Nakladatelství Pejdlova Rosička vydává příběh panáčka z prachových zrnek

prachacek nahled
Už v sedmdesátých letech se zrodil půvabný panáček jménem Pracháček. Na celou knihu si ale musel pěkných pár let počkat. Dočkal se a nakladatelství Pejdlova Rosička tak vydává kouzelnou publikaci s čarovnými ilustracemi Jakuba Kouřila.

prachacek 2Že nevíte, co od takového malého kluka, kterého může zničehonic odfouknout vítr, čekat? Jako v každé správné pohádce i v knížce Pracháček, velké dobrodružství se zlatou žábou bojuje dobro se zlem, statečnost se zbabělostí a dobré činy se sobeckostí. Na své si přijdou holky i kluci a dost možná se do příběhu plného tajemna, dobrodružství a divotvorné poetiky rádi začtou i sami rodiče. Odskočit si od šedé každodenní reality do země Albastrového Hradu není totiž vůbec od věci.

Kouzelnou pohádku o Pracháčkovi, panáčkovi, kterého na půdě starého domu stvoří ve světle slunečních paprsků vítr z prachových zrnek, napsala Olga Stankovičová na začátku sedmdesátých let. Dodnes však (až na krátkou ukázku ve sborníku Čert má kopyto) knižně nevyšla. Kompletní rukopis se také objevil až po smrti autorky v roce 2011. Pohádku o Pracháčkovi ilustruje jeden z nejtalentovanějších výtvarníků nastupující generace Jakub Kouřil.

„Pracháček nad tím kroutil vyjeveně hlavou. Když promluvil, zjistil, že trochu koktá.„Co-co-co to by-bylo?“

„Má to hnusnou chuť!“ odplivovala si Zlatá Žába znovu a znovu. „Tfuj, tfuj!“

„To-to byla o-ona…“ řekla konečně Princezna třaslavým hláskem. „Ro-rosnice!“

„No… není moc pěkná. Aspoň nám nic neudělala.“

„U-udělala…“ zašeptala Princezna. „Do-dostala tadyto-toho strážce.. a a-asi i ně-někoho vpředu.. vy-vysála je… už… už nejsou….“

Pracháček

Velké dobrodružství se zlatou žábou

Autorka: Olga Stankovičová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 242×242 mm
ISBN: 978-80-905720-5-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pracháček vydalo nakladatelství Pejdlova Rosička.

 

Olga Stankovičová

Byla manželkou legendárního básníka Andreje Stankoviče a po léta jednou z nejbližších přítelkyň Olgy Havlové, s níž vydávala v letech 1981 – 1988 samizdatový časopis Nový brak. Po roce 1989 pracovala Olga Stankovičová ve Výboru dobré vůle Olgy Havlové. (Informace převzaty ze stránek nakladatele.)


Pejdlova Rosička

Nakladatelství Pejdlova Rosička vzniklo na sklonku roku 2013, název získalo podle půvabné vesničky o devíti popisných číslech ležící u Jindřichova Hradce, v níž má, spolu s Prahou, své sídlo (ostatně půdorys obce inspiroval logo nakladatelství).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePracháček. Velké dobrodružství se zlatou žábou

Stankovičová, Olga

Pejdlova Rosička, 2015

Napsat komentář