Nebezpečná prvotina

nebezpecna-laskavost-nahled
Jak dobře znáte své nejbližší? Opravdu si myslíte, že vám o sobě říkají pravdu? Není to, čemu věříte, jen deformovaný obraz pravdy?

Prvotina americké autorky Darcey Bell s názvem Nebezpečná laskavost vás přesvědčí o tom, že věřit nemůžete vůbec nikomu. Dost možná ani sami sobě. Každý v sobě totiž má svou třináctou komnatu, kam nikoho nepustí. Otázkou je, zda to, co se v ní ukrývá, může být nebezpečné.

Stephanie je na první pohled obyčejnou supermámou, u níž je její syn Miles na prvním místě. V novém bydlišti na předměstí se sotva stihla se svým mužem zabydlet, když se zabil v autě spolu s jejím bratrem. Teď potomka vychovává sama, a protože si připadá osamělá, píše blog. Až se na ni usměje štěstí – získá kamarádku! Emily je velice zaneprázdněná PR známé módní značky a její syn Nicky je nejlepším kamarádem Milese. Není divu, když občas Stephanii poprosí o malou laskavost: vyzvednout ze školky i jejího syna. Kluci jsou spolu rádi, a tak jim ani nevadí, když mohou občas u druhého přespat. Vždyť je to dobrodružné!

Román Nebezpečná laskavost ale není poklidným společenským příběhem, nýbrž napínavou četbou plnou překvapení. Jednoho dne Stephanie vyzvedne oba kluky ze školy, ale Emily se už neobjeví, aby si převzala toho svého. Nikdo kromě starostlivé „supermámy“ nemá z počátku o Emily starost. Skutečné vyšetřování se rozběhne teprve poté, až se vrátí Emilyin manžel Sean z Británie, kde byl za prací. Kam se extravagantní kráska poděla? Je opravdu mrtvá, nebo jen má pádný důvod si na mrtvou hrát? Co o ní vlastně její blízcí vědí?

Autorka vypráví z počátku docela nudnou historku o tom, jak se nevyplácí někomu nabízet pomocnou ruku. Stephanii tak pro její dobrotu uvízne na krku další malý vystrašený človíček. Jakoby neměla dost práce sama se sebou a svými tajemstvími. Čtenář pozvolna zjišťuje, že i její upřímnost, s níž se svěřuje svému blogu, má určité hranice. Ne vše, co se děje, je vhodné ihned ventilovat do éteru. Přiznám se, že toto byly pasáže, kdy jsem měla velkou chuť autorku popostrčit, aby se děj už někam konečně posunul. A neměla jsem zrovna na mysli přesun Stephanie do postele k Seanovi…

„Něco dít“ se začalo v podstatě až ve druhé části knihy. Pak už jsem se nenudila, i když určité zákruty děje byly vcelku předvídatelné. Samotné vyvrcholení příběhu bylo překvapivé. I když jsem si místy říkala, že se autorka ještě docela držela při zdi.

Přestože jde o prvotinu mladé autorky, je Nebezpečná laskavost dobrým čtením pro příznivce napětí. Musí se ovšem přenést přes první „rozehřívací“ část, která je spíše společenským románem, v níž zajímavě působí jen střídání blogových zpráv a skutečnosti z pohledu Stephanie.

Druhá a třetí část knihy je pak mnohem akčnější, nejen díky tomu, že vypravěčů přibývá a že s každým dalším dílkem doplněným do skládačky příběhu se postupně vybarvuje děsivý obrázek skutečnosti…

Psycho-thrillrerový román z pera učitelky v mateřské škole (kdepak asi našla inspiraci?) Darcey Bell vydalo v českém překladu nakladatelství LEDA na začátku letošního roku. A určitě bych ho nedoporučila těm, kteří chtějí svým blízkým i nadále věřit, že to, jak se prezentují, je pravdivé. Pokud se nebojíte nejistoty, pak se můžete nechat okouzlit zajímavou zápletkou…

—————————

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNebezpečná laskavost

Bell, Darcey

Leda, 2018

Napsat komentář