Klasika, která neomrzí

kubikula
Kdo by neznal roztomilého a trochu zlobivého medvídka a jeho medvědáře? Připomeňte si je znovu, až budete jejich příběh číst večer svým dětem.

Medvědář Kuba Kubikula a jeho medvídek Kubula cestují po světě. Kuba ale nemá tak dobrou pověst jako jeho otec, taktéž povoláním medvědář. Je to možná díky tomu, že jeho medvěd není moc hodný a v klidu chvíli neposedí. Jeho majitel si už neví rady, a tak si na něj jednoho dne vymyslí strašidlo Barbuchu. Vždycky, když medvěd začne zlobit, Kuba ho jím postraší a na chvíli je zase klid. Když se jedné noci medvídek bojí, začne z něho stoupat pára a najednou se opravdu vytvoří z toho parného strachu strašidlo. Barbucha začne ty dva doprovázet po jejich cestách. Občas jim otravuje život, ale většinou jim pomůže ze šlamastik, do kterých se často dostanou.

Knihu napsal klasik české literatury Vladislav Vančura a ilustroval ji Zdeněk Miler. Jmenuje se Kubula a Kuba Kubikula a v lednu 2013 ji vydalo nakladatelství Albatros.

Vladislav Vančura se narodil roku 1891. Byl českým spisovatelem, dramatikem, filmovým scénáristou i režisérem. Patřil také do Devětsilu a napsal mnoho kvalitních románů, které jsou dodnes velmi oblíbené. Jsou ji mi například Rozmarné léto, Pole orná a válečná nebo Markéta Lazarová. Kubula se tak vymyká jeho běžné tvorbě. Dětem opravdu věnoval pouze tuto jedinou knihu. Mnoho jeho příběhů bylo zfilmováno a knížka pro děti se stala klasickým večerníčkem, na kterém vyrostlo mnoho z nás.

Jeho dílo je typické hlavně neobvyklým jazykem, který napodobuje starou češtinu, jeho jazyk je velice bohatý. Díky tomu jsou knížky něčím zvláštní a dodává jim to punc exkluzivity. Kubula není výjimkou, a tak si můžeme vychutnat tyto zvláštnosti i v něm. Krásné ilustrace pak nádherně doplňují celou atmosféru knihy. Kubula totiž už na první pohled vypadá jako pěkný raubíř a Barbucha zase jako strašidlo, které má srdce a jen tak někomu neublíží. Pokud si to tedy dotyčný nezaslouží.

Malí čtenáři putují s medvědem světem a zažívají různá dobrodružství. Někdy se dostanou do svízelných situací, například když jsou zavření do vězení. Vše ale vždy nakonec dobře dopadne a oni mohou pokračovat ve svém putování.

Každý cestovatel se ale jednou unaví. A i naši hrdinové už mají světa plné zuby a chtěli by se někde usadit a žít jako obyčejní lidé. Jejich touha je opravdu velká, a tak se jejich přání brzy vyplní. Do té doby ale následujte jejich kroky a bavte se u kulišáren, které nemají konce.

Letos vyšla již několikátá reedice, ale příběh Kuby a Kubuly ani po letech neztrácí na kráse. Stále je oblíbeným a vyhledávaným. Roztomilé vyprávění o nezbedném medvídkovi a jeho pánovi má kouzlo, kterému jistě podlehl každý z nás. Ať už jste viděli jen večerníček, nebo jste četli knížku, určitě to ve vás zanechalo samé hezké vzpomínky. Je tedy jen na vás, zda budeme toto vyprávění udržovat při životě a dál ho číst svým dětem, vnukům, neteřím či jen dětem na hlídání. Myslím si, že si to Kuba a Kubula rozhodně zaslouží!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKubula a Kuba Kubikula

Vančura, Vladislav

Albatros, 2013

Napsat komentář