

Tyrkysova hora_ukazka

Na vrcholu Tyrkysové hory.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Dina Štěrbová

Dina Sterbova

Dina Štěrbová se zachráněným chlapečkem Azámkem.

Dina Štěrbová (79 let) patří k největším osobnostem světového horolezectví. Přednášela na Palackého univerzitě v Olomouci, se svým mužem Otakarem absolvovala vodácké expedice na Sibiř a do Kanady a USA. Na svém kontě má několik výstupů na himalájské osmitisícovky, píše knihy, vychovala syna a velmi úspěšně se angažuje v charitativní pomoci chudým v Baltistánu. Za její dlouholeté humanitární působení ji udělil pákistánský prezident roku 2017 občanské ocenění „Sitara-I-KHIDMAT“.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress, fotografie z archivu Diny Štěrbové.


Nakladatelství ALPRESS vzniklo v roce 1993 ve Frýdku-Místku. Od té doby se vyprofilovalo do podoby jedné z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Po skromných začátcích, kdy produkce čítala několik autorů, vydává nakladatelství ALPRESS každý rok téměř 150 titulů a počtem ročně vydaných knih se řadí mezi největší česká nakladatelství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTyrkysová hora
První žena světa na Čo Oju

Štěrbová, Dina

Alpress, 2019

Napsat komentář