Češi, branná povinnost a 1. světová válka

muzi-proti-ohni
Včera jsme si připomínali  jeden z významných milníků české historie – vznik Československé republiky. Proč tedy nezvolit i tématickou četbu? Představovaná kniha odpoví na řadu otázek týkajících se vojenské povinnosti českých mužů během 1. světové války, jak ji vnímali a jak moc je tato zkušenost ovlivnila.

Jak čeští muži vnímali v roce 1914 svoji vojenskou povinnost? Proč většina z nich věrně sloužila monarchii až do posledních dnů války? Jak válečná zkušenost v uniformách c. a k. armády ovlivnila jejich vnímání vlastní mužnosti? Jak toto vnímání souviselo s jejich morálkou? Autor se v textu pokouší nalézt odpovědi na tyto i mnohé další související otázky, přičemž s českými vojáky v c. a k. uniformách prochází všemi frontami války i jejich poválečným zápasem s interpretací válečných let prožitých bojem za „nesprávnou“ stranu konfliktu.

Muži proti ohni

Motivace, morálka a mužnost českých vojáků Velké války 1914–1918
Autor: Jiří Hutečka

Počet stran: 273
Vazba: brožovaná
Formát: 118×189 mm
ISBN: 978-80-7422-371-6
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Muži proti ohni vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

Jiří Hutečka působí na Historickém ústavu Fakulty filozofické Univerzity Hradec Králové a specializuje se na následující témata:  válka a lidská společnost v dějinách, gender history a dějiny maskulinity, 1. světová válka, obecné dějiny 19. století, dějiny USA v 19. století.

Zdroj informací: Historický ústav FF UHK


Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnostNakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuži proti ohni
Motivace, morálka a mužnost českých vojáků Velké války 1914–1918

Hutečka, Jiří

Nakladatelství Lidové noviny, 2016

Napsat komentář