Saroyanova citově pohnutá prvotina

odvaznymladymuz
William Saroyan, to není jen slavná metaforická „pohádka“ Tracyho tygr, ale i četné drobné prózy, jež zasáhnou čtenářovo srdce i mysl.


Knihu Odvážný mladý muž na létající hrazdě, kterou vydalo roku 2016 nakladatelství Argo, napsal americký prozaik, básník a dramatik arménského původu William Saroyan. William Saroyan se narodil arménským emigrantům v Kalifornii. Po smrti Saroyanova otce roku 1911 byla jeho matka nucena dát své čtyři děti do sirotčince, kde zůstaly až do roku 1916. Po základní škole Saroyan již dále nestudoval, celý život se potýkal s finančními problémy, způsobenými hazardními hrami a účastí na dobročinných akcích. Byl dvakrát ženatý (s jednou a tou samou ženou) a měl dvě děti. Roku 1940 odmítl Pulitzerovu cenu. První literární pokusy začal posílat do anglické přílohy bostonského časopisu Arménů Hairenik pod pseudonymem Sirak Goryan. Jeho nejznámějším dílem je novela Tracyho tygr, vyprávějící o mladíkovi jménem Thomas Tracy, který měl tygra (ve skutečnosti je šelma metaforou, nejde o skutečného tygra). Dle Saroyanova scénáře Lidská komedie byl roku 1943 natočen režisérem Clarancem Brownem film, který se dočkal Oskara.

Je bohužel smutnou pravdou, že když se spisovatel proslaví nějakou ze svých knih, jeho ostatní díla zůstávají čtenáři často opomenuta. Tak tomu, zdá se mi, je i v případě Williama Saroyana. Když jsem se některých svých svých přátel zeptala, co od tohoto slavného spisovatele znají, naprostá většina z nich si sice vzpomněla na Tracyho tygra, kterého měli zařazeného do povinné četby na střední škole, ale nikdo nejmenoval Saroyanovy povídky, jimiž odstartoval svou spisovatelskou kariéru. Přitom právě jeho povídky prozrazují mnohé o Saroyanově osobnosti, stylu tvorby, minulosti a názorech.

Titul Odvážný mladý muž na létající hrazdě je sbírkou dvaceti pěti povídek, které i přes jejich různorodost spojují četná společná témata. Jde například o reflexi Velké hospodářské krize a finančních těžkostí jednotlivce (v příbězích se často objevuje motiv marného hledání zaměstnání či hladovění), nešťastnou lásku, nepochopení jedince společností a podobně. Autor často filosofuje nad smyslem života, snaží se najít své místo ve společnosti, uvažuje nad zlem v člověku (dochází k tomu, že co se zlých věcí týče, nebojí se jednotlivce ale davu) a proplétá se svými volnými útržkovitými úvahami.

Úvodní povídka, která dala název celé sbírce, jako by nastiňovala a uváděla zaměření autorovy příští tvorby. Vypráví o mladém muži, který se marně snaží najít práci. Chodí po městě, nalezne však jen cent, za který si nic na zahnání svého strašného hladu nekoupí. Pokouší se číst si v knihovně, nakonec ale musí odejít, protože se mu udělá z hladu mdlo. Jde si domů lehnout a ve spánku jeho duše vyletí z těla, jako odvážný mladý muž na létající hrazdě. Povídka „Aspirin se podílí na národní obnově“ je zase hořko-komediální glosou na téma význam aspirinu pro americkou společnost, zatímco miniatura „Sedmnáct“ odráží obtížnosti dospívání, násilí dřímající v mladém jedinci a zároveň dobro, které vždy může převládnout.

Saroyanovu prvotinu doporučuji především čtenářům, kteří v knize hledají něco více, než pouhé převyprávění nějakého děje. Povídky ze sbírky Odvážný mladý muž na létající hrazdě čtenáře dojmou, pobaví i donutí zamyslet se nad životem a nad jeho základními hodnotami. Autor se skrze své dojemné příběhy snaží šířit lásku k lidem i k životu samotnému, lásku, jíž sám oplýval.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdvážný mladý muž na létající hrazdě

Saroyan, William

Argo, 2016

Napsat komentář