Princeznou na vlastní kůži

fulnek-terezka010312_denik-380
Jaké to je stát se princeznou? O tom sní určitě kdejaká holčička. Jaké to ale je, když se přání stane skutečností?

Možná ne vše je tak krásné a idylické, jak si člověk vysní. O tom se můžete přesvědčit v nové pohádkově laděné knize Milana Barboříka Terezka, princezna z Fulneku, jejíž druhé vydání vyšlo v nakladatelství Albatros.

Milan Barbořík je obyčejný pracovitý člověk, který žije a podniká ve Fulneku. Ten najdeme na severní Moravě mezi městy Odry a Studénka. Pro svoji dceru se rozhodl napsat dobrodružný příběh zachycující jeho milované město.

Hlavní hrdinkou je desetiletá dívka Terezka, která žije se svými rodiči ve Fulneku. Ráda čte a představuje si, co by bylo, kdyby byla princeznou. O prázdninách se jí její touha splní a ona se vždycky v noci stane královskou dcerou a bydlí na fulneckém zámku. Obskakuje ji chůva, obyvatelé městečka se jí klaní jako svojí paní. Když se projíždí Fulnekem, nachází známé domy, ale v nich žijí cizí lidé. Po havárii kočáru se starý svět rozplyne a ona se probudí doma ve své posteli. Byl to tedy skutečně jen sen. Jenže další noc se živá vidina minulosti vrací a na zámku se dějí divné věci. Intriky a zloba hrozí zničit malé „království“ a Terezka je tu od toho, aby zlo odvrátila. Podaří se jí to? A je možné, aby si ze svého snu odnesla něco do skutečného světa? Jak šly dějiny fulneckého panství? Pokud vás toto vše zajímá, sáhněte po této knížce.

Na první pohled vás osloví svými ilustracemi z pera Evy a Lubomíra Anlaufových, provede vás naskrz Fulnekem a vpustí do světa dětské fantazie. Zvláštní atmosféru dílku dodává i barevný podklad všech stránek – ty, které se odehrávají ve dne, jsou zelené, a ty, které v noci, jsou modré. Terezčino dobrodružství tak má jasný rámec – modré a zelené kapitoly se střídají v pravidelném tempu, tak jako se střídá den s nocí. Pokud mi něco vadilo, a říkám to za dospělého čtenáře, tak je trošku slabší, heslovitý úvod. Vůbec popisná místa jsou dle mého mínění poněkud hůře zpracovaná. Tento pocit ale ustoupí, jakmile autor přejde do dialogů a spustí vodopád dobrodružství. Tam naopak je cítit jeho jistota, mluva dětí odpovídá jejich věku a zápletka děje je promyšlená do posledního detailu. Je vidět, že Milan Barbořík sice má nějaké stylistické mezery, ale děti zná a zná i svět jejich fantazie.

Celkový dojem z útlého příběhu je kladný. Děti se hravou formou dozví, jak se asi žilo na zámku, nějaké kapitoly z dějin Fulneku a vůbec se seznámí s Fulnekem. Prostřednictvím ilustrací zjistí, jak krásné stavby se dají v tomto městě najít. Dokonce dostanou i informaci, že odtud pochází tenisová hvězda Petra Kvitová. Ale nic z toho není násilně poučné, vše je zapojené v tajemném pohádkovém příběhu. Kniha je určena čtenářům od osmi let a rozhodně zaujme především dívky, které se budou moci ztotožnit s hlavní hrdinkou.

Mrzí mě, že nefunguje odkaz na webové stránky Terezky, které inzerují Fulnek hrou. Ale třeba to administrátoři napraví a po dočtení zábavné knížky se budou moci děti pobavit i na počítači. A ještě jedna douška – prý už se chystá pokračování dobrodružných příběhů Terezky, tak se máme na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTerezka, princezna z Fulneku

Barbořík, Milan

Albatros, 2012

Napsat komentář