Velcí autoři české i světové literatury

tipy_velci-autori-ceske-i-svetove-literatury
Připomeňme si společně úspěšná díla proslulých spisovatelů 20. století. Čtyři výjimeční muži nejsou již mezi námi, ale jejich odkaz žije dál v těch nejpůsobivějších příbězích.

Příběhy Williama Saroyana jsou psány od srdce, překypují laskavostí i humorem. Platí to i pro jeho soubor povídek, jímž čtenáře provází devítiletý chlapec arménského původu.

Říkají mi Aram

Autor: William Saroyan
Přeložila: Radka Šmahelová

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 140×190 mm
ISBN: 978-80-257-1980-0
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Říkají mi Aram vydalo nakladatelství Argo.

Aram Garochlanjan je devítiletý chlapec, který vyrůstá v kalifornském Fresnu. S bratrancem Muradem si „půjčí“ koně, strýci Melikovi pomáhá s fantaskním plánem vypěstovat v poušti granátová jablka a seznámí se s místním indiánem. Když poprvé z rodného městečka odjíždí, naslouchá radám potulného kazatele. Sbírka povídek „Říkají mi Aram“ představuje spisovatelovo dětské alter ego, Arama, chlapce arménského původu, který právě dospívá a seznamuje se s širším příbuzenstvem i okolním světem. Jeho vidění je truchlivé i radostné, bezstarostné a dojemné, vždy však prodchnuté autentickým dětským prožíváním i těch nejdrobnějších událostí.

 

Ukázka z knihy

Seskočil jsem z okna na dvůr a vyšvihl se na koně za Murada.
Tehdy jsme bydleli na kraji města, v Ořechové ulici. Za domem se už rozprostíral venkov – vinice, sady, zavlažovací příkopy a prašné cesty. Za necelé tři minuty jsme dorazili do Olivové ulice a pak se kůň rozklusal. Vzduch byl čerstvý a krásně se dýchal. A ten pocit, jak kůň běžel, nádhera. Bratránek Murad, který byl v naší rodině považován za jednoho z největších bláznů, se dal do zpěvu. Teda spíš do řevu.
V každé rodině najdete záblesk šílenství a v naší rodině podle obecného mínění šílenství podědil bratránek Murad. Před ním to byl strýc Chosrove, obrovský muž s mohutnou kšticí černých vlasů a nejdelším knírem v Sanjoaquinském údolí, neskutečný vztekloun, tak vznětlivý a tak netrpělivý, že každého, kdo promluvil, přerušoval řevem: To nevadí, toho si nevšímej.
Nic víc, bylo úplně jedno, o čem se hovořilo. Jednou jeho syn Arak utíkal osm bloků do holičství, kde si strýček nechával zastřihnout vous, aby mu sdělil, že jim hoří dům. Chosrove se v křesle napřímil a zařval: To nevadí, toho si nevšímej. Holič podotkl: Ale tvůj syn tvrdí, že ti hoří dům. A tak Chosrove zaburácel: A dost, říkám, že to nevadí. (str. 7)

 

William Saroyan

William Saroyan (1908–1981) byl americký spisovatel, prozaik a dramatik. Narodil v rodině arménských přistěhovalců. Po otcově smrti byl dán i se svými třemi nezletilými sourozenci do sirotčince. Prošel různými zaměstnáními, od třicátých let se věnoval literatuře a divadlu. Žil střídavě v Paříži a Fresnu. Je autorem řady povídek a románů i divadelních her, např. Lidská komedie (1943, román), Dobrodružství Wesleye Jacksona (1946, román), Tracyho tygr (novela), O neumírání (1963, kniha má vzpomínkový a úvahový ráz), Mé srdce je v horách (1939, divadelní hra),  Odvážný mladý muž na létající hrazdě aj.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek www.spisovatele.cz.

————————————————

C. S. Lewis je v dnešní době znám především svou úspěšnou fantasy sérií Letopisy Narnie. Tento nadaný autor však vytvořil mnoho dalších působivých děl, k nimž dozajista patří i kniha Dokud nemáme tvář.

Dokud nemáme tvář

Autor: C. S. Lewis

Počet stran: 290
Vazba: vázaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7255-363-1
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Dokud nemáme tvář vydalo nakladatelství Návrat domů.

Držíte v rukou mistrovské dílo, jež mnozí kritici nazvali nejlepším románem o lásce, který byl napsán ve 20. století. C. S. Lewis, přední znalec mýtopoetického vyprávění, v něm uchopil klasický řecký mýtus o lásce mezi Psýché a Kupidem, aby jej zcela nově převyprávěl a tak jej přiblížil modernímu člověku. Mýtus Dokud nemáme tvář zachovává vše, co velké mýty obsahují. Navíc je skutečnou oslavou tebe-lásky, která se může zrodit z každé sebe-lásky.

 

Řekli o knize

Nejvýznamnější a nejnádhernější dílo, které Lewis dosud vytvořil.

Chad Walsh, New York Herald Tribune

V citlivé ruce pane Lewise si starověký mýtus uchovává svůj půvab a zároveň získává nové významy, novou hloubku a nové rozměry hrůznosti.

Saturday Review

Clive Staples Lewis

Clive Staples Lewis (C. S. Lewis) se narodil 29. listopadu 1898 v irském Belfastu. Za svého života stihl řadu profesí, především z literárního odvětví. Byl spisovatelem i básníkem, literárním vědcem, kritikem, profesorem na univerzitě (filozofie, středověká a renesanční studia) a teologem. Jeho život a dílo značně ovlivnila víra v Boha, také proto se od roku 1931 začal aktivně hlásit ke křesťanství. Nejlepším přítelem mu byl jeho kolega, proslulý spisovatel fantasy J. R. R. Tolkien. Společně založili literární skupinu Inklings. V roce 1917 dostal Lewis stipendium na univerzitě v Oxfordu, které mu však nebylo dopřáno, neboť byl povolán do armády. S Tolkienem jsou pak známí tím, že si pro odlehčení napětí v zákopech  vymýšleli vlastní světy (Narnie, Středozem…). Po válce univerzitu dostudoval a v roce 1924 začal vyučovat v Magdalen College angličtinu a literaturu. Roku 1956 se C. S. Lewis formálně oženil s Američankou, spisovatelkou Joy Davidmanovou, aby zabránil jejímu vyhoštění. Lewisova díla patří mezi nejoblíbenější fantasy, dosud byla přeložena do téměř 35  jazyků. Nejúspěšnější sérií jsou Letopisy Narnie, jejichž dílů se ročně prodá kolem 100 milionů výtisků. Za svou činnost a díla obdržel C. S. Lewis několik významných ocenění. K jeho dalším knihám patří např. Problém bolesti,
Velký rozvod nebe a pekla, Zázraky, Rady zkušeného ďábla, Sloni a kapradí,
O modlitbě aj.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek www.spisovatele.cz.

————————————————

Zavíráme! je divoce humorná a zároveň hluboce závažná kniha. Jako v zrcadlovém bludišti se v ní v groteskní deformaci, ale zároveň prapodivně přesně ukazuje pravda o nás samých.

Zavíráme!

Autor: Joseph Heller
Přeložil: Miroslav Jindra

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-259-0565-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Zavíráme! vydalo nakladatelství Plus.

V románu Zavíráme! z roku 1995 se Joseph Heller po třiatřiceti letech vrátil k postavám z Hlavy XXII. Jejich životy se chýlí ke konci stejně jako celé 20. století a za generací, která bojovala ve druhé světové válce, pomalu padá černá opona. Yossariana, Mila Minderbindera, kaplana, Sammyho či Lewa spojují minulé zážitky, ale i jen těžko hledaný klid a pokročilý věk; teď už se nepotýkají s Němci, ale s vyhlídkou nevyhnutelného konce. Román Zavíráme! v satirické nadsázce zobrazuje skutečnou Ameriku půl století po druhé světové válce, i otřepané mýty, v nichž se zhlíží. Absurditu tehdejší politiky, úpadek společnosti a velkoměst, chamtivost a pokrytectví, jež korumpují podnikání i kulturu, zachycuje Heller se stejně sžíravým vtipem, jaký čtenáři znají z Hlavy XXII.

 

Ukázka z knihy

Když lidé našeho stáří hovoří o válce, nemají na mysli Vietnam, ale onen konflikt, který vypukl před více než půlstoletím a zasáhl téměř celý svět. Než jsme do něj vkročili my, zuřil už téměř dva roky. Jen do invaze v Normandii prý v té válce zahynulo přes dvacet milionů Rusů. K zásadnímu zlomu v ní došlo u Stalingradu, ještě než naše noha vstoupila na evropský kontinent, a už dlouho předtím byla vítězně vybojována bitva o Británii. Ovšem než válka skončila, stála Ameriku milion obětí – přímo v bojových akcích padlo na tři sta tisíc amerických vojáků. Jenom v Pearl Harboru zahynulo onoho neblahého dne v prosinci 1941 třiadvacet tisíc mužů (kromě toho víc než pětadvacet tisíc dalších utrpělo zranění), což je víc, za ten jeden jediný den, než po odečtení padlých v nejdelší a nejkrvavější pacifické bitvě činily naše celkové ztráty v Tichomoří, víc mrtvých Američanů než v den invaze do Francie.
Není divu, že jsme do toho potom šli.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Joseph Heller

Joseph Heller (1923–1999) byl americký spisovatel, který studoval na newyorské Kolumbijské univerzitě a v anglickém Oxfordu, pracoval v reklamních agenturách, vyučoval na několika školách a do roku 1975 byl mimořádným profesorem angličtiny na City College v New Yorku. Debutoval knihou
Hlava XXII (1961), v níž zúročil své zkušenosti ze služby u bombardovacího letectva za druhé světové války, o třináct let později vydal román Něco se stalo a poté následovaly prózy Gold za všechny peníze (1979), Bůh ví (1984) a Nemalujte si to (1988). V roce 1986 napsal společně se svým přítelem Speedem Vogelem nebeletristickou knihu Neveselá záležitost, pojednávající o těžkém neurologickém onemocnění, jež Hellera upoutalo nejprve na nemocniční lůžko a poté přechodně i na invalidní vozík. Roku 1994 publikoval dílo Zavíráme!, které je volným pokračováním kultovní Hlavy XXII. Poslední spisovatelův román, nazvaný Portrét umělce v pokročilém věku, byl vydán posmrtně, stejně jako soubor kratších textů Hlava nehlava. Joseph Heller je rovněž autorem knihy vzpomínek Tehdy a teď (1998) a úspěšné divadelní hry Bombardovali jsme New Haven (1967).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.

————————————————

Prožijte příběh jednoho z nejznámějších děl Vladislava Vančury znovu a jinak! Zaposlouchejte se do audioverze Rozmarného léta, kterou namluvil skvělý Josef Somr.

Rozmarné léto (audiokniha)

Autor: Vladislav Vančura

Vazba: 1 CD ve formátu MP3
ISBN: 8594015312309
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Rozmarné léto vydalo nakladatelství Vyšehrad.

V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí k vodě zrovna netáhne, a tak většinu času tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života vnese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna, která hned při prvním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů… Audioverze slavné poetické knihy Vladislava Vančury, kterou nezapomenutelným způsobem na filmové plátno přenesl Jiří Menzel. Čte Josef Somr.

 

Vladislav Vančura

Vladislav Vančura (1891–1942) je jedním z nejvýznamnějších a nejoriginálnějších českých prozaiků 20. století. Narodil se v Háji u Opavy. Gymnázium navštěvoval v Benešově u Prahy, studium však přerušil a nakonec odmaturoval v Praze. Roku 1921 absolvoval lékařskou fakultu, praxi provozoval na Zbraslavi, po několika letech se rozhodl naplno věnovat literární tvorbě. Na začátku dvacátých let stál u zrodu avantgardního svazu Devětsil, zhruba ve stejné době se stal členem KSČ, z níž byl roku 1929 vyloučen. Za okupace se zapojil do protinacistického odboje, po atentátu na Heydricha byl však zatčen gestapem a popraven. Knižně debutoval roku 1923 souborem kratších próz Amazonský proud, po něm následovala satirická povídková sbírka Dlouhý, Široký a Bystrozraký (1924). Jeho prvním románem byl Pekař Jan Marhoul (1924). Absurdita a tragická grotesknost válečného běsnění je základním motivem knihy Pole orná a válečná (1925). Od tíživého tématu k radostnému životnímu pocitu se autor odklonil v humoresce Rozmarné léto (1926), převedené na stříbrné plátno Jiřím Menzelem, v knize Hrdelní pře aneb Přísloví (1930) a ve svazku povídek Luk královny Dorotky (1932). Také Vančurovy další prózy se staly předlohami slavných filmových zpracování; význačné místo v tomto ohledu zaujímá baladický příběh o středověkých loupežných rytířích Markéta Lazarová (1931), kongeniálně zfilmovaný Františkem Vláčilem. Široce založeným epickým románem jsou Tři řeky (1936), kronikou české společnosti měla být trilogie Koně a vůz, z níž však vznikl jen první díl, Rodina Horvatova (1938). Vančurovo dílo se uzavírá nedokončenou monumentální freskou Obrazy z dějin národa českého. Psal však i příběhy pro děti, např.
Kubula a Kuba Kubikula. Více informací o autorovi naleznete v jeho medailonu.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘíkají mi Aram

Saroyan, William

Argo, 2016

zobrazit info o knizeDokud nemáme tvář

Lewis, Clive Staples

Návrat domů, 2016

zobrazit info o knizeZavíráme!

Heller, Joseph

Plus, 2016

zobrazit info o knizeRozmarné léto (audiokniha)

Vančura, Vladislav

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář